Oblak ne zmore sam, Slovenija iz Celovca brez točke

Sosedski derbi kvalifikacijske skupine G za evropsko prvenstvo se je razpletel z minimalno zmago Avstrije. Strelec je bil rezervist Guido Burgstaller v 74. minuti.
Fotografija: Slovenske nogometaše je v prvem polčasu nekajkrat rešil vratar Jan Oblak. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Odpri galerijo
Slovenske nogometaše je v prvem polčasu nekajkrat rešil vratar Jan Oblak. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo

Prijetno vzdušje pred štadionom ob Vrbskem jezeru je ponujalo lepo popotnico za tretjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo v skupini G med Avstrijo in Slovenijo. Za naše severne sosede, malo manj pa za Slovenijo, je bil sosedski derbi za biti ali ne biti. V slovenskem taboru ne bi skrivali zadovoljstva z razpletom brez zmagovalca. Avstrijcev, ki navkljub domačemu porazu s Poljsko (0:1) in v gosteh z Izraelom (1:4), točka bržčas ne bi zadovoljila, toda tudi ne bi pomenila slovesa od uvrstitve na EP, na katerega se bosta uvrstili prvouvrščeni reprezentanci v skupini.

Slovenski selektor Matjaž Kek je po pričakovanju izbral začetno enajsterico, v kateri ni Benjamina Verbiča. Vojničan po operativnem posegu na gležnju še ni nared.

Naši nogometaši so imeli v Celovcu številčno navijaško podporo. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Naši nogometaši so imeli v Celovcu številčno navijaško podporo. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


Avstrijski selektor Franco Foda je morda presenetil z uvrstitvijo Xaverja Schlagerja v začetno enajsterico.
Avstrija in Slovenija sta se doslej igrali dve prijateljski tekmi, obe v Avstriji. Leta 1997 v Linzu je bila boljša Slovenija, ki je zmagala z goloma Primoža Glihe in Ermina Šiljaka, lansko leto, ko je bil selektor še Tomaž Kavčič, pa je Avstrija v Celovcu zmagala s 3:0 (Arnautović 2, Alaba).


Potek tekme


V uvodnih minutah so gostitelji imeli več žogo v nogah, a bili sila previdni v napadalnih akcijah. Slovenija se je opredelila za izrazito obrambno taktiko in brez napadalnih ambicij. Po polovici prvega polčasa je zelo umirila tekmece.

Ko se je zdelo, da so Avstrijci povsem nemočni, so v 25. minuti na levi strani izpeljali akcijo preko Davida Alabe. Po njegovi podaji je bil sam pred vrati Jana Oblaka Marcel Sabitzer in streljal z glavo. Oblak je odlično ubranil strel in žogo odbil v  vratnico. Najboljši vratar španskega prvenstva Oblak je tudi v 33. minuti posredoval vrhunsko in dobil dvoboj ena na ena z Xaverjem Schalgerjem.

Oblak je še vedno zanesljiv v vratih, Slovenci pa ob koncu prvega polčasa še brez pravih priložnosti, da bi prevzeli vodstvo v Celovcu.

David Alaba (levo) je povzročal veliko preglavic Josipu Ilićiću in drugim slovenskim nogometašem. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
David Alaba (levo) je povzročal veliko preglavic Josipu Ilićiću in drugim slovenskim nogometašem. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


Drugi polčas se je začel v slogu prvega. Avstrija ima žogo v nogah, a ne tako prepričljivo kot v prvem polčasu. Slovenija je za odtenek bolj odločna, konkretna in nevarna še ni. Toda slovenskih težav ni bilo na vidiku. Selektor Kek je oporavil celo dve menjavi, z očitno namero, da bi bila Slovenija tudi nevarnejša. Toda ko se je zdelo, da bodo napočile slovenske minute, je udarila Avstrija. V slovenskem kazenskem prostoru je Marko Arnautović prišel do strela, ki ga je Oblak odbil. Žoga pa je prišla v noge rezervista Guida Burgstallerja, ki je z 2 m žogo porinil v mrežo.

V 80. minuti je izenačenje zapravil zadnji Kekov adut s klopi Robert Berić. Po podaji Josipa Iličića je z glavo s 7 m neoviran streljal mimo vrat.

Konec je. Slovenija je izenačenje lovila tudi z Oblakom v akciji iz kota, toda čudež se ji ni psorečil. Prvič je izgubila v kvalifikacijah, Avstrija prvič zmagala. V ponedeljek bo Slovenija gostovala še v Latviji, ki je prepričljivo izgubila z Izraelom.

Andražž ŠŠporar in soigralci niso zatresli avstrijske mreže. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Andražž ŠŠporar in soigralci niso zatresli avstrijske mreže. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


Avstrija : Slovenija 1:0 (0:0)


Štadion Vrbsko jezero, gledalcev 19.200, sodnik Aleksej Kulbakov (Belorusija).

Strelec: 1:0 – Burgstaller (74).

Avstrija: Lindner, Ulmer, Dragović, Hinteregger, Arnautović, Alaba (od 90. Kainz), Sabitzer (od 71. Burgstaller), Laimer (od 82. Ilsanker), Lainer, Lazaro, Schlager.

Začetna enajsterica Slovenije. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Začetna enajsterica Slovenije. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


Slovenija: Oblak, Al. Struna, Bijol (od 63. Popović), Iličić, Kurtić, Šporar, Zajc (od 69. Bohar), Jokić, Črnigoj (od 79. Berić), Mevlja, Stojanović.

Rumeni kartoni: Lazaro, Burgstaller; Črnigoj.

 

Druga izida


Latvija : Izrael 0:3

(Zahavi 3)


Makedonija : Poljska 0:1

(Piatek)

Vrstni red: Poljska 9, Izrael 7, Makedonija 4, Avstrija 3, Slovenija 2, Latvija 0.

Preberite še:

Komentarji: