Največ igralcev vzgojili Ajax, Dinamo Kijev in Dinamo Zagreb

Najbogatejši premorejo dovolj resursov za poznejši nakup najboljših in najbolj obetavnih nogometašev.
Fotografija: Španski reprezentant Dani Olmo je pred odhodom v Leipzig opozoril nase v majici zagrebškega Dinama. FOTO: Kirill Kudryavtsev/AFP
Odpri galerijo
Španski reprezentant Dani Olmo je pred odhodom v Leipzig opozoril nase v majici zagrebškega Dinama. FOTO: Kirill Kudryavtsev/AFP

Nekaj dni pred začetkom evropskega prvenstva v nogometu je zanimiv tudi pogled v »tovarne«, ki »proizvajajo« igralce za tako odmevna tekmovanja, kakršen je euro 2020. Najbogatejšim klubom na svetu resda ni treba vlagati posebej velikih naporov v vzgojo mladih upov, saj premorejo dovolj resursov za poznejši nakup najboljših in najbolj obetavnih.

Klubi iz manjših mest oziroma manj uglednih lig so – nasprotno – primorani prav v vzgojo lastnih igralcev. Med klubi, ki bodo prispevali na šampionat stare celine največ doma vzgojenih članskih reprezentantov, ne najdemo veliko največjih – med deseterico sta le Manchester City (5. mesto) in londonski Arsenal (10.).


V Zagrebu vzniknil tudi španski reprezentant


Povsem na vrhu pričakovano kotira Ajax Amsterdam, ki je vzgojil 14 igralcev z letošnjega eura, sledijo Dinamo Kijev (11), Dinamo Zagreb, Rabotnički Skopje (oba po 9), za njimi pa Salzburg, Helsinki, Lech Poznanj, ManCity in Žilina. Nogometaši, ki so se prebili med člane iz Zagreba, so Milan Badelj, Josip Brekalo, Joško Gvardiol, Mateo Kovačić, Andrej Kramarić, Dejan Lovren, Luka Modrić, Šime Vrsaljko (vsi Hrvaška) in Dani Olmo (Španija).

Preberite še:

Komentarji: