Polne Stožice, nogometni spektakel in pol milijarde evrov

Selektor Kek v odlični formi veliko pred zborom reprezentance v Begunjah: »Poljska sodi v svetovni vrh, nas pa zanimajo točke.«
Fotografija: Če bodo v naslednjih tednih vsaj podobno kot selektor Matjaž Kek razigrani Josip Iličić, Miha Zajc in Andraž Šporar, se navijačem ni treba bati za pogled na lestvico skupine G, v kateri krasi brezmadežna statistika le Poljake. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Če bodo v naslednjih tednih vsaj podobno kot selektor Matjaž Kek razigrani Josip Iličić, Miha Zajc in Andraž Šporar, se navijačem ni treba bati za pogled na lestvico skupine G, v kateri krasi brezmadežna statistika le Poljake. FOTO: Leon Vidic

Nogometna Slovenija je dobro pripravljena na ključni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo. To je možno oceniti po medijskem nastopu selektorja Matjaža Keka, ki odšteva zadnje dneve do začetka »operacije Poljska in Izrael«, po kateri bo v marsičem znana nadaljnja usoda Slovenije v boju za euro 2020. Kek bo v Stožicah računal na preverjen igralski kader.Največje mesto ob Dravi ta čas kotira višje od tekmeca onstran Trojan. Če je Maribor leta 2000 postal alpsko mesto leta, leta 2012 evropska prestolnica kulture in evropsko splavarsko mesto, še leto dni pozneje pa evropska prestolnica mladih, si zadnji teden v avgustu lasti naziv »slovenska prestolnica nogometa«.V reprezentanci ni Domna Črnigoja, ki je zašel na stranski tir v Luganu. FOTO: Delo
V reprezentanci ni Domna Črnigoja, ki je zašel na stranski tir v Luganu. FOTO: Delo
 Jutri zvečer bo pokal po šivih Ljudski vrt, ko bo štajerska metropola živela za zmago nad bolgarskim prvakom Ludogorcem in uvrstitev v evropsko ligo, včeraj pa je pritegnil pozornost javnosti Matjaž Kek, ko je razkril imena fantov, s katerimi bo 6. in 9. septembra v Stožicah napadel Poljsko in Izrael.

»Lepo, da smo se preselili z Gorenjske, nekateri med vami so po dolgem času prišli v Maribor ...« je zbodel navzoče Kek, ki že dolgo ni bil tako dobre volje. Če bodo v naslednjih tednih vsaj podobno razigrani tudi Josip Iličić, Miha Zajc in Andraž Šporar, se navijačem ni treba bati za pogled na lestvico skupine G, v kateri krasi brezmadežna statistika le naslednjega gosta v Stožicah (Poljska 12, Izrael 7, Avstrija 6, Slovenija 5, Severna Makedonija 4, Latvija 0).

Kek je na posrečenem druženju z mediji potrpežljivo odgovarjal tudi na vprašanja nadobudnih šolarjev (»Kaj sem imel raje, šolo ali šport? Mar ni vidno ...?«), ki so prišli na konferenco v novo zgradbo Kekove nekdanje osnovne šole bratov Polančič v središču Maribora. Učence je postavljal tudi fotografom, vmes spustil kakšno pod pas tudi številnim novinarjem iz slovenske metropole, v seštevku pa deloval sproščeno pred izzivom, ki dosega velikost Mont Blanca.


Na obzorju polne Stožice in najmanj 1600 Poljakov


»Nahajamo se sredi boja za euro 2020, obe septembrski tekmi bomo odigrali doma. Večje dileme nimamo: točke so nujne, zato moramo pred Poljsko in Izraelom razmišljati pozitivno. S pomočjo polnih Stožic bomo merili na poln plen,« je zatrdil Kek ter si zaželel simbiozo med reprezentanco in navijači, kakršna je zaznamovala Slovenijo v obdobju Katančeve (1998-2002) in Kekove (2008-2010) nogometne pravljice. Morda se mu bo uresničila želja: akcija NZS »Skupaj v šolo, skupaj na nogomet!« bi lahko napolnila stožiški štadion. Doslej so namreč prodali 9000 vstopnic, večji marketinški učinki obrazov Jana Oblaka, Iličića, Šporarja in drugih pa bodo sledili šele naslednji teden ... Poljaki so razgrabili dodeljenih 1600 vstopnic.

Kek se zaveda, da naslednji petek na severu Ljubljane nikomur v modro-beli opravi ne bo lahko. Poljska sodi v svetovni vrh, njena tržna vrednost 336 milijonov evrov je zgovorna sama po sebi. Slovenci bi brez Oblakovih stotih milijonov kotirali pri 55 milijonih evrov ... Toda v eni nogometni tekmi so možni tudi čudeži, ne le zmaga Slovenije nad Poljsko.

Matjaž Kek med novinarsko konferenco na osnovni šoli bratov Polančič v Mariboru. FOTO: Jernej Suhadolnik
Matjaž Kek med novinarsko konferenco na osnovni šoli bratov Polančič v Mariboru. FOTO: Jernej Suhadolnik


»Slovenija je že dokazala, na kakšen način je možno na veliko tekmovanje. Pred desetimi leti tudi prek Poljske ... S pozitivno energijo, 120-odstotno predanostjo, s pomočjo navijačev in celotne države gre, čeprav težko. V nasprotnem primeru je to skoraj nemogoče. Kdor ne bo krenil v september s to filozofijo, bo imel težave najprej z mano, potem tudi z okolico,« je Kek opozoril svoje nogometaše pred prihodom v Begunje, kjer bo izbrana vrsta nastanjena od nedelje do srede, ko se bo preselila v Ljubljano.Med njegovimi aduti so preverjena imena, večina akterjev, ki je v Haifi, Rigi, Celovcu in Stožicah zbrala pet točk, manjka le Domen Črnigoj, ki je zašel na stranski tir v Švici (prestopni rok) in spremlja tekme Lugana s tribune. Na obzorju so spremembe. »Prvo tekmo bo izpustil Bojan Jokić, na njegovem položaju vidim Jureta Balkovca. Poznam tudi ime novega kapetana, špekulacijo pa prepuščam vam,« je Kek dregnil novinarje. Večje izbire ni: največ nastopov ima v nogah Iličić (58), največjo mednarodno veljavo pa Oblak.

Preberite še:

Komentarji: