Mura, Tabor in Bravo prvi do zmag v novi sezoni slovenskega prvenstva

Prvaki iz Celja so okusili poraz že v 1. kolu, primorski derbi Sežancem, Domžale na kolenih na domačem štadionu.
Fotografija: Nino Kouter je prvi načel mrežo Celjanov v novi sezoni. FOTO:  Tadej Regent
Odpri galerijo
Nino Kouter je prvi načel mrežo Celjanov v novi sezoni. FOTO:  Tadej Regent

V otvoritveni tekmi nove sezone v 1. SNL so nogometaši Tabora premagali Koper z 1:0 (1:0). Zmagovalca je odločil avtogol gostujočega branilca Jana Žužka v 33. minuti. Uspešni so bili tudi igralci Brava, saj so v gosteh ugnali Domžale z 2:1 (1:1), v derbiju dneva pa je pokalna zmagovalka iz prejšnje sezone odnesla vse tri točke državnemu prvaku Celju. Mura je zmagala z 2:0 (1:0).

Celjane po uspešnem krstu v kvalifikacijah lige prvakov naslednji teden čaka nov korak z Moldejem, zato so se sicer prestižnega obračuna z Muro bržkone lotili tudi z nekaj rezerve. Ne nazadnje je trener Dušan Kosić pustil v prvem polčasu na klopi Mitjo Lotriča, Daria Vizingerja pa ni bilo niti v postavi. Mura je bila bolj sproščena in neobremenjena. Po kotu v četrti minuti so Celjani žogo neuspešno izbijali, Jan Gorenc jo je podaljšal do roba kazenskega prostora, kjer jo je pričakal Nino Kouter in jo neubranljivo poslal za hrbet Matjaža Rozmana.

Pozneje so do priložnosti prihajali tudi Celjani, a niso bili dovolj natančni. Zadnji del prvega polčasa je bil spet povsem v znamenju črno-belih, ki so po glavnem premoru izkoristili napako gostiteljev. Ti so v 62. minuti izgubili žogo pred svojim kazenskim prostorom, prišla je do Luke Bobičanca, žoga je po njegovem strelu oplazila enega od Celjanov in končala v Rozmanovi mreži. Celjani so bili v drugem delu nenevarni, Mura pa bi lahko še dodatno povišala vodstvo.
 

Sežanci bolj konkretni


Prvih 45 minut tekme v Sežani so bolje odigrali nogometaši Tabora, motor moštva pa je bil Dominik Mihaljević. V 27. minuti je meril z leve strani kazenskega prostora, a mimo vrat. Isti igralec je nato po strelu iz obrata zadel v telo Timoteja Dodleka, v naslednji akciji domačega napadalca pa se je rezultat spremenil. Mihaljević je s podajo z leve strani poskušal zaposliti soigralce v kazenskem prostoru, toda žogo je še pred njimi odbil gostujoči branilec Žužek in jo preusmeril v svojo mrežo.

Trener Mauro Camoranesi je bil vesel uspeha Tabora. FOTO: Leon Vidic/Delo
Trener Mauro Camoranesi je bil vesel uspeha Tabora. FOTO: Leon Vidic/Delo


V drugem polčasu so prvi prišli do priložnosti gostje, po prostem strelu s kakšnih 20 metrov pa je v 50. minuti kapetan Dare Vršič meril po sredini gola, a nekoliko previsoko. Gostitelji bi lahko vodstvo povišali pet minut zatem, ko je v kazenski prostor prodrl Mario Babić, a se ni odločil za preigravanje vratarja. Podal je nazaj Kevinu Doukoureju, ta pa je nato nastreljal Ivana Vargića. Za Koper je v 73. minuti močno z 20 metrov sprožil Dodlek, žoga je za malo zgrešila stičišče vratnice in prečke. Koprčani so v zadnjem delu tekme prevzeli pobudo, a prave nevarnosti za izenačenje ni bilo. Lahko pa bi domači v sodnikovem dodatku potrdili zmago, a je po prostem strelu Mihajlevića vratar žogo odbil v kot.


 

Prvi nastop in prvi gol Kidriča


V Domžalah se je igra razživela v drugi polovici prvega polčasa. Na štadionu ob Kamniški Bistrici se je Avsenikova Golica, ki zadoni ob domačih zadetkih, oglasila v 37. minuti, ko je Igorja Vekića premagal Dario Kolobarič. Le pet minut pozneje je izenačil izkušeni 37-letni Luka Žinko, ki je izkoristil izredno podajo Žana Trontlja prek polovice igrišča in skoraj neoviran ukanil sicer zanesljivega Gregorja Sorčana.

Drugi polčas se je začel živahno. V 49. minuti sta bila po predložku z desne strani za vodstvo gostov prekratka Mustafa Nukić in Michele Šego, nato je goste z dvema zaporednima obramba dve minuti kasneje reševal Vekić. Nukić je v 57. minuti s težkega položaja na desni strani že premagal Sorčana, žogi pa je pot v gol preprečilo stičišče vratnice in prečke. Pritisk Brava je naraščal, zato je Dejan Djuranović domačo ekipo okrepil s svežimi močmi. Bravo je ostal dejavnejši, v 89. minuti pa je Rok Kidrič ob prvem nastopu v ljubljanskem dresu poskrbel za zmagoviti zadetek in tri prvenstvene točke.


Preberite še:

Komentarji: