Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Štajerska dobila, kar je želela: šampionski derbi!

V 34. kolu 1. SNL v ospredju 36. ligaški derbi Maribora in Olimpije (20.30). V Ljudskem vrtu bitka na nož ali šahovska partija?
Zadnji ligaški derbi v Ljudskem vrtu je lanskega novembra zmagal Maribor, strelec gola pa je bila Marcos Tavares (levo). FOTO: Tadej Regent
Zadnji ligaški derbi v Ljudskem vrtu je lanskega novembra zmagal Maribor, strelec gola pa je bila Marcos Tavares (levo). FOTO: Tadej Regent
19. 5. 2018 | 09:00
19. 5. 2018 | 11:55
6:34
Odločitev o prvaku sezone 2017/18 bi lahko padla v današnjem velikem derbiju 34. kola 1. SNL. Toda zmagovalec 36. dvoboja med Mariborom in Olimpijo, ki se bo začel ob 20.30, bo imel le nekaj metrov prednosti za zaključni šprint, poraženec pa bo še lahko upal na čudež v zadnjih dveh kolih.

Ljudski vrt bo napolnjen do zadnjega kotička. Vstopnice so pošle v trenutku, na štadionu bo več kot 11.000 vijoličnih privržencev, ki jim bo slabih tisoč zeleno-belih gostov kos v decibelih samo ob ljubljanskem golu ali dveh.

FOTO: Infografika
FOTO: Infografika


Maribor in njegov nogometni hram v samostojni Sloveniji še ni bil gostitelj tako pomembnega velikega derbija za naslov državnega prvaka v finišu sezone. Tudi zaradi tega se pod Kalvarijo obeta spektakel, kakršnega pomnijo le še navijači vijoličnih asov Tomislava Prosena, Herberta Vabiča, Herberta Klančnika, Branka Horjaka, Mladena Kranjca, Borisa Binkovskega, Milana Arnejčiča, Vojislava Simeunovića in drugih štajerskih ljubljencev iz konca šestdesetih in začetka sedemdesetih let minulega stoletja. V Ljudskem vrtu pa je pet sezon v prvi jugoslovanski ligi gostovala sanjska Olimpija z Branetom Oblakom, Vilijem Amerškom, Radoslavom Bečejcem, Vitom Dimitrijevićem, Milošem Šoškićem in drugimi zvezdniki na čelu.


Olimpija s psihološko prednostjo


Maribor je naslov že osvajal v zadnjem kolu proti Olimpiji, a na Plečnikovem štadionu (sezona 2000/2001). Pred dvema letoma je v Stožicah v 33. kolu z zmago z 2:1 v 94. minuti (gol je zabil Marcos Tavares) za izenačenje na lestvici (po 65 točk) zamajal Olimpijin naslov, ni pa ga preprečil. Zdaj tako rekoč sam odloča o tem, da bi morda že v sredo v Celju ali v nedeljo pred domačimi navijači proti Gorici potrdil 15. naslov slovenskega prvaka. Čeprav Olimpija zaostaja za točko ima nemara celo boljše psihološko izhodišče. Prednost, ki si jo je priigrala v marcu in si je z njo očitno naprtila tudi preveliko breme favorita, je v zadnjih dveh tednih zapravila in zdaj nima več kaj izgubiti. Lahko samo pridobi in to zelo veliko. Čeprav bi z zmago imela na poti do druge zvezdice še eno visoko oviro. V zadnjem kolu bo gostovala v Domžalah.


Kdo bo igral z manj zavore?


V mariborskem in ljubljanskem taboru so napovedi sladke, navijačem se že cedi slina. »Igrali bomo za zmago!« Tako Darko Milanič in Igor Bišćan, stratega in vodji vijoličnega in zeleno-belega orkestra, ki sta tudi pripomnila: »Ne bomo napadali brezglavo.«

Za privržence igrivega in napadalnega nogometa je največja uganka, kdo od obeh v praksi vendarle bolj pragmatičnih kot drznih trenerjev bi lahko bolj spustil zavoro, kot je v njegovi navadi. Kljub vsemu točka tako Mariboru kot Olimpiji omogoča, da o naslovu prvaka odločata na zadnjih tekmah in ne v današnji, za katero bi se pred prvim žvižgom glavnega sodnika Damirja Skomine lahko oprijel naziv šahovska.

Pa vendar; Maribor je od mrtvih vstal z napadalnim pristopom, učinkovitostjo in spektakularnostjo na ravni najboljših v najmočnejših ligah. Olimpija je domala že šampionsko prednost sedmih točk zapravila s preračunljivo in bojazljivo igro, v kateri je zabiti gol prava umetnost. Žoga se ji nikakor ni zamerila, kot je želel izgubo prvega mesta opravičiti Zagrebčan na ljubljanski klopi. Nekdanji zvezdnik Liverpoola je trenersko bistveno manj izkušen od mariborskega Izolana, kar je prednost 10 let starejšega Milaniča. V primerjavi z Bišćanom je vlekel raznolike poteze, menjal postavitve in igralce, da bi ujel šampionski ritem. Koliko je pri tej Milaničevi preobrazbi pomagal izbruh in suspenz športnega direktorja Zlatka Zahovića, bo razkril že dan po koncu DP. Bišćan je od prve do zadnje tekme ostal zvest začetni ideji o čvrsti obrambi, stabilni igri in znanimi enajstimi, dvanajstimi igralci, s čimer pa je le olajšal delo Mariboru in tudi drugim tekmecem, saj je Olimpija postala silno predvidljiva.


Trenerja brez presenečenj


Oba trenerja imata na voljo najmočnejše adute. Mariborskih je veliko več, nekateri bodo sedeli na tribuni, a Milanič bi lahko imel več skrbi. Ključna je povezana z izbiro napadalcev. Bo od prve minute začel Tavares ali najstnik Jan Mlakar? Prvi bi lahko bogate izkušnje spočit uveljavil v drugem polčasu, drugi je za Ljubljančane neznanka. Prvi derbi je izpustil. In Bišćan? Ljubljanski navijači pravijo: »Pustimo se presenetiti!«


 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine