Tudi za prvake velja: življenje ni potica

Laurent Koscielny je razočaran nad Deschampsom, tudi vzdušje v nemški reprezentanci in njihove predstave so daleč od leta 2014.
Fotografija: Didier Deschamps, selektor svetovnih prvakov, je pred novimi izzivi. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Didier Deschamps, selektor svetovnih prvakov, je pred novimi izzivi. FOTO: AFP

Tekma zadnjih dveh svetovnih prvakov! Tako so v začetku septembra napovedali münchenski nogometni spektakel med reprezentancama domače Nemčije in Francije. Slednja se je letos iz Rusije vrnila z lovoriko, nemška vrsta štiri leta prej iz Brazilije. Na Bavarskem ni bilo zmagovalca (0:0), danes bo povratna tekma v Parizu, vre pa predvsem v nemškem taboru, še nikdar v zadnjem desetletju ni bil na tako nizki ravni kot prav zdaj.

Že spoznanje, da se nemški nogometaši prvič po drugi svetovni vojni na SP sploh niso prebili iz uvodnega dela tekmovanja, je močno razočaralo številne rojake, a prvi resen spodrsljaj so selektorju Jogiju Löwu v ducatu let, odkar vodi izbrano vrsto, odpustili. Resda so nekateri že takrat opozarjali, da je napočil čas za spremembe na klopi in igrišču, toda vsaj uradno so vodilni pri zvezi odločno podprli selektorja in se z njim lotili naslednjih tekmovalnih projektov, eura 2020 in naslednjega mundiala v Katarju. Toda nato nova jesen ni prinesla vidnega zasuka, luč v temi je predstavljala prav omenjena tekma s Francijo, na kateri sta se obe moštvi predstavili z všečno igro, toda polom je nato sledil v oktobrski amsterdamski noči – še nikdar v zgodovini Nizozemska ni tako prepričljivo ugnala Nemčije (3:0), Manuela Neuerja je povrhu reševala vratnica ...

Duh moštva, ki je tako blestelo na mundialu v Braziliji, je po slovesu kapetana Philippa Lahma in njegovega bavarskega rojaka Bastiana Schweinsteigerja povsem izginil, sledil je še zaplet širših političnih razsežnosti z Mesutom Özilom. Tudi navzočnost akterjev v Amsterdamu iz tiste šampionske enajsterice (ob omenjenem Neuerju še Jerome Boateng, Mats Hummels, Toni Kroos in Thomas Müller) ne pomaga več, nemška javnost si pred današnjim spektaklom na francoskem nacionalnem štadionu zastavlja predvsem dve vprašanji: koliko bo sprememb v moštvu – Boatenga sicer že ni bilo včeraj na letalu za Pariz – ter kako dolga bo še doba Löwa na nemški klopi, na kateri je sicer kot selektor neprekinjeno od leta 2006?


Koscielny užaljen


Sodeč po povsem razumljivem zadovoljstvu ob drugem naslovu svetovnih prvakov za francoske nogometaše seveda prevladuje mnenje, da je v taboru selektorja Didierja Deschampsa precej bolj mirno kot pri omenjenemu nemškemu strategu, pa le ni povsem tako. Zdaj namreč odmeva užaljeni javni nastop Laurenta Koscielnyja, že dolgo enega obrambnih stebrov londonskega Arsenala. Za izbrano vrsto je zbral 51 nastopov, poškodba mu je preprečila odhod na zadnje svetovno prvenstvo. Nikakor pa mu ni bilo prav, da so nadrejeni iz domovine pozabili nanj, selektor ga je denimo poklical le enkrat. »Psihično mi je bilo zelo težko spremljati mundial, zdaj se od reprezentance poslavljam,« je iz Londona sporočil dolgoletni reprezentant.

Deschamps, ki je prav včeraj praznoval 50. rojstni dan, pa razmišlja o tem, kako bi drevi rojakom predstavil podobno raven moštva tisti iz nepozabne Rusije 2018. Obenem v Franciji odštevajo dneve do 3. decembra in svečane razglasitve zlate žoge. Nad nagradami z oznako FIFA niso bili navdušeni: zmagal je poraženec finala Luka Modrić, med izbrano trojico ni bilo nikogar med Francozi. Za tradicionalen izbor revije France Football, katerega končni izidi bodo znani 3. decembra, je v igri še 10 nogometašev, zelo resen kandidat za vrh pa je francoski as Antoine Griezmann.

Preberite še:

Komentarji: