Spektakel v Katarju naj bi videlo pet milijard Zemljanov

Svetovna nogometna zveza pričakuje kakovostne presežnike na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju.
Fotografija: Gianni Infantino med nagovorom zbranih v Davosu. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Odpri galerijo
Gianni Infantino med nagovorom zbranih v Davosu. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Svetovna nogometna zveza (Fifa) pričakuje kakovostne presežnike na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju, je na okrogli mizi ob robu Svetovnega gospodarskega foruma danes v Davosu povedal predsednik Fife Gianni Infantino. Prvenstvo naj bi si po njegovem mnenju ogledalo kar pet milijard ljubiteljev nogometa.

»Zadnje svetovno prvenstvo si je ogledalo štiri milijarde ljudi, žensko SP je spremljalo 1,2 milijardi. V Katarju pa bo prvenstvo gledalo kar pet milijard. To je daleč več kot polovica populacije planeta,« govor Infantina v Davosu povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Nogomet najbolj priljubljen šport na svetu

Švicar je v to številko vključil tako televizijske gledalce, kot vse tiste, ki bodo tekmovanje videli v živo, pa tudi tiste, ki si bodo ogledali prenose na javnih mestih. Prvenstvo bo na sporedu med 21. novembrom in 18. decembrom letos.

Tekmovanje na Arabskem polotoku pa je še vedno tudi tarča ostrih kritik zaradi slabih delovnih razmer pretežno tuje delovne sile, ki pripravlja SP. »To bo najboljše svetovno prvenstvo v zgodovini, ki bo združilo arabski svet,« pa dodelitev tekmovanja Katarju še vedno brani Infantino.

Katarski emir Tamim Bin Hamad Bin Khalifa Al Thani v Davosu. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters
Katarski emir Tamim Bin Hamad Bin Khalifa Al Thani v Davosu. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters

Dvainpetdesetletni Švicar si je izposodil tudi citat iz govora nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele, da ima šport moč spreminjati svet. »S tem je imel prav,« je dejal Infantino in dodal, da je nogomet najbolj priljubljen šport na svetu in »prav vsi čutijo povezovalni element nogometa«.

Ne morejo sprejeti, da arabsko-muslimanska država gosti mundial

Katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani je v Davosu izpostavil, da je del kritike njegove dežele povezan z diskriminacijo. Prepričan je, »da še vedno obstajajo ljudje, ki ne morejo sprejeti dejstva, da arabsko-muslimanska država gosti nogometno svetovno prvenstvo.«

»Ti ljudje, številni na zelo vplivnih položajih, so sprožili napade z doslej še nevidenim tempom,« še pravi katarski emir. Priznava, da tudi njegova država ni perfektna, a da se tudi tam stalno trudijo za izboljšave.

Preberite še:

Komentarji: