Štirje scenariji za nogometni euro

Pri Evropski nogometni zvezi bodo glede števila gledalcev na štadionih naslednjega prvenstva stare celine odločali do 5. marca.
Fotografija: V St. Peterburgu so se takole pred dvema letoma veselili mundiala, zdaj pa bo to rusko mesto tudi med prizoriši eura. FOTO: Olga Maljceva/AFP
Odpri galerijo
V St. Peterburgu so se takole pred dvema letoma veselili mundiala, zdaj pa bo to rusko mesto tudi med prizoriši eura. FOTO: Olga Maljceva/AFP

Evropska nogometna zveza (Uefa) načrtuje štiri scenarije izvedbe evropskega prvenstva prihodnje leto za vseh dvanajst prizorišč, odločitev pa bo znana do 5. marca, so sporočili s sedeža v Nyonu. V počastitev 60. obletnice prvega EP so predvidene tekme v 12 mestih in 11 državah med 11. junijem in 11. julijem.

Prvi scenarij ohranja temelj, da bo pandemija novega koronavirusa pod nadzorom do te mere, da bo poleti mogoče igrati na polnih štadionih. Drugi predvideva možnost, da bodo lahko objekti zapolnjenih od 50 odstotkov in več. V tretji varianti naj bi bila zasedena približno tretjina sedežev na tribunah. Četrta različica pa predvideva povsem prazne štadione, kot to sicer velja v sedanjih razmerah.

Uefa se bo morala do 5. marca dokončno odločiti, koliko gledalcev bo lahko na posameznih štadionih po Evropi, nato pa tudi, na katerem od dvanajstih prizorišč bo uporabila katerega od naštetih scenarijev.

Sicer pa je zaradi pandemije EP iz letošnjega prestavljeno na naslednje leto. IO Uefe je 17. junija odločil, da okvirni program ostaja nespremenjen, kar pomeni, da bo v vseh 12 predvidenih gostiteljskih mestih. To so: Bilbao (Španija), London in Glasgow (oba Velika Britanija), München (Nemčija), Rim (Italija), Baku (Azerbajdžan), St. Peterburg (Rusija), Budimpešta (Madžarska), Bukarešta (Romunija), Amsterdam (Nizozemska), Dublin (Irska) in Kbenhavn (Danska).

Preberite še:

Komentarji: