Kip Zidana in Materazzija po devetih letih spet v javnosti

Kip, ki prikazuje udarec z glavo Zinedina Zidana, zaradi katerega je bil francoski kapetan izključen v finalu nogometnega SP 2006, so leta 2013 odstranili.
Fotografija: Pod bronasto skulpturo Coup de Tete (Udarec z glavo, op. a.) se je podpisal Francoz alžirskih korenin Adel Abdessemed. Na fotografiji je prizor iz leta 2013, ko je kip le za kratek čas obstal na sloviti promenadi (tako imenovani Corniche) v Dohi. FOTO: Fadi Al-Assaad/Reuters
Odpri galerijo
Pod bronasto skulpturo Coup de Tete (Udarec z glavo, op. a.) se je podpisal Francoz alžirskih korenin Adel Abdessemed. Na fotografiji je prizor iz leta 2013, ko je kip le za kratek čas obstal na sloviti promenadi (tako imenovani Corniche) v Dohi. FOTO: Fadi Al-Assaad/Reuters

Potem ko so ga ob kritikah, da promovira malikovanje in podpihuje nasilje leta 2013 odstranili, se sloviti kip Zinedina Zidana in Marca Materazzija vrača v Katar, je v ponedeljek potrdila vodja muzejev Qater Sheikha Al-Mayassa Al Thani, sestra katarskega emirja. Povratek pet metrov visokega kipa je dokaz evolucije družbe, pravi. 

»Nekaj časa je potrebnega na začetku, a potem družba neko stvar sprejme in se nanjo privadi,« je dejala Al Thanijeva​, ki je napovedala, da bo kip tokrat stal na primernejši lokaciji v novem športnem muzeju v Dohi, ki bo s sosednjimi mesti letos gostila svetovno prvenstvo. Čeprav različni kipi stojijo v več muslimanskih državah, so v Arabskem zalivu manj pogosti, je zapisala agencija Reuters.

Al Thanijeva je zbranim medijem še povedala, da želijo s kipom spodbujati razprave o »stresu, ki ga doživljajo športniki« in o »pomembnosti spopadanja s psihičnimi težavami«.

»Zidane je velik prijatelj Katarja. Je tudi velik vzornik za arabski svet. Umetnost pa je tako kot vse ostalo stvar okusa. Naš cilj je, da ljudem damo moč,« je o slovitem Francozu alžirskih korenin še povedala članica kraljeve družine.

Preberite še:

Komentarji: