Zinedina Zidana bo požrl njegov ego

Po Realovem porazu kritike za trenerja. V Italiji je Zlatan Ibrahimović zgrešil enajstmetrovko, zadel prečko, preprečil gol in v sodnikovem dodatku tudi zabil.
Fotografija: Valencia je pripravila največje presenečenje ta konec tedna, ko je na Mestalli napolnila mrežo madridskega Reala. FOTO: Juan Medina/Reuters
Odpri galerijo
Valencia je pripravila največje presenečenje ta konec tedna, ko je na Mestalli napolnila mrežo madridskega Reala. FOTO: Juan Medina/Reuters

Realov nepričakovani in nenavadni poraz v Valencii je bil voda na mlin njegovega največjega mestnega tekmeca Atletica in tudi Barcelone.

V spodrsljaju z 1:4 v zadnji tekmi tega konca tedna v španskem prvenstvu je Real na Mestalli opravil levji delež. Po golu Karima Benzemaja v 23. minuti je v 34. minuti plaz nesreč sprožil Lucas Vazquez. Zagrešil je prvo enajstmetrovko za domače, ki jo je v izenačenje spremenil Carlos Soler, potem je Raphael Varane v 40. minuti dosegel avtogol. V drugem polčasu sta enajstmetrovki zakuhala še najbolj izkušena moža, Marcelo s prekrškom in kapetan Sergio Ramos z igro z roko.

Soler je tako dosegel trojček z bele točke, Real pa je prvič v zgodovini prejel tri gole iz enajstmetrovk. Za dve enajstmetrovki je posredoval videonadzor (VAR), pri prvi je bilo treba na potrditev čakati kar šest minut.

Drugi Realov poraz v osmih tekmah (ima še eno manj) je bil še bolj boleč, ker se je poškodoval Benzema in bo verjetno izpustil tekmo ali dve, trener Zinedine Zidane ni mogel računati niti na virusna Edena Hazarda in Casemira.

Zinedine Zidane se je posul s pepelom. FOTO: Juan Medina/Reuters
Zinedine Zidane se je posul s pepelom. FOTO: Juan Medina/Reuters


Zizou se je posul s pepelom


Španski komentatorji so hitro našli krivca za poraz v Valencii. Izbor enajsterice je sprožil pomisleke, »na križ« so prebili trenerja Zinedina Zidana in uvrstitev v začetno enajsterico Isca ter Marcela namesto Tonija Krossa in Ferlanda Mendyja.

Pri najvplivnejšem športnem dnevniku Marca je Zidanov ego največja težava za Real. Sloviti Zizou ima sicer sloves težavnega moža, ki komunikacijsko ni najbolj po meri sedme sile, zato ima vsak njegov spodrsljaj še toliko težje posledice.

»Njegov ego ga bo požrl,« je zapisal komentator s tekme. Zidanov odgovor je bil pošten in iskriv.

»Za poraz sem odgovoren jaz. Moral bi imeti rešitve. Valencia taktično ni bila boljša, ampak moral bi najti boljše rešitve. Ni opravičila, po prvem golu smo spustili obrambni gard,« je med drugim pojasnil Zidane in se za aktiviranje Isca in Marcela ubranil takole: »Oba sta Realovala in zato sem ju uvrstil v začetno enajsterico.«

Mentor Luis Suarez in vajenec Joao Felix sta v tej sezoni za Atletico zabila že po pet golov. FOTO: Sergio Perez/Reuters
Mentor Luis Suarez in vajenec Joao Felix sta v tej sezoni za Atletico zabila že po pet golov. FOTO: Sergio Perez/Reuters


Na vrhu lestvice je Real Sociedad, ki je z 2:0 premagal zaradi okužbe z virusom sars-cov-2 močno oslabljeno Granado. Prišla je z le sedmimi igralci prve ekipe. Drugi je Villarreal, ki je bil v gosteh uspešnejši od Getafeja s 3:1, tretji pa je Atletico Madrid, ki je napolnil mrežo Cadiza s 4:0. Z razliko v golih 17:2 in strelskim izbruhom portugalskega mladeniča Joaa Felixa, ki je skupaj z Urugvajcem Luisom Suarezom  in Pablom Alcalcerjem na drugem mestu lestvice strelcev s po petimi goli, Atletico sezone pod taktirko Diega Simeoneja še ni začel tako učinkovito.

Najboljši strelec je Sociedadov zvezni igralec, 23-letni Mikel Oyarzabal s šestimi goli.

Standings provided by SofaScore LiveScore


Milan se je rešil v sodnikovem dodatku


Neporaženi Milan je ohranil vodstvo na lestvici italijanskega prvenstva, toda od prvega poraza in drugega v nizu, potem ko je v četrtek izgubil v evropski ligi proti Lillu z 0:3, ga je ločilo le dve, tri minute.

Verona je na San Siru izpeljala še eno sijajno tekmo z odlično obrambo in fanatično bojevitostjo. Po 19 minutah je bila v prednosti z 2:0 (strelca sta bila Antoni Barak in z avtogolom Davide Calabria), v 27. minuti pa so gostje vrnili avtogol (Giangiacomo Magnani).

Zlatan Ibrahimović je z enajstmetrovke streljal čez vrata, a v sodnikovem dodatku le preprečil prvi ligaški poraz vodilnega Milana. FOTO: Daniele Mascolo/Reuters
Zlatan Ibrahimović je z enajstmetrovke streljal čez vrata, a v sodnikovem dodatku le preprečil prvi ligaški poraz vodilnega Milana. FOTO: Daniele Mascolo/Reuters


Milanove skrbi je z zgrešeno enajstmetrovko za izenačenje v 65. minuti povečal Zlatan Ibrahimović – silovito je streljal čez prečko. Šved ni imel najbolj posrečenega večera, zatresel je tudi prečko, nato zaradi igre z roko preprečil izenačenje Calabrie, v tretji minuti sodnikovega dodatka pa je le dosegel gol. Z glavo je Milanu prinesel točko in dve prednosti pred presenetljivim prvim zasledovalcem Sassuolom.

Šved je v 40. letu starosti prvi strelec po osmih kolih z osmimi goli. Dva več je dosegel kot Andrea Belotti (Torino) in Cristiano Ronaldo.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: