Mura je lahko resen kandidat za naslov prvaka

Požrtvovalni branilec Feri Cifer je kar 16 sezon igral za črno-bele iz Murske Sobote. Danes je trener Odrancev v pomurski nogometni ligi.
Fotografija: Feri Cifer redno zahaja na kultni stadion Fazanerija, kjer je preživel praktično vso igralsko kariero. FOTO: R. T.
Odpri galerijo
Feri Cifer redno zahaja na kultni stadion Fazanerija, kjer je preživel praktično vso igralsko kariero. FOTO: R. T.

Ljubljana – S slovenskih nogometnih zelenic se ga spomnimo kot neustrašnega, brezkompromisnega branilca, ki je v dresu Mure iz Murske Sobote igral kar 16 sezon. V moštvu črno-belih je ob ognjevitosti na igrišču izstopal tudi po dolgi, plavolasi pričeski. Lasje so izginili, pripadnost nogometa in družabnost sta ostali. Kot trener pomurskega ligaša Odranci je Feri Cifer trenutno na čakanju, nekaj dela ima kot vzdrževalec v hotelu Radin v Radencih.


Denarna stiska


"Škoda, da smo spomladi izstopili iz 3. slovenske nogometne lige. Temu so botrovali visoki stroški tekmovanja, ki so za naš klub predstavljali prevelik finančni zalogaj. No, pozneje se je izkazalo, da v tej sezoni stroške sodnikov krije Nogometna zveza Slovenije. Če bi to vedeli takrat, bi po vsej verjetnosti ostali v tretji ligi. Zdaj nam preostane le to, da si napredovanje priigramo na igrišču. Trenutno nam dobro kaže, po osmih krogih, odigranih do prekinitve zaradi epidemije, smo na vrhu s samimi zmagami," je najprej raportiral 49-letni trener Odrancev.


Poškodba preprečila odhod v tujino


Dogajanje v in okrog Mure, športnem ponosu ravnice, je vsebina vsakodnevnih pogovorov. Črno-beli iz Fazanerije po osvojitvi pokalne lovorike v prejšnji sezoni merijo vse višje. "Mura je dobro štartala v sezono, po evropskih nastopih je malce padla, a se zdaj ekipa spet prebuja. Imeli so veliko težav s poškodbami, kar jih je precej oviralo, verjamem pa, da bodo ujeli ritem dobrih iger in zmag. Moštvo je dobro vodeno, prav tako je zdaj zelo dobro organiziran klub. Če se vse izide po načrtih, je lahko Mura resen kandidat za naslov državnega prvaka. V današnji ekipi pogrešam le kakšnega ustvarjalnega igralca, kot je Dare Vršič," meni nekdanji junak murašev, ki je s soigralci dvignil prvo pokalno lovoriko za Muro leta 1995 po finalni zmagi nad Celjem. Vse do letos so Black Gringosi in drugi privrženci Mure čakali na drugo klubsko trofejo.

V sezonah 1993/94 in 1997/98 je Mura osvojila 2. mesto v državnem prvenstvu, vselej ji je nekaj malega manjkalo za vzpon na vrh. Dobre igre so izzvale zanimanje drugih klubov tudi za Ciferja. »Leta 1996 sem imel na mizi ponudbo Tirola iz Innsbrucka, a sem se poškodoval, tako da je prestop padel v vodo. V Sloveniji pa je v nekem obdobju vladal džentelmenski dogovor med največjimi klubi, po katerem niso smeli prevzemati najvidnejših igralcev. Jaz sem spadal v to kvoto zaščitenih pri Muri, tako da sem ostal,« je pojasnil Cifer, ki je v obdobju od 1994-96 odigral tudi sedem tekem za slovensko reprezentanco.


Prepovedano izgubiti z Beltinci


Včasih so slovensko nogometno javnost razvnemali prvoligaški derbiji med Muro in Beltinci. "Uf, kakšen sosedski naboj je bil to! Lahko smo izgubili tekme z Mariborom ali Olimpijo, z Beltinčani, takratnim Potrošnikom pač ne. To je bilo neoprostljivo pri naših navijačih." In kako komentira današnje dogajanje v elitnem tekmovanju? "Maribor in Olimpija sta doživela takšne in drugačne spremembe, zato tudi precej nihata. Mariborčani se še privajajo na filozofijo trenerja Camoranesija, za zdaj pa nimajo igralca, ki bi stalno odstopal v igri, čeprav je zdaj strelsko vroč Matko. Olimpija ima izjemen napadalni dvojec v Ivanoviću in Vombergarju. Celju se pozna, da je izgubil glavna igralca Vizingerja in Lotriča, objektivno ima slabšo ekipo, a vseeno pričakujem, da bodo Celjani konkurenčni za vodilne položaje. Koper me je prijetno presenetil. Pozna se, da ima izkušena asa v Vršiču in Rajčeviću, Mulahusejnović pa blesti v napadu, trener Srebrnič z občutkom deli naloge."


Vrsta hrvaških trenerjev


Slovenska nogometna scena in še posebej Mura sta bili zelo privlačni za slovita trenerska imena iz Hrvaške. Na klopi črno-belih so sedeli Marin Kovačić, Pero Nadoveza, Luka Bonačić, Ćiro Blažević in Zlatko Kranjčar. "Vsak je bil zanimiv po svoje, od vsakega sem se česa naučil. Bonačić je stavil na trdo delo, garanje in strogo disciplino brez sproščanja. Drugi so bili bolj 'šmekerji', veliki motivatorji. Drugače je bilo zanimivo delati tudi z Milošem Šoškićem, Bojanom Prašnikarjem in Dušanom Savićem, na začetku kariere pa mi je najbolj pomagal Zoran Crikvenčič, zato sem mu posebej hvaležen," se prvih resnih nogometnih korakov spominja Feri Cifer, ki so ga ogledniki Mure odkrili pri 17 letih pri igranju malega nogometa.

Preberite še:

Komentarji: