Matjaž Kek po 2658 dneh spet tam, kjer se znajde najbolje

Slovenska reprezentanca danes že na jugu Španije. V Andaluziji šest skupnih treningov do četrtkove prijateljske tekme s Kitajsko.
Fotografija: Matjaž Kek bo danes vodil prvi trening slovenske reprezentance po 2658 dneh premora. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Matjaž Kek bo danes vodil prvi trening slovenske reprezentance po 2658 dneh premora. FOTO: Tadej Regent

Ljubljana – Natančno 2658 dni je minilo, odkar je Matjaž Kek vodil zadnji trening slovenske nogometne reprezentance v Kidričevem. Naslednji dan se je poslovil od Slovencev z zmago nad Srbijo v Ljudskem vrtu ... Danes bodo na jugu Španije začeli »operacijo Marbella«, enotedensko delovno akcijo, v kateri bo Mariborčan iskal morebitne adute za marčevski začetek bojev za evropsko prvenstvo leta 2020.



Januar ni optimalen mesec za tovrstne izzive, saj lahko selektorji le sanjajo o legionarjih iz evropskih klubov. Keku je uspelo prepričati za sodelovanje številne klub v 1. SNL, zato bo v Andaluziji živahno vse do naslednjega četrtka, ko bodo Slovenci igrali prijateljsko tekmo s kitajsko reprezentanco U-25. Kdo ve, kaj bo prinesla januarska akcija Slovencev v Španiji; če bi Kek odkril le eno novo ime za udarno enajsterico, bi bil cilj že dosežen.


Med oblaki in soncem ter vadba pri 15 stopinjah Celzija


Slovenska odprava bo prek Brnika in Malage prispela v pripravljalno bazo še pred opoldanskim kosilom, Kek pa je napovedal, da bo poskušal pridobiti čim več koristnih informacij sleherni dan delovne akcije na jugu Andaluzije. Vadbeno središče, ki se nahaja na polovici poti med Malago in letoviščem Marbella, ponuja ustrezne razmere za vadbo. Slovenci bodo imeli opravka z oblačnim vremenom, občasno jih bo ohladil tudi dež, na dan tekme naj bi sijalo sonce, vseskozi pa bodo vadili pri dnevni temperaturi okrog 15 stopinj Celzija.

Novi selektor slovenske nogometne reprezentance želi na delovni akciji v Španiji iztržiti čim več koristnega. FOTO: Leon Vidic
Novi selektor slovenske nogometne reprezentance želi na delovni akciji v Španiji iztržiti čim več koristnega. FOTO: Leon Vidic


»V soboto bomo na igrišču popoldne, v nedeljo tako pred kosilom kot popoldne, nato pa po enkrat dnevno vse do četrtkove tekme s Kitajsko,« je napovedal Matjaž Kek, ki mrzlično išče alternativne rešitve za videno jeseni predvsem na dveh igralnih položajih – na levem boku in v zvezni vrsti. Vselej so možne kombinacije z različnimi rešitvami, možna je tudi improvizacija na tekmi ali dveh, toda Mariborčan želi poiskati pravega igralca za nekaj let.

Andrej Vombergar (levo) bo poskušal opozoriti nase selektorja Matjaža Keka. FOTO: Roman ŠŠipić
Andrej Vombergar (levo) bo poskušal opozoriti nase selektorja Matjaža Keka. FOTO: Roman ŠŠipić


Seznam udeležencev španske misije je znan, tik pred zdajci ga lahko spremeni le kakšna odpoved zavoljo urejanja klubskega statusa (beri: prestopni rok) ali morebitna poškodba. Kek je odpeljal s seboj 23 članov selekcije B. In če so 11. oktobra 2011 pritekli pred 10.000 navijačev v Ljudskem vrtu Handanović, Brečko, Šuler, Cesar, Jokić, Radosavljević, Bačinović, Kirm, Vršič, Ljubijankić in Matavž, bo Matjaž Kek ob vrnitvi na slovensko klop izbiral enajsterico med naslednjimi imeni, vratarji (3): Grega Sorčan (Gorica), Nejc Vidmar (Olimpija), Luka Janžekovič (Aluminij); branilci (7): Antonio Delamea Mlinar (New England, ZDA), Gaber Dobrovoljc, Gregor Sikošek, Tilen Klemenčič (vsi Domžale), Denis Klinar (Maribor), Uroš Korun (Piast Gliwice, Poljska), Klemen Šturm (Mura); zvezni igralci (9): Dino Hotić, Blaž Vrhovec, Amir Dervišević (vsi Maribor), Rudi Požeg Vancaš (Celje), Matic Črnic (Olimpija), Dejan Petrović (Aluminij), Amedej Vetrih, Adam Gnezda Čerin, Dejan Lazarević (vsi Domžale); napadalci (4): Andres Vombergar (Olimpija), Luka Zahović, Jan Mlakar (oba Maribor), Rok Sirk (Mura).

Napadalec Maribora Jan Mlakar je eden od najmlajših v slovenski reprezentanci B. FOTO: Tadej Regent
Napadalec Maribora Jan Mlakar je eden od najmlajših v slovenski reprezentanci B. FOTO: Tadej Regent


Petrović, Gnezda Čerin, Vombergar, ...


Do prve kvalifikacijske tekme reprezentance v Izraelu sta resda še dva meseca, toda navideznih 60 dni se bo hitro spremenilo v ponedeljkov prihod na Brdo, torkov trening v tamkajšnji bazi in sredin polet v Haifo ... »Tega se še kako dobro zavedam. Podrobno spremljam vse fante, tako te, ki so standardni člani reprezentance, kot njihove kolege, ki morda trkajo na vrata selekcije A. S časovnim zamikom gledam tudi tekme iz lanskega leta, saj bom moral marca vedeti vse o vseh, ki bodo zraven,« je razkril Kek, ki se najbolj znajde na – igrišču. Tudi v Španiji želi odkriti vsaj eno, morda dve alternativni rešitvi za marčevski spopad z Izraelom in Makedonijo. Med fanti, ki jih bo odpeljal na evropski jugozahod, izstopa več morebitnih džokerjev, ki še niso dobili prave priložnosti v članski izbrani vrsti – denimo zvezna igralca Petrović in Gnezda Čerin ter napadalca Vombergar in Mlakar ...

Preberite še:

Komentarji: