Slovenija in Kitajska brez zmagovalca, prva gola Zahovića in Vombergarja (VIDEO)

Prva tekma Matjaža Keka po njegovi vrnitvi ponudila štiri gole. Slovenci dvakrat vodili, Kitajci dvakrat izenačili.
Fotografija: Matjaž Kek vodi Slovenijo prvič po oktobru 2011, ko je njegova Slovenija tedaj v Mariboru premagala Srbijo. Foto NZS
Odpri galerijo
Matjaž Kek vodi Slovenijo prvič po oktobru 2011, ko je njegova Slovenija tedaj v Mariboru premagala Srbijo. Foto NZS

Marbella – Jug Španije je bil prizorišče prve tekme Matjaža Keka po njegovi vrnitvi na položaj slovenskega selektorja. Kek je odpeljal na enotedenske priprave v Andaluzijo reprezentanco B, sestavljeno povečini iz nogometašev 1. SNL ter nekaterimi legionarji (Korun, Delamea Mlinar). Vrhunec delovne akcije v vadbenem središču med Malago in Marbello je bila prijateljska tekma s kitajsko selekcijo U-25, ki vadi in igra tekme na jugu Španije in v Gibraltarju že vse od začetka januarja. Slovenci in Kitajci so se razšli brez zmagovalca z izidom 2:2 (1:1)

Začetna enajsterica Slovenije: Sorčan; Sikošek, Korun, Delamea, Klinar; Vancaš Požeg, Vetrih, Dervišević, Hotić; Zahović, Vombergar. Foto NZS
Začetna enajsterica Slovenije: Sorčan; Sikošek, Korun, Delamea, Klinar; Vancaš Požeg, Vetrih, Dervišević, Hotić; Zahović, Vombergar. Foto NZS


Prvi polčas prijateljske tekme se je razpletel z izenačenim izidom. Kitajci so namreč v prvih desetih minutah pokazali več želje po igri, v tem začetnem obdobju so namreč Slovenci s prekrški ustavili kar nekaj resda nenevarnih napadov azijske reprezentance (Vetrih, Sikošek, Dervišević, Klinar). Nato so vendarle prevzeli pobudo nogometaši iz 1. SNL, okrepljeni s srednjima branilcema iz poljskega in ameriškega prvenstva.
 

Mojstrski gol mariborskega napadalca Luke Zahovića




Kekovi izbranci so zaigrali veliko bolj agresivno, tesno ob svojih tekmecih, kar je ne nazadnje zahteval od njih tudi selektor. Po eni od tako prekinjenih akcij se je dokopal do žoge Luka Zahović in zabil mojstrski gol z leve strani s približno 20 metrov. To je bil močan, a hkrati izjemno natančen strel Mariborčana ob levi vratnici kitajskega vratarja – 1:0! V tem obdobju igre so Slovenci veliko kombinirali, pot do vrat pa so iskali na dva načina: prek podaj s kril in bokov na Andreja Vombergarja ali z globinskim podajami in vtekanjem Luke Zahovića. Kljub temu se niso veselili več kot sedem minut. Po eni od podaj iz kota so namreč Kitajci izenačili. Slovenski branilci so neodločno napadli odbito žogo, kar je izkoristili kapetan Liu Jun Shuai in iz bližine matiral vratarja Grego Sorčana ter postavil izid prvega polčasa 1:1. Morda bi si Slovenci za prikazano v prvih 45 minutah vendarle zaslužili več. Več so bili namreč pri žogi, si ustvarili več priložnosti, zadnjo je denimo v 44. minuti zapravil Vombergar po predložku Dina Hotića z desne strani – njegov strel z glavo je izbil v kot kitajski vratar.


Tudi Andrej Vombergar dosegel prvi gol za Slovenijo




V drugem polčasu je dejansko prišlo do številnih menjav na obeh straneh, zato je težko podati pravo in verodostojno oceno tega dela igre. Kljub temu je treba izpostaviti še dva dosežena gola. Spet so prešli v vodstvo Slovenci in spet so izenačili Kitajci. Podobno kot Zahović je namreč zabil svoj prvenec v majici Slovenije tudi Andrej Vombergar, ki je v 54. minuti izkoristil drugo podajo Amirja Derviševića iz kota. "Vombi" se je izkazal kot nebeški skakalec; potem ko mu je kitajski vratar ubranil najmanj tri strele z glavo, je bil v četrto dovolj natančen in zabil lep gol za vodstvo z 2:1. Končni izid tekme je osem minut pozneje s prostega strela postavil Li Šeng Lao. Rezervist Nejc Vidmar se je žoge dotaknil s prsti, toda strel, po katerem je žoga preletela živi zid, je bil premočan in preveč natančen. V seštevku je bila Slovenija veliko boljša, toda – kot vedno – v spominu ostane le rezultat.

Danes je debitiral v majici slovenske nogometne reprezentance tudi Andrej Vombergar. Foto NZS
Danes je debitiral v majici slovenske nogometne reprezentance tudi Andrej Vombergar. Foto NZS

 

Logistična generalka za gostovanje v Izraelu


Selektorja sta se na pobudo Keka dogovorila za možnost zamenjave vseh igralcev, ki bodo v zapisniku (v drugem polčasu bosta imela vsak po dva paketa menjav). To je pomenilo, da so dobili priložnost za igro skoraj vsi fantje od 23, ki sestavljajo slovensko odpravo na jugu Andaluzije. 

Slovenci so do tekme s Kitajsko opravili sedem treningov, prvega v soboto popoldne, zadnjega včeraj zvečer. "Operacija Kitajska" je hkrati tudi generalka Slovencev pred izjemno pomembnim marčevskim začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2020. Selekcija Matjaža Keka bo 21. marca najprej gostovala v izraelski Haifi, tri dni pozneje bo obiskala Ljubljano še reprezentanca Makedonije.
 

Slovenija B : Kitajska U-25 2:2 (1:1)


Mestni štadion, gledalcev 200, sodnik Luis Gutierrez Perez (Španija).
Strelci: 1:0 – Zahović (25), 1:1 – Liu Šuai (32), 2:1 – Vombergar (54, Dervišević), 2:2 – Li Šeng Lao (62).
Slovenija (4-4-2): Sorčan; Sikošek, Korun, Delamea, Klinar; Vancaš Požeg, Vetrih, Dervišević, Hotić; Zahović, Vombergar; menjave: Sorčan-Vidmar (46), Vetrih-Vrhovec (46), Zahović-Mlakar (62), Vombergar-Lazarević (62), Vancaš Požeg-Gnezda Čerin (62), Hotić-Črnic (75), Korun-Sirk (80), Klinar-Klemenčič (80), Sikošek-Šturm (80), Delamea Mlinar-Dobrovoljc (80), Dervišević-Petrović (80).

Preberite še:

Komentarji: