Na treningih se je že iskrilo, na tekmi ...

Selektor slovenske nogometne reprezentance Tomaž Kavčič je pred jutrišnjim odhodom v Oslo, kjer bo Slovenija v soboto igrala tretjo tekmo v ligi narodov proti Norveški, ocenil priprave in strnil pričakovanja.
Fotografija: Tomaž Kavčič (desno) je priznal, da so k boljšemu vzdušju pripomogli tudi pogovori med igralci in s sodelavci. Na fotografiji so selektorjev pomočnik Robert Englaro, kapetan Bojan Jokić in član strokovnega štaba Milivoje Novaković. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Tomaž Kavčič (desno) je priznal, da so k boljšemu vzdušju pripomogli tudi pogovori med igralci in s sodelavci. Na fotografiji so selektorjev pomočnik Robert Englaro, kapetan Bojan Jokić in član strokovnega štaba Milivoje Novaković. FOTO: Tomi Lombar/Delo

V ponedeljek se je zbrala na Brdu pri Kranju, včeraj je sklenila domači del priprav, danes pa bo na štadionu Ullevaal, na katerem še ni zmagala ali osvojila točke, opravila še zadnji trening pred tretjo tekmo v ligi narodov proti Norveški.

To je bil in bo urnik nogometne reprezentance Slovenije in selektorja Tomaža Kavčiča, ki je pod drobnogledom zahtevne, kritične in nezadovoljne športne ter širše javnosti po slabem štartu v novo reprezentančno tekmovanje, ligo narodov.
Slovenija je v uvodnih tekmah doma izgubila z Bolgarijo z 1:2 in v gosteh s Ciprom z 1:2, v soboto pa se bo pomerila z reprezentanco, ki ji je v preteklosti povzročila obilo težav.

Po uvodnem ponedeljkovem zboru in tradicionalni skupni večerji igralcev (brez strokovnega štaba) ter štirih treningih je selektor Kavčič razgrnil nekaj misli.

"Kar smo načrtovali, smo opravili. Poudarek je bil v taktičnih različicah. Na zadnjem treningu v Oslu bomo avtomatizirali še nekaj stvari," je uvodoma povedal Kavčič in nadaljeval z naslednjimi mislimi. "Tekma bo za nas prava lahko le tako, da bomo v njo vstopili z enako srčnostjo in voljo kot Norvežani. Da bi bili boljši, bomo morali biti hitrejši. Predvsem hitreje igrati, še posebej, ko si odvzamemo žogo. To pomeni, da morajo biti naše tudi druge žoge."

Reprezentanca s selektorjem na čelu čuti pritisk navijačev, toda Kavčič opozarja, da je reprezentanca zelo mlada in v povprečju neizkušena. "Seveda je čutiti pritisk, ampak to ustvarja položaj selektorja. Če ni ustreznih rezultatov, ga je še več. Večkrat sem igralcem povedal, da je to položaj, ki ga lahko obrnejo sebi v prid. Meni je jasno, da je proces odraščanja težak, da je breme rezultata težko in da ga je težko izvleči. Najbolj je pomembno, da na igrišču pokažemo največ, kar smo sposobni," je razmišljal selektor, ki nima veliko pomislekov o zasedbi in taktični različici.

"Tople vode si ne morem izmisliti. Veliko smo se pogovarjali, posledica tega je bila več isker na treningih. Želja je, da smo zbrani čim dlje, 90, 95 minut. Goli, ki smo jih prejemali, so bili v glavnem posledica padca zbranosti. Kar zadeva uigravanje osrednjih branilcev, Luka Krajnc je sezono začel v prvi postavi, nato ni igral, zadnjo tekmo spet je. Miha Mevlja zadnje štiri tekme ni igral. Vratar Vid Belec je samozavesten. O njih nimam pomislekov," del igralcev v začetni enajsterici ni več skrivnost.

Kavčič se je dotaknil tudi Josipa Iličića, čigar misli in odnos do reprezentance je marsikoga zelo pozitivno presenetil.

"Mene ni presenetil, koliko ga bomo potrebovali, pa bomo videli," je z oceno o najustvarjalnejšem slovenskem igralcu, ki je prebrodil enega od najtežjih trenutkov v karieri, potem ko je zaradi infekcije ogrozil tudi svojo kariero, končal svojo oceno Kavčič.

Komentarji: