Münchenski velikan v velikem razsulu

V 29. kolu nemškega nogometnega prvenstva Borussia Dortmund izrabila spodrsljaj Bayerna in skočila na vrh lestvice.
Fotografija: Igralci Bayerna se lahko od sramote le skrijejo. FOTO: Heiko Becker/Reuters
Odpri galerijo
Igralci Bayerna se lahko od sramote le skrijejo. FOTO: Heiko Becker/Reuters

Nogometaši Borussie Dortmund so v zadnji sobotni tekmi 29. kola nemške lige zanesljivo premagali Eintracht s 4:0 in se tako povzpeli na prvo mesto lestvice. Popoldne je namreč do danes vodilni Bayern izgubil v Mainzu z 1:3. Po novem ima Dortmund 60 točk, Bayern pa 59. Nogometaši Bayerna so nekajkrat že ponudili priložnost tekmecem, a jih Dortmund ni izrabil. Nazadnje prejšnji teden, ko je po remiju Bavarcev s Hoffenheimom tudi sam odnesel le točko iz Stuttgarta.

Tokrat pa so Porurci le naredili odločilen korak. Več kot samo prst so jim prvaki ponudili s šokantnim porazom v Mainzu, kjer se je še poglobila kriza bavarskega velikana. Ta že več kot mesec išče pot iz globin, v tem času je nemški prvak izpadel iz pokala in lige prvakov, v prvenstvu pa tokrat izgubil z Mainzem.

Vsaj v prvem polčasu še ni kazalo na polom do tega kroga vodilne ekipe, Sadio Mane je zadel za vodstvo. Toda v nadaljevanju so zagrizeni domači nogometaši postajali vse boj nevarni, po izenačenju Ludovica Ajorqua v 65. minuti pa so popolnoma razbili anemične in raztresene tekmece ter v pičlih 12 minutah z zadetkoma Leandra Barreira in Aarona Martina zapečatili usodo Bayerna, sami pa naredili pomemben korak v boju za evropska tekmovanja in začasno skočili na šesto mesto.

Borussia Dortmund je hitro pokazala, da ne bo ponovila napake iz prejšnjega tedna. Goste iz Frankfurta je načel Jude Bellingham v 19. minuti, do konca prvega dela sta visoko prednost zagotovila še Donyell Malen in Mats Hummels. Malen pa je v 66. zadel še enkrat in dokončno potrdil vzpon rumeno-črnih na vrh lestvice.

Do konca sezone je še pet krogov. Dortmund je bil nazadnje prvak leta 2012, vse naslove odtlej je pobral Bayern.

 

Komentarji: