Le Monde: švicarsko tožilstvo opustilo pregon Platinija

Tožilec Cedric Remund se je tako odločil, ker ni dovolj dokazov za sodni pregon predsednika UEFA med letoma 2007 in 2015.
Fotografija: Michelu Platiniju se lahko spet smeji. Foto Fabrice Coffrini/AFP
Odpri galerijo
Michelu Platiniju se lahko spet smeji. Foto Fabrice Coffrini/AFP

Pariz – Po poročanju francoskega Le Monda je švicarsko tožilstvo opustilo pregon nekdanjega prvega moža Evropske nogometne zveze (UEFA) Michela Platinija zaradi prejema spornega dvomilijonskega nakazila od Mednarodne nogometne zveze (FIFA) leta 2011. Tožilec Cedric Remund se je, kot STA navaja Le Mondovo poročanje, za takšen korak odločil, ker ni dovolj dokazov za sodni pregon vodje evropskega nogometa med letoma 2007 in 2015. Takrat mu je FIFA naložila osemletni suspenz, po uspešni pritožbi na Mednarodno športno arbitražno razsodišče (CAS) v Lozani pa je Francoz dosegel prepolovitev kazni.


Napovedal pritožbo tudi na ESČP


»Lahko potrdim, da vaša stranka ne bo obdolžena v navedenem postopku,« je razvidno iz pisma, ki ga je Remund poslal Platinijevemu zagovorniku Vincentu Solariju, nanj pa se opira časnik Le Monde. Nekdanji Juventusov in reprezentančni as, ki je v začetku leta napovedal še pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu, še vedno kategorično zavrača očitke in zatrjuje, da bo dokazal svoj prav in si opral ime. »Ne priznavam brezveznih sodnikov FIFA in CAS. To niso pravi sodniki. Pričakujem prave, velike odločitve švicarskega tožilstva, ki je samo opravilo preiskavo v zvezi z domnevno nelegalnim plačilom,« je bil konec marca neposreden Platini.

Komentarji: