Na igrišču Ronaldo – Salah, na klopi Zidane – Klopp

Vrhunec v Kijevu: V ospredju trenerski dvoboj: nogometni umetnik proti delavcu – Karim Benzema ali Gareth Bale?
Fotografija: Cristiano Ronaldo in Marcelo se odlično razumeta. FOTO: Lluis Gene/Afp
Odpri galerijo
Cristiano Ronaldo in Marcelo se odlično razumeta. FOTO: Lluis Gene/Afp

Ljubljana – Večji del milijardne armade navijačev bo drevi (20.45) zapriseženo stiskal pesti bodisi za Real bodisi za Liverpool. Nekateri iz strasti, drugi iz sovraštva do tekmeca. Številne med njimi vendarle deli še več, tudi nogometni dvoboj Ronaldo-Salah ali taktični spopad Zinedina Zidana in Jürgna Kloppa. Koga bosta poslala v ogenj trenerja in ali je možno presenetiti tekmeca v zadnji tekmi sezone?

Pred letošnjim vrhuncem lige prvakov se postavlja več vprašanj. Izhodišče je znano in favorizira Real Madrid ter pet let mlajšega Francoza z alžirskim poreklom. Zinedine Zidane (45) je absolutni nogometni genij, čigar lesk ni izgubil sijaja niti potem, ko je sezul nogometne čevlje. Nekdanji virtuoz, v svojem obdobju najboljši nogometaš na svetu, tudi ob igrišču deluje nezmotljivo kot nekoč Gari Kasparov. V 205 tekmah na klopi drugega moštva Reala, Real Madrid Castilla (2014-2016) in »galaktikov« (od januarja 2016) je zmagal na 62,9 odstotka tekem, pri tem povečini uporabljal postavitvi 4-3-3 in 4-4-2. Zidane je v dobrih dveh letih osvojil skoraj vse, kar je bilo možno osvojiti, drevi lahko postane prvi trener v zgodovini Uefinih tekmovanj s tremi zaporednimi lovorikami v ligi prvakov.

FOTO: /
FOTO: /

 

Zidanovi dražji in starejši


Francoz naj ne bi posegal v dobro naoljeni Realov stroj, ki kot po pravilu dobiva večino ključnih tekem. Težko je odgovoriti le na vprašanje, koga bo postavil na desno stran napada ob Cristianu Ronaldu – Garetha Bala ali rojaka Karima Benzemaja. Prvi je hitrejši, drugi bolje odpira prostor Ronaldu. Z Valižanom je možno v drugem polčasu dvigniti ritem igre, Francoz bi verjetno bolje »premetaval« Liverpoolova štoperja.

Španski novinarji so izbrskali zanimiv podatek, da je Zidane v finalu vselej zaigral z istimi imeni kot v zadnji tekmi pred finalom. Real je igral nazadnje 19. maja v Villarrealu, ko sta za remi z 2:2 zabila gola Ronaldo in Bale, ki sta igrala v sistemu igre 4-3-1-2. Ronaldo in Bale torej, za njima pa plejmejker Isco? Če bo genialni Zidane ohranil svojo tradicijo, bo Realova enajsterica v povprečju stara 27,7 leta, povprečna vrednost igralca bi znašala 58 milijonov evrov.

Če bi ravnal podobno kot Zidane tudi njegov kolega Jürgen Klopp (50), bi lahko začel Liverpool v postavitvi 4-4-2 kot v svoji zadnji tekmi, 13. maja z Brightonom (4:0; Solanke, Salah, Robertson, Lovren). Nemec je poslal na krili Maneja in Salaha, v napadu sta igrala Firmino in Solanke, ki je dobil prednost pred zveznim igralcem Milnerjem. Če bo Klopp igral s slednjim, bo Liverpool skoraj zanesljivo začel v modelu igre 4-3-3. Začetna enajsterica »rdečih« v njihovi zadnji tekmi je imela povprečno starost 25,4 leta in povprečno vrednost 31 milijonov evrov.

Kdo bo boljši? Zinedine Zidane ali Jürgen Klopp? FOTO: Glyn Kirk/Afp
Kdo bo boljši? Zinedine Zidane ali Jürgen Klopp? FOTO: Glyn Kirk/Afp

 

Različni trenerski poti


Prav zanimivo bo spremljati, kako se bo priljubljeni »Kloppo« lotil Zidana, oziroma kako bo nogometni »delavec« napadel »umetnika«. Klopp je v dosedanjih 742 tekmah na klopi Mainza (2001-2008), Dortmunda (2008-2015) in Liverpoola (od leta 2015) zmagal na polovici tekem (49,7 %), Kloppove zasedbe – kot Zidanove – povečini igrajo v postavitvah 4-3-3 in 4-4-2.

Zidane in Klopp se resda ne bi mogla močneje razlikovati. Če Francoz med tekmo umirjeno opazuje razvoj dogodkov in »pade v svoj film«, posledično pa že pregovorno vleče mojstrske in pogosto ključne poteze/menjave, deluje Nemec ob stranski avt črti kot artist v cirkusu. Pogosto skače in krili z rokami, njegova telesna govorica bi bila vidna tudi navijačem v zadnji vrsti največjega štadiona na svetu. To seveda ne pomeni, da je Klopp slab trener, prav nasprotno. Gotovo pa je ubral drugačno pot od Francoza. Leta 2001 je brez vmesnega premora pri 34 letih takoj skočil iz majice Mainza na klubsko klop. Zidane? Igralsko se je upokojil julija 2006, potem ko je v finalu svetovnega prvenstva z glavo podrl provokatorja Marca Materazzija, šele 8 let zatem je prevzel vodenje druge Realove ekipe Castilla.

Kakorkoli, na igrišču ne bo manjkalo niti izjemno privlačnih neposrednih igralskih dvobojev. Kdo ve, morda bo odločil finale razplet merjenja moči med paroma Marcelo-Salah in Ronaldo-Lovren.

Komentarji: