Najprej evropska liga, nato selitev k Bayernu

Hrvaški reprezentant Marcelo Brozović je zelo blizu odhoda iz Interja, pri katerem je igral zadnjih pet let.
Fotografija: Je bila sredina tekma z Getafejem ena od zadnjih Brozovićevih v črno-modrem dresu? FOTO: Lars Baron/AFP
Odpri galerijo
Je bila sredina tekma z Getafejem ena od zadnjih Brozovićevih v črno-modrem dresu? FOTO: Lars Baron/AFP

V vsej paleti odličnih hrvaških nogometašev, ki so pred dvema letoma zablesteli na mundialu v Rusiji, premagovali ugledne tekmece ter se ustavili šele pod moskovskimi žarometi v velikem finalu s Francijo (2:4), je v zadnjih dneh pogosteje od drugih v javnosti ime Marcela Brozovića, 27-letnega člana Interja iz Milana. Pred dnevi so mu zaradi prekrška v prometu odvzeli vozniško dovoljenje, zdaj tako italijanski viri kot tudi nemški napovedujejo njegovo selitev k Bayernu ...

Hrvaška je z metropolo Bavarske že dolgo čvrsto povezana. Najbolj seveda po svoji močni diaspori v Münchnu z okolico, obstaja tudi obratna smer migracij – kajpak v času letnih počitnic, ko številni prebivalci največjega mesta z bogatega nemškega juga dopustujejo tudi v Istri ali Dalmaciji. Iz nogometnega zornega kota pa je prav tako zaznati živahen preplet hrvaškega nogometnega deleža pri Bayernu, velikanu nemške nogometne scene. Ne nazadnje sta prav trenerja Zlatko Čajkovski in Branko Zebec postavila temelje sanjskemu rodu münchenskega kluba s Seppom Maierjem, Gerdom Müllerjem in »cesarjem« Franzem Beckenbauerjem, v novejši dobi sta predvsem nase v rdečem Bayernovem dresu opozarjala brata Robert in Niko Kovač, sledila sta jima Ivica Olić in Mario Mandžukić, slednji je tako kot zdajšnji münchenski Hrvat Ivan Perišić član omenjene srebrne zasedbe zadnjega mundiala, tej pa pripada tudi Brozović.

Zagrebčan je, kot se spodobi za najboljše nogometaše iz mesta, ligo prvakov prvič okusil pri Dinamu, v tistem poletju 2012 je zamenjal Milana Badelja, potem ko je slednji odšel v Hamburg k moštvu HSV. Na dlani je bilo, da je tudi pred adutom zvezne vrste prihodnost pri katerem od velikih evropskih klubov, črno-modri Inter je bil takrat, ko je bil star 21 let, njegova prva postaja v tujini.

Zagrebčan je pri Interju od leta 2015. FOTO: Ina Fassbender/Reuters
Zagrebčan je pri Interju od leta 2015. FOTO: Ina Fassbender/Reuters


Prišel je v Milano skupaj z rojakom Ivanom Perišićem, hitro sta prevzela pomembni vlogi, toda njuno novo moštvo ni bilo kos novi Juventusovi dinastiji. Pri Interju so iskali načine, kako bi jo ustavili, Perišićeva lakota po lovorikah pa ga je vodila v mesto, kjer imajo v zadnjem desetletju podobno dinastijo kot v Torinu – Dalmatinec igra pri Bayernu, občasno zablesti, nima pa tako vidne vloge, kot je denimo pred njim v Allianz Areni pripadala omenjenima rojakoma Oliću in Mandžukiću. »Perišić odhaja iz Münchna, zamenjal ga bo Brozović,« so »udarili« z naslovom na spletni strani hrvaškega časnika Sportske novosti, ob tem navedli italijanski vir inter-news.it, podobne zapise je bilo zaznati tudi v tisku Lombardije in sosednjega Piemonta, kjer seveda kraljuje Juventus. Dejansko pa tudi münchenski TZ, mestni časnik s podrobnim utripom iz Bayernovega tabora iz dneva v dan pogosteje poroča o možnosti novega hrvaškega nogometaša k nemškemu prvaku.


Zlobni jeziki ga z veseljem selijo na Bavarsko


Pri Interju se še niso oglasili. Zdaj jim je najbolj pomembno, da so se na sredin večer brez zapletov in ob zmagi z 2:0 proti Getafeju uvrstili v četrtfinale evropske lige, 2. mesto v domačem prvenstvu je za premočnim Juventusom ostalo vidno podčrtano. Toda očitno Brozović nima tako čvrsto zasidranega mesta kot denimo naš vratar Samir Handanović, št. 1 pri Interju že od leta 2012. Hrvaški reprezentant pa si je svoje delnice znižal prav v prejšnjem tednu, pretiraval je s prehitro vožnjo, povrh v alkoholiziranem stanju, sledil je odvzem vozniškega dovoljenja, za njim kajpak še kazen pri klubu. Zlobni jeziki so ob prvih namigih o selitvi v München hitro ob tem dodali, da bo zagotovo vesel novega okolja, kjer se v znamenitih pivskih vrtovih pod krošnjami dreves popoldanske ure hitro raztegnejo v večer ...

Ivan Perišić bo najbrž odšel iz Bayerna in tako odprl vrata rojaku Marcelu Brozoviću. FOTO: Georges Gobet/AFP
Ivan Perišić bo najbrž odšel iz Bayerna in tako odprl vrata rojaku Marcelu Brozoviću. FOTO: Georges Gobet/AFP


Obenem pa nogometni München po prvih ocenah zadovoljno pričakuje uresničitev napovedanega prestopa. Pred vrati je namreč odhod Thiaga Alcantare, nekoč ga je pripeljal na Bavarsko Pep Guardiola, toda po njegovem odhodu za mladega španskega nogometaša ni bilo več prave priložnosti. "In če se bosta poslovila od kluba še Philippe Coutinho in Ivan Perišić, bo športni oddelek pod vodstvom Hasana Salihamidžića moral okrepiti zvezno vrsto," so jasno zapisali pri omenjenem TZ. Prav Brozović pa je zdaj vroč kandidat, da bi se v naslednji sezoni pridružil Joshui Kimmichu in Leonu Goretzki pri ofenzivnih nalogah sredine igrišča. Bayern pač nikakor ne namerava sestopiti z nemškega nogometnega vrha.  

Preberite še:

Komentarji: