V Katarju bržčas 32 reprezentanc

Predsednik Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino za DPA o očitkih o nepravilnem delovanju
Fotografija: Predsednik Fifa Gianni Infantino je med drugim poudaril, da ne glede na število reprezentanc, SP ne sme trajati dlje kot 28 dni. FOTO: Ap
Odpri galerijo
Predsednik Fifa Gianni Infantino je med drugim poudaril, da ne glede na število reprezentanc, SP ne sme trajati dlje kot 28 dni. FOTO: Ap

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je v pogovoru za nemško tiskovno agencijo DPA v Zürichu zavrnil obtožbe o nepravilnem vodenju oziroma delovanju zveze, kar so pred dnevi izpostavili mediji po dokumentaciji, zbrani na platformi Football Leaks. Poudaril je tudi, da je malo možnosti za svetovno prvenstvo 2022 z 48 ekipami.

»Kar zadeva Fifo, ni nobenih nezakonitih aktivnosti. Niti en sam samcat frank ni izginil,« je dejal predsednik Fife.
Časnik Der Spiegel in nekateri drugi mediji so po dokumentih s Football Leaks poročali, da je Infantino pomagal Paris St. Germainu in Manchester Cityju pri finančni poravnavi v povezavi s finančnim »fair-playem« leta 2014, ko je bil še generalni sekretar Evropske nogometne zveze (Uefa).

»Ničesar se nimam sramovati,« je dejal Infantino glede pogajanj s klubskimi veljaki leta 2014 in dodal, da je bila ta oblika pogajanja v korist Uefe.

»Hoteli smo, da bi bili klubi konkurenčni, ne pa da jih izključimo,« je poudaril Infantino in pojasnil, da to velja za vseh 30 primerov pri obravnavi finančnega »fair-playa« in ne le za milijarde iz zalivskih držav, ki so financirale kluba iz Pariza in Manchestra.


Brez korupcije


Der Spiegel je prav tako poročal, da so razkriti dokumenti pokazali neprimeren vpliv Infantina na etični kodeks Fife po tem, ko je bil leta 2016 izvoljen za predsednika krovne nogometne zveze.

Infantino je sporno komunikacijo s šefom neodvisne etične komisije Vassiliosom Skourisom, ki mu je predlagal nov etični kodeks, opisal kot normalen proces. »Pri tem zame ni nič nenavadnega,« je povedal.

Glede tega, da so iz kodeksa odstranili besedo »korupcija« kot kršitev kodeksa, pa je dejal, da bo na marčevskem zasedanju izvršnega odbora v Miamiju predlagal, da to odločitev obrnejo oziroma razveljavijo. »S tem predlogom želim poslati jasen signal,« je še dejal Infantino.

Najpozneje marca v Miamiju bodo sprejeli tudi odločitev, ali bo na SP 2022 igralo 48 namesto zdajšnjih 32 ekip. Prvi mož Fife pravi, da je za kaj takega malo možnosti. »Možnosti so res majhne, ampak delamo na tem. Lepo bi bilo, če bi se izšlo, a tudi če se ne bo, bomo imeli izjemen turnir,« je dejal šef Fife, ki bo sicer prvi SP z 48 ekipami izvedla leta 2026 v ZDA, Mehiki in Kanadi.

 


25 milijard ameriški dolarjev za globalno ligo narodov


Pričakuje pa, da bodo na Floridi odločali tudi o razširjenem klubskem SP in globalni ligi narodov. Takrat naj bi delovna skupina, ki jo vodi prav Infantino, dokončala podrobnosti glede tekmovalnega sistema in drugih ključnih elementov teh dveh tekmovanj, ki ju s 25 milijardami ameriških dolarjev podpirajo zaenkrat neimenovani vlagatelji.

Delovno skupino so ustanovili predvsem zaradi kritik članov izvršnega odbora, predvsem evropskih, ki si želijo več informacij o vlagateljih in formatih tekmovanj. Zavrnil je kritike glede prenovljenega klubskega SP in hkrati kritiziral načrte o ločeni »superligi« klubske elite. Vztraja, da bi bilo prenovljeno klubsko SP »boljša superliga«, saj bi bila znotraj obstajajočih zveznih struktur.
Infantino je ob tem še zagrozil, da igralci iz klubov, ki bi igrali v takšni, ločeni ligi, ne bi smeli nastopiti na svetovnih prvenstvih.

Komentarji: