Makedonci prvič na evropskem prvenstvu

Z zmago v Gruziji so si zagotovili mesto v skupini C na euru, v kateri so že Ukrajina, Nizozemska in Avstrija.
Fotografija: Makedonci proslavljajo zlata vreden gol Gorana Pandeva. FOTO: Irakli Gedenidze/Reuters
Odpri galerijo
Makedonci proslavljajo zlata vreden gol Gorana Pandeva. FOTO: Irakli Gedenidze/Reuters

Tbilisi – Nogometna reprezentanca Severne Makedonije se je uvrstila na evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto. V finalu dodatnih kvalifikacij je v skupini D v gosteh premagala Gruzijo z 1:0 (0:0). Odločilni gol je dosegel Goran Pandev v 56. minuti. Makedonci bodo na EP igrali v skupini C, v kateri so že Ukrajina, Nizozemska in Avstrija.

Danes bodo znani še zadnji trije udeleženci eura, ob 20.45 se bodo začele tekme skupine A med Islandijo in Madžarsko, skupine B med Severno Irsko in Slovaško ter skupine C med Srbijo in Škotsko. Ekipe, ki se danes borijo za zadnja prosta mesta na naslednjem EP, so udeleženke finalnih tekem v svojih skupinah lige narodov, v katerih so igrale dodatne kvalifikacije. V polfinalu so Madžari premagali Bolgare, Islandci Romune, Severna Irska Bosno in Hercegovino, Slovaška Irsko, Srbija Norveško in Škotska Izrael, Gruzija pa je do današnje določilne tekme prišla po zmagi nad Belorusijo, medtem ko je Severna Makedonija ugnala Kosovo.
 

Prosta le še tri mesta


S tem sistemom je Evropska nogometna zveza zagotovila, da se na EP prebije vsaj po ena ekipa iz vsake lige (A, B, C, D) v ligi narodov. Zdaj so prosta le še tri mesta na euru. V skupini A so že Italija, Švica, Turčija in Wales, v skupini B Belgija, Rusija, Danska in Finska, v skupini D Anglija, Hrvaška, Češka in moštvo iz dodatnih kvalifikacij, v skupini E Španija, Poljska, Švedska in kvalifikant, v skupini F pa Nemčija, Francija, Portugalska in kvalifikant. Iz vsake skupine se bodo v osmino finala prebile prvo- in drugouvrščene ekipe ter štiri najboljše tretjeuvrščene.

EP bo med 11. junijem in 11. julijem 2021 v 12 evropskih mestih.

Preberite še:

Komentarji: