V Manchestru derbi večera in spopad evropskih gigantov

V boju za finale evropske lige v Gdansku tudi dva aduta selektorja Matjaža Keka.
Fotografija: Bruno Fernandes sodi med najboljše evropske nogometaše. FOTO: Laurence Griffiths/AFP
Odpri galerijo
Bruno Fernandes sodi med najboljše evropske nogometaše. FOTO: Laurence Griffiths/AFP

Drevi se začenja zares v evropski ligi, ki bi v »normalnih« razmerah zagotavljala več spektakularnih dvobojev osmine finala, tako dobro je zastopana klubska elita. Letošnja končnica premore več slovitih ekip in najuglednejših nogometašev, v boju za finale, ki bo 26. maja v Gdansku, ostajata dva slovenska reprezentanta.

Stavne hiše so svoje povedale: na vrhu favoritov za finalno zmago na štadionu, ki je gostil euro 2012, so znana imena – Manchester United (kvota 4,1), Tottenham (4,5), Arsenal (7,55), Milan (9), Ajax (10), Roma in Villarreal (po 11), …

Na igrišču lahko teoretično pokažeta največ Manchester United in Milan, člana izbrane evropske elite, ki sta neizbrisno zaznamovala evropski klubski nogomet. Tudi v tem stoletju sta priplezala na vrh Evrope. Milan (500 mio €) in ManUtd (750 mio €) skupaj premoreta 1,25 milijarde evrov vredni ekipi, kar je daleč največ med vsemi pari osmine finala evropske lige.


Prvo ime Uniteda je portugalska desetka


Pari osmine finala EL. FOTO: Delo
Pari osmine finala EL. FOTO: Delo
Kljub številnim poškodovanim asom (Rashford, Pogba, Ibrahimović, Čalhanoglu, …) bo na igrišču več velemojstrov, med njimi velja izpostaviti Bruna Fernandesa, odličnega Portugalca, ki blesti na Unitedovem položaju št. 10. V napadu bo šlo za dvoboj Anthonyja Martiala in Rafaela Leãa.

Gre za stara znanca izločilnih bojev lige prvakov, ki sta se večkrat merila v obdobju trenerjev Carla Ancelottija in Alexa Fergusona. Carletto je bil uspešnejši v letih 2005 in 2007, ko sta igrala za »rdeče vrage« tudi njihova sedanja trenerja Ole Gunnar Solskjaer in Michael Carrick, sir Alex je leta 2010 zmlel trenerja Leonarda – potem ko je Ancelotti sprejel ponudbo Chelseaja –, sedanjega športnega direktorja PSG.


Verbič še ni nared, Stojanović čaka na priložnost


Na isti večer se obeta več privlačnih tekem. Morda lahko pričakujemo najlepši nogomet v dvoboju Rome in Šahtarja. Rimljane vodi Paulo Fonseca, ki je prišel na olimpijski štadion prav iz Kijeva, kjer v tej sezoni domuje brezdomec iz Donjecka. Roma stavi na izkušnje (par Mhitarjan-Pedro) in mladost (Realov up Borja Mayoral), Šahtar na armado Brazilcev.

Petar Stojanović (levo) je član ene od najboljših ekip Dinama v zadnjem desetletju. FOTO: Miguel Medina/AFP
Petar Stojanović (levo) je član ene od najboljših ekip Dinama v zadnjem desetletju. FOTO: Miguel Medina/AFP


Bomo videli, kako se bo spoprijel s Tottenhamom najboljši klub na Balkanu – zagrebški Dinamo. Trener Angležev Jose Mourinho dobro ve, da mu evropska liga ponuja možnost za lovoriko in vrnitev v ligo prvakov.

Slovenski reprezentant Petar Stojanović je dobil na desnem boku tekmeca – to je Stefan Ristovski, nekdanji reški adut Matjaža Keka, ki bo najbrž dobil prednost pred Ljubljančanom. Kijevski Dinamo bo igral brez Benjamina Verbiča, ki je bil poškodovan, zdaj pa vadi po individualnem programu.

Preberite še:

Komentarji: