Tudi UEFA izgublja veliko denarja zaradi pandemije

Posledice finančnega primanjkljaja v blagajni Evropske nogometne zveze občutijo tudi klubi.
Fotografija: Prazne triubune pomenijo dodatno izgubo za nogometne klube. FOTO: Miguel Riopa/AFP
Odpri galerijo
Prazne triubune pomenijo dodatno izgubo za nogometne klube. FOTO: Miguel Riopa/AFP

Nyon – Pandemija novega koronavirusa je povzročila finančno izgubo tudi pri Evropski nogometni zvezi (UEFA), posledice tega finančnega primanjkljaja pa občutijo tudi klubi. Po poročanju petkove izdaje nemškega Bilda v proračunu UEFA manjka 470 milijonov od načrtovanih 2,55 milijarde evrov. Gre za sredstva, ki bi jih morala razdeliti klubom, a jih ne more zaradi izpada plačil televizijskih partnerjev, kot sta Kitajska in Katar.

UEFA je podatke predstavila na sestanku Združenja evropskih nogometnih klubov, interesne skupine profesionalnih klubov pri Uefi. Nemški udeleženci lige prvakov in evropske lige naj bi zgolj v lanski sezoni izgubili več kot deset milijonov evrov.
Najbolj prizadeti klub iz bundeslige je prvak Bayern München. Po informacijah Bilda bo zmagovalec lige prvakov od zadnjega delnega izplačila za sezono 2019/20 prejel pet milijonov evrov manj.
 

Prizadeti tudi drugi nemški klubi


Polfinalisti lige prvakov iz Leipziga, za katere igra Kevin Kampl, lahko namesto predvidenih pet milijonov evrov računajo zgolj na polovico tega zneska, torej na 2,5 milijona evrov, Bayer Leverkusen se prav tako lahko nadeja izplačila v višini zgolj dveh milijonov evrov. Le Dortmund ima po lastnih podatkih nekoliko manjšo izgubo zaradi predčasnega slovesa v osmini finala. Lanska udeleženca evropske lige Wolfsburg in Eintracht Frankfurt bi zdaj morala prejeti le okoli 800.000 evrov, Borussia Mönchengladbach pa slabih 500.000 evrov.

V naslednjih štirih letih bodo klubi od Uefe očitno prejeli bistveno manj denarja, ker bodo s trenutnimi rezi pokrili le petino tega finančnega izpada. Zaradi koronske krize se je ustavil evropski šport, tudi po vnovičnem zagonu športa so tekme brez gledalcev postale skorajda pravilo. To klubom prinaša veliko izgubo, saj služijo na račun prodaje vstopnic in letnih abonmajskih vstopnic ter prihodkov od prodaje pijače, hrane in navijaških izdelkov.

Komentarji: