Mo Salah rešitelj v slogu Gerrarda iz čudežne sezone 2004/05?

Oči bodo nocoj uprte v Anfield, kjer bo padla odločitev v »skupini smrti«. Liverpoolu proti Napoliju dovolj 1:0. Lahko Zvezda ukroti tudi PSG in povzroči zmešnjavo?
Fotografija: Igralci, kakršna sta Liverpoolov Andy Robertson in Napolijev Jose Callejon, nocoj ne bodo v ospredju, a bo od razpleta njihovih dvobojev marsikaj odvisno. Foto Reuters
Odpri galerijo
Igralci, kakršna sta Liverpoolov Andy Robertson in Napolijev Jose Callejon, nocoj ne bodo v ospredju, a bo od razpleta njihovih dvobojev marsikaj odvisno. Foto Reuters

Na Anfieldu in Marakani, dveh kultnih evropskih štadionih, bodo decibeli dosegali najvišje vrednosti, ko bo v 90 minutah nogometa padla odločitev o zmagovalcih in poražencih v skupini C lige prvakov. Liverpool, Napoli in Paris SG merijo v osmino finala, Crvena zvezda upa na pomlad v evropski ligi.

Že ob žrebu je bilo jasno, katera je skupina smrti, ko se je Liverpool, nazadnje finalist, iz tretjega bobna pridružil Parižanom in Neapeljčanom. Pet kol je upravičilo pričakovanja o izenačenosti treh favoritov, vse skupaj je začinil srbski prvak.

Neymar naj bi bil nared


Težko je reči, kdo je v najboljšem položaju med vodilno trojko. Na prvo žogo bi rekli PSG, ki mu zadostuje zmaga v Beogradu, toda tam sta se že opekla Napoli (1:1) in še bolj Liverpool (0:2), zato igralce Thomasa Tuchela čaka bistveno drugačen tekmec kot na Parku princev (1:6). Zvezda ne more več v osmino finala LP, bi ji pa zmaga lahko prinesla 3. mesto. Ni odveč poudariti, kako dobrodošel bi bil vsak dodaten evro v rdeče-beli blagajni.

Na eni od ulic v Liverpoolu se je pojavil grafit v čast Jürgenu Kloppu. FOTO: Reuters
Na eni od ulic v Liverpoolu se je pojavil grafit v čast Jürgenu Kloppu. FOTO: Reuters


Za PSG bi bil izpad iz elite katastrofa. Še nikdar ni obtičal v skupini, odkar so leta 2011 vanj začeli milijone metati katarski mogotci. Evropa je zanje prioriteta, a Pariz od leta 1995 še ni videl polfinala. Francoski prvaki so konec tedna počivali, saj je bila zaradi protestov rumenih jopičev odpovedana tekma z Montpellierom. Prvi zvezdnik Neymar naj bi bil nared, čeprav zaradi lažje poškodbe nekaj dni ni vadil.

Še več drame se obeta v Angliji, kjer bo Napoli želel ostati neporažen, Liverpool pa ob zmagi Pariza potrebuje zmago z 1:0 (v tem primeru bi šel naprej zaradi boljše razlike v golih) ali višjo od enega gola, ker je v Italiji izgubil z 0:1, potem ko se mu je v sodnikovem dodatku maščevala preračunljivost (Insigne).

Carlo Ancelotti je ligo prvakov že osvojil z Milanom in Real Madridom. FOTO: AFP
Carlo Ancelotti je ligo prvakov že osvojil z Milanom in Real Madridom. FOTO: AFP


Lahko se celo zgodi, da bi ob koncu tri ekipe imele po devet točk, v tem primeru bi bil Liverpool gotovo naprej (6 točk v krogu), med Napolijem in PSG (po 5) pa bi odločala razlika v golih, Pariz (goli v krogu 7:7) pa bi izpadel le, če bi Napoli (goli 4:3) izgubil s 3:4, 4:5, 5:6. Ob porazu bi se PSG rešil, če Liverpool ne bi premagal Napolija ...
 

Enaka popotnica – 4:0


Računic je veliko, a ker gre vendarle pričakovati, da bodo nogometaši iz mesta luči upravičili vlogo favorita pri evropskih prvakih iz leta 1991, bo najbrž šlo na nož na Anfieldu, kjer se bosta srečali dve vroči zasedbi. Rdeči pod taktirko Jürgna Kloppa so se v soboto zavihteli na vrh premier league, izkoristili so poraz Man. Cityja pri Chelseaju ter v gosteh razbili Bournemouth s 4:0. Ob pravem času je v strelsko formo prišel Mohamed Salah, avtor »hat-tricka«. Skupaj s Sadiom Manejem in Robertom Firminom bo velika nevarnost za vrata Davida Ospine.

Mohamed Salah je v soboto dosegel tri gole. FOTO: AP
Mohamed Salah je v soboto dosegel tri gole. FOTO: AP


A tudi prekaljeni Carlo Ancelotti ima v arzenalu močna orožja. V soboto je Napoli na štadionu San Paolo s 4:0 premagal Frosinone, Ancelotti je namenil počitek Driesu Mertensu, ob Mareku Hamšiku in Lorenzu Insigneju udarnemu adutu v napadu.
 

Klopp in »električni« Kop


Da bi mreže ob takšnih asih mirovale, si je težko zamisliti. Ancelotti ne pomišlja na »bunker«, Klopp še manj, da bi igral na 1:0. Storil bo vse, da bo Napolijev prvi poraz v LP prepričljiv. Navijači rdečih so že potegnili vzporednico s sezono 2004/05, ko je Liverpool moral proti Olympiakosu doseči tri gole za napredovanje iz skupine, potem ko je Rivaldo na Anfieldu zadel za 0:1. Legendarni kapetan Steven Gerrard je štiri minute pred koncem zabil za odrešilnih 3:1 in Liverpool je na koncu po čudežu v Istanbulu osvojil naslov.

Dries Mertens je na prvi tekmi zatresel vratnico Liverpoola. FOTO: Reuters
Dries Mertens je na prvi tekmi zatresel vratnico Liverpoola. FOTO: Reuters


Klopp, ki je tudi za danes dopoldne odredil trening, se zanaša na podporo s tribun, zlasti znamenitega Kopa. »Vse je v naših rokah, skupaj z navijači moramo ustvariti električno vzdušje. Resnično se veselim izziva, imamo lepo priložnost in stvari želimo opraviti, kot se spodobi. Dovolj smo dobri!«

Tekmo, ki se bo začela ob 21. uri, bo sodil Slovenec Damir Skomina s svojo ekipo.

ni podpisa
ni podpisa

Preberite še:

Komentarji: