Matjaž Kek igralce danes pričakuje v Kopru

Konec tedna med strelci Haris Vučkić in Petar Stojanović. Na Obali začetek priprav na finiš bojev za euro 2020.
Fotografija: Selektor Matjaž Kek bo zbral jato danes na Obali, kjer se bodo njegovi aduti predstavili tudi javnosti. FOTO: Nzs
Odpri galerijo
Selektor Matjaž Kek bo zbral jato danes na Obali, kjer se bodo njegovi aduti predstavili tudi javnosti. FOTO: Nzs

Nogometna Slovenija bo danes krenila v svojo zadnjo akcijo v boju za euro 2020. Matjaž Kek je prejšnji teden razkril seznam fantov za tekmi z Latvijo in s Poljsko, njegovi izbranci so bili konec tedna le delno uspešni. Med strelce sta se vpisala Petar Stojanović in povratnik v jato Haris Vučkić.


Najvišji domači poraz z Dinamom v zgodovini Rijeke


Prav Kek je na nek način vsaj delno povezan z osrednjo zgodbo konca tedna na tujem. Derbi hrvaškega prvenstva sta namreč zaznamovala tudi Stojanović, Kekova prva izbira na desnem boku reprezentance, in trener Simon Rožman, nekoč nesojeni Kekov pomočnik – Rožman se tedaj ni odzval na Kekovo vabilo na Reko –, ki je pred nekaj meseci postal trener Rečanov tudi zavoljo odličnega slovesa slovenske stroke ob Kvarnerju …

Konec tedna sta se vpisala med strelce Petar Stojanović in povratnik v jato Haris Vučkić.  FOTO: Delo
Konec tedna sta se vpisala med strelce Petar Stojanović in povratnik v jato Haris Vučkić.  FOTO: Delo


Stojanović in Rožman sta »napisala« različni zgodbi. Ljubljančan je bil del ekipe Dinama, ki je popolnoma demolirala Rijeko in v uri in pol nogometa odpravila vse dvome o tem, kakšno je trenutno razmerje moči na Hrvaškem. Rožman pa je vodil ekipo, ki je izgubila derbi z 0:5, in se podpisal pod doslej najvišji poraz Rijeke z Dinamom na njenem štadionu. Prve štiri gole je prejela v razmaku dvanajstih minut prvega polčasa.

Simon Rožman je vodil Rijeko v doslej najhujši domači poraz z Dinamom. FOTO: Facebook
Simon Rožman je vodil Rijeko v doslej najhujši domači poraz z Dinamom. FOTO: Facebook


»Trenutno je Dinamo za razred pred nami. V prvih 20 minutah je izkoristil vsako nevarno situacijo in po tem se je tekma končala tako za nas kot zanj,« je ocenil Simon Rožman po tretjem zaporednem porazu na klopi Rijeke (Gorica 1:2, Osijek 2:3, Dinamo 0:5). Približno pred dvema letoma je Kek na isti klopi nanizal celo štiri poraze, toda Mariborčan je vendarle imel na računu več zgodovinskih zmag z belimi na Hrvaškem in v Evropi. Rožman na ta kredit ne bo mogel računati. Hrvati že ugibajo, kako se bo odzval na bolečo zaušnico predsednik Rečanov Damir Mišković.


Kurtićevi zapravili zmago v 97. minuti tekme


Konec tedna je bil resda neuspešen tudi za drugega slovenskega trenerja na tujih igriščih. Luka Elsner deluje v močnem francoskem prvenstvu, njegov Amiens pa je prekinil niz šestih tekem brez poraza na gostovanju v Rennesu.



Na Obali v naslednjih resda ne bodo polemizirali o tem, kako močno »blamažo in klofuto« je prejela Rijeka, kakor so pisali v Novem listu, pač pa le o učinku Kekovih fantov v zadnjih tekmah boja za evropsko prvenstvo. Nekateri med njimi so bili »brez« dela, tudi najdražja eksponata Jan Oblak in Josip Iličić. Atletico je premagal Espanyol s 3:1 in ohranil pičlo točko zaostanka za Realom in Barcelono, pri čemer je bil Oblak brez statistične obrambe – edini strel na vrata je končal v njegovi mreži … Iličić je počival zavoljo rdečega kartona s prejšnje tekme proti Cagliariju. Njegovi soigralci so iztržili remi v Genovi, pri čemer je tokrat pordečel Ruslan Malinovsky … Bolj dramatično je bilo v Vidmu, kjer je imel Spal priložnost za izjemno pomembno zmago v boju za obstanek. Andrea Petagna, dober prijatelj Jasmina Kurtića in Iličića, je pri izidu 0:0 zapravil enajstmetrovko v 97. minuti tekme …

Haris Vučkić je zabil svoj 7. gol v tej nizozemski sezoni. FOTO: Facebook
Haris Vučkić je zabil svoj 7. gol v tej nizozemski sezoni. FOTO: Facebook


Verbič navzoč med rasističnim izbruhom v Ukrajini


Zanimivo je bilo tudi na ukrajinskem derbiju med Šahtarjem in Dinamom v Harkovu (1:0), po katerem je novi/stari prvak najbrž že znan: prednost Šahtarja pred zasedbo Benjamina Verbiča znaša že 12 točk. Na žalost normalnih privržencev nogometa so nase vnovič opozorili tudi rasisti med Kijevčani, ki so med tekmo po opičje »hukali« Šahtarjevim Brazilcem. Taisona je denimo zajel jok, sodnik je tekmo prekinil za deset minut, navijačev niso mogli pomiriti niti igralci Dinama ... Tovrstno nedopustno obnašanje postaja vseevropski trend.

Preberite še:

Komentarji: