Nekdanji francoski selektor izgubil poslednjo bitko

V 71. letu je po daljši težki bolezni umrl nogometni strokovnjak Henri Michel, selektor med letoma 1984 in 1990.
Fotografija: Henri Michel je umrl po težki bolezni. Foto Issouf Sanogo/AFP
Odpri galerijo
Henri Michel je umrl po težki bolezni. Foto Issouf Sanogo/AFP

Pariz - Združenje francoskih nogometašev (UNFP) je sporočilo, da je v 71. letu življenja poslednjo bitko s težko boleznijo izgubil nekdanji reprezentančni selektor Henri Michel, ki je na vroči stolček sédel leta 1984, ko je nasledil Michela Hidalgója, ki je izbrano vrsto popeljal na vrh Evrope. Michel je še isto leto osvojil olimpijski turnir, selektorsko vlogo pa opravljal do leta 1990, poroča STA. V tem času se je prebil v polfinale svetovnega prvenstva leta 1986, tam priznal premoč »elfu« (0:2), v malem finalu pa po podaljšku strl odpor Belgije (4:2).

Poraz s Ciprom kaplja čez rob

Dve leti pozneje je doživel pravcato katastrofo, saj se »galski petelini« niso kvalificirali za evropsko prvenstvo, selektorski stolček pa se mu je dokončno zamajal po porazu proti Cipru v kvalifikacijah za mondial 1990. Pozneje se je proslavil še kot selektor številnih afriških reprezentanc - Kameruna, Maroka, ZAE, Tunizije, Slonokoščene obale, Ekvatorialne Gvineje in nazadnje, pred šestimi leti (toda zgolj za tri mesece), Kenije. V trenerski karieri je nekdanji dolgoletni zvezni igralec Nantesa med drugim vodil zasedbi PSG in Arisa.

Prijatelj, strokovnjak, profesionalec

»Grozna novica. Vedel sem za njegove zdravstvene težave, nisem pa vedel, da je tako hudo. Bil je odličen prijatelj, izjemen strokovnjak in profesionalec od glave do pete,« se mu je užaloščen priklonil predhodnik na selektorskem stolčku Michel Hidalgo.

Komentarji: