Olimpija je bila navihana, Maribor zamorjen

V 21. kolu 1. SNL vodilna zmagala. V Fazaneriji prvič pod žarometi. Rudar na dnu utrdil Krško.
Fotografija: Matic Črnic je veliko boljšo igro Olimpije v zadnjih sekundah prvega polčasa le spremenil v gol. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Matic Črnic je veliko boljšo igro Olimpije v zadnjih sekundah prvega polčasa le spremenil v gol. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Mučenje z igro in izidi je lansko pomlad Maribor stalo šampionskega naslova. Tudi letos se vijolični mučijo. Včeraj so s kančkom sreče komaj premagali Aluminij in ohranili 7 točk prednosti pred Olimpijo, ki je slabša, kot je bila jeseni, ugajala in še gladko opravila s Celjem. Domžale so bile, po oceni trenerja Simona Rožmana, v Murski Soboti tekmovalne.

Luka Zahović se je vrnil v moštvo in v strelski ritem. V 66. minuti je zabil edini, a odločilen gol za zmago v Kidričevem. Če ga ne bi, bi ga težko kdo drug. In še dobro, da ga je, sicer bi v SNL z vzhodne strani Trojan prihajali bojni vzkliki.


Sodnik brez občutka


Vijolični so od 61. minute igrali z desetimi nogometaši, glavni sodnik Rade Obrenović je namreč Aleksu Pihlerju zaradi zamaha z roko, ko je zadel v obraz Lucasa Horvata, pokazal drugi rumeni karton. Kot pijanec plota se je držal pravila, občutek pa je ljubljanski sodnik očitno pustil doma. Dosledno kaznovanje takšnih "dotikov" bi tekme z 90 minut skrajšalo na 45. Zahović ml. je rešil muk Obrenovića in trenerja Darka Milaniča. Maribor je do gola hodil po robu, na slabem igrišču ni znal uveljaviti kakovosti in se je reševal tudi s srečo. V prvem polčasu je Dejan Petrović s strelom z 8 m po tleh zadel desno vratnico vratarja Kenana Pirića, za nameček se je žoga odbila v drugo vratnico, za golovo črto ne.

Aleks Pihler je nesrečno izzval sodnika Radeta Obrenovića, da je na hitro in brez obotavljanja dosodil prekršek in Mariborčanu pokazal drugi rumeni karton.  FOTO: Tadej Regent/Delo
Aleks Pihler je nesrečno izzval sodnika Radeta Obrenovića, da je na hitro in brez obotavljanja dosodil prekršek in Mariborčanu pokazal drugi rumeni karton.  FOTO: Tadej Regent/Delo


"Kako težko je bilo na slabem igrišču povezano napadati, je občutil tudi Aluminij, ko je lovil zaostanek," je menil Milanič, ki vse bolj čuti krajšo klop. V soboto proti Gorici bosta manjkala izključeni Pihler in Dino Hotić, ki ima preveč rumenih kartonov.

Milan Tučić je bil Rudarjev odrešitelj. FOTO: Leon Vidic/Delo
Milan Tučić je bil Rudarjev odrešitelj. FOTO: Leon Vidic/Delo


Suljić in Savić sta se igrala


Olimpija bi se morda igrala nogomet še v nedogled, če Matic Črnic v zadnjih sekundah prvega polčasa ne bi izkoristil lepe podaje Erica Boakyeja in obrambne napake Dušana Stojinovića. Tako je zlahka dobil dvoboj ena na ena s celjskim vratarjem Metodom Jurharjem in povrhu še okrepil svojo samozavest, ki je bila po nizu njegovih neuspešnih akcij že načeta.

"Prvi gol v nepravem trenutku je zasukal tekmo v drugo smer," je odločilni trenutek tekme označil celjski trener Dušan Kosić. Nemočno je spremljal, kako se je Asmir Suljić po malonogometno loteval tekmecev, kako je Stefan Savić pametno narekoval svoj ritem (ta je v navezi z Bošnjakom zabil drugi gol), kako vsestransko uspešen je bil Tomislav Tomić, kako odlično je prvih 70 minut v 1. SNL izkoristil Olimpijino presenečenje 17-letni Matija Burin, ... Da, črni "zeleno-beli" so ugajali in s tribun je bilo slišati aplavze. Prenovljena Olimpija je imela kaj pokazati.

"Maribor me ne zanima, marveč le Triglav. Zmagovanje v nizu je pomembno za dvigovanje samozavesti, dinamike in še boljše igre. Burin si je zaslužil zaupanje zaradi truda na treningih, imel je reprezentančna priporočila. Marko Putinčanin je izpadel iz moštva zaradi prevelikega števila tujcev," je med drugim povedal Pevnik.


Etien Velikonja je tudi proti Triglavu vrnitev v SNL zaznamoval z golom, a tudi že tretji spomladni ni zadostoval za prvo točko Gorice. FOTO: Jure Eržen/Delo
Etien Velikonja je tudi proti Triglavu vrnitev v SNL zaznamoval z golom, a tudi že tretji spomladni ni zadostoval za prvo točko Gorice. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Praznik z manjšo napako


Polne tribune soboške Fazanerije in prva tekma pod žarometi so napovedale nov spektakel v režiji črno-belih. Toda za vrhunski posladek je manjkal razpoložen ali pogumen nasprotnik. "To je bila soboška 'fešta', v kateri nismo želeli biti njena žrtev," je taktično igro na točko opravičil domžalski trener in zagovornik napadalne igre Rožman.

ni podpisa
ni podpisa


 

Komentarji: