Martin Milec pozitiven na dopinškem testu

Mariborski nogometaš je prejel štirimesečno kazen nastopanja, ki se bo iztekla 19. marca prihodnje leto.
Fotografija: Martin Milec je bil pozitiven na dopinškem testiranju po tekmi kvalifikacij za evropsko ligo s severnoirskim Colerainom. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Martin Milec je bil pozitiven na dopinškem testiranju po tekmi kvalifikacij za evropsko ligo s severnoirskim Colerainom. FOTO: Tadej Regent

Maribor – Iz vrst nogometnega kluba Maribor so na izredno sklicani novinarski konferenci potrdili, da je bil Martin Milec pozitiven na dopinškem testu po obračunu kvalifikacij za evropsko ligo proti severnoirskemu Colerainu. Nogometaš je prejel štirimesečno kazen nastopanja, ki se bo iztekla 19. marca prihodnje leto.

V proces treninga se bo lahko Milec vrnil 19. februarja. »Disciplinski organ Evropske nogometne zveze je odločil, da je bilo zdravilo Berodual in s tem prepovedana učinkovina fenoterol, vneseno nenamerno, kar ponazarja tudi višina izrečene kazni,« so dejali iz vrst mariborskega kluba. »Kot je razvidno ob višini izrečene kazni, ki sodi med milejše, gre za zaplet ob uporabi splošnega zdravila,« so dodali. Gre za najnižjo kazen, ki jo lahko pristojni organi izrečejo ob zlorabi dopinga. Najvišja možna je štiri leta.


Zdravilo je jemal od poletja 2020


Nogometaš je bil testiran 27. avgusta po tekmi proti Colerainu, potem ko je bil naključno izžreban za dopinško kontrolo, na kateri je v skladu s pravili prijavil tudi zdravila, ki jih uporablja. Vzorec je pokazal prisotnost prepovedanega fenoterola, ki je bilo del inhalacijske raztopine oz. zdravila Berodual, ki ga je Milec prejemal zaradi respiratornih težav.

Nogometaš Maribora si je zaslužil kazen zaradi nepazljivosti, je razsodila UEFA. FOTO: Tadej Regent
Nogometaš Maribora si je zaslužil kazen zaradi nepazljivosti, je razsodila UEFA. FOTO: Tadej Regent


Do vnosa prepovedanih snovi je prišlo po spremembi terapije, ko je uporabo prvotnega zdravila letos poleti zamenjal za Berodual, člani zdravniške službe, ki je prevzela odgovornost za zaplet, pa niso preverili, ali gre za dovoljeno zdravilo oz. ali vsebuje morebitno prepovedano poživilo. Zdravilo je jemal od poletja 2020 in na tekmi s Colerainom je bil izžreban za dopinško kontrolo, kjer je v skladu s pravili prijavil zdravila, ki jih uporablja.

»Vem, da bodo ljudje imeli določene pomisleke glede jemanja zdravil, ampak na koncu celotne zgodbe sem razočaran in mi je žal, da je to tega sploh prišlo. Sem pa miren, ker vem, da nisem naredil nič narobe. Vsi v klubu so vedeli, da jemljem to zdravilo,« je sprva dejal desni bočni nogometaš. »Sem pa res zdravilo vzel samo zaradi zdravljenja bolezni. Odkar igram nogomet profesionalni ravni, se mi pojavljalo te težave. Nikdar nisem niti pomislil, da bi vzel poživilo, s katerim bi bil boljši na igrišču. Šlo je za to, da lahko normalno treniram in igram,« je razložil Milec.
 

Spodrsljaj brez opravičila


Iz kluba so sporočili, da imajo ničelno toleranco do dopinga, a ker ni šlo za zlorabo dopinga, temveč za splet nesrečnih okoliščin, trdno stojijo za svojim nogometašem, ki ob nekaterih odgovorih ni mogel skriti solz.

»Zgodil se je 'kiks'. Vse, kar se je dogajalo letos ... To ni opravičljivo, je pa morda razumljivo. Martin ima polno podporo tudi v bodoče. Nikogar ni imel namen prevarati, nenazadnje smo tekmo s Colerainom izgubili,« je dejal športni direktor Oliver Bogatinov, ki je dodal, da ima zdravniška služba polno zaupanje kluba.

»Za mano sta dva najtežja meseca v moji karieri. Zgodila se je napaka iz vseh strani. Ko sem izrecno zaradi zdravljenja moje bolezni vzel to zdravilo, je ne glede na vse krivda tudi moja. Za to moram sprejeti kazen in del odgovornosti,« je za konec dejal Milec.

Mariborčane naslednji obračun državnega prvenstva čaka v soboto v Ljubljani proti Bravu.

Komentarji: