Prva Olimpijina šampionska ura resnice

Danes dve, jutri tri tekme 28. kola 1. SNL. Maribor gostuje v Kidričevem.
Fotografija: V zadnjem celjsko-ljubljanskem dvoboju v pokalu Slovenije so bili boljši Stefan Savić (levo ob Lovru Cveku) in drugi Ljubljančani.
Foto Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
V zadnjem celjsko-ljubljanskem dvoboju v pokalu Slovenije so bili boljši Stefan Savić (levo ob Lovru Cveku) in drugi Ljubljančani. Foto Mavric Pivk/Delo

Ljubljana – Troboj za prvaka Olimpije, Maribora in Domžal se je prevesil v zadnjo četrtino prvenstva. Olimpija ga v 28. kolu 1. SNL začenja z jutrišnjim zahtevnim gostovanjem v Celju. Maribor bo že danes napolnil štadion v Kidričevem, Domžale pa bodo jutri gostile Rudarja. Danes bo tekma v Novi Gorici, jutri pa derbi za obstanek v Kranju.

Kidričevo: Aluminij – Maribor (sobota, sodnik Andrej Žnidaršič, 16.50): Najbolj vesel mož v športnem parku bo predsednik Aluminija Zvonko Jevšovar. Poln štadion bo navrgel največji zaslužek in videl bo zadovoljne gledalce, ne glede na poraz, ki je tako rekoč neizbežen. Toda ključno v novem poglavju lokalnih bitk je, da je dober obisk mariborskih navijačev narekovala prenovljena podoba pomlajenega in razigranega vijoličnega moštva. Tako všečnega, da so navijači pripravljeni dvigniti palec tudi v primeru končnega poraza v šampionski bitki proti Olimpiji, samo da se bo nadaljevala evolucija z napadalno in učinkovito igro z Luko Zahovićem ter Janom Mlakarjem v glavnih vlogah. Glede na trend potujčevanja slovenske lige je Maribor nenadoma postal tudi zadnji branik vrhunskega klubskega nogometa s slovenskimi igralci v najvidnejših vlogah.

Nova Gorica: Gorica – Krško (Rade Obrenović, 19): Pred tremi dnevi je Gorica v Krškem dobila še peto ligaško zaušnico v drugem delu sezone. Vprašanje pa je, ali gre lahko še slabše? Trenerju Miranu Srebrniču gre na roke potrpežljivost klubskega vodstva in nekakšno staro goriško pravilo: da se po res obupni sezoni v naslednji vrne v vrh.

Kranj: Triglav – Ankaran Hrvatini (nedelja, Asmir Sagrković, 13): Zadnja priložnost za Triglav! Kranjčani so se znašli v domala nerešljivem položaju, za obstanek morajo za vsako ceno premagati Ankaran, ki pa ga v tej sezoni še niso. Dvakrat so celo izgubili in v četrtem poskusu imajo najslabše izhodišče. Že tako omejena zasedba je šibkejša še za štiri kaznovane igralce, medtem ko Ankaran tako močne zasedbe, kot jo bo imel na voljo trener Vladi Badžim, v tej sezoni še ni imel. Raoul Delgado in Aristoteles Romero sta kalibra za Olimpijo ali Maribor, če bi se znala prizemljiti in se spremeniti v profesionalca od glave do pet.

Celje: Celje – Olimpija (Matej Jug, 16.50): Prva šampionska ura resnice za Olimpijo in trenerja Igorja Bišćana je prišla v pravem trenutku. Celjani igrajo z zadnjimi atomi moči. Morda bodo Ljubljančanom kljubovali zavoljo motivacije, toda slej ko prej bodo počili. Ritma tekem in sloga igre, kakršnega gojijo spomladi, ne bi zmogli niti veliko boljši klubi. Če ne drugega, je bil prvi del pomladi zelo selektiven in je oblikovalcem moštva razkril, kdo zmore in kdo ne. Bišćan je spočil igralce, toda tudi svojo formo bo moral dvigniti. Z Domžalami, kot v drugih derbijih in tekmah, v katerih je Olimpija izgubila točke, je vlekel napačne ali prepozne poteze. Letošnja bilanca so tri zmage Olimpije: v ligi 2:1, v pokalu 2:1, 1:0.

Domžale: Domžale – Rudar (Roman Glažar, 19): Vrnitev v ritem zmag je bil blagodejen za Domžale, a časa za več sproščenosti ni. Glavni starešina velenjskih rudarjev Marijan Pušnik svojemu učencu Simonu Rožmanu še ni pripravljen priznati, da je boljši.
 

Komentarji: