Olimpija je Mariboru pokazala, kdo je boljši, Celje s točko ostaja na vrhu

V 8. kolu slovenskega nogometnega prvenstva so v večnem derbiju zeleno-beli odpravili vijolične z 2:1. V Kopru je Celje v zadnjih minutah zapravilo zmago.
Fotografija: Tudi Olimpijin Brazilec Pedro Lucas Schwaizer se je veselil žoge v mariborski mreži. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Tudi Olimpijin Brazilec Pedro Lucas Schwaizer se je veselil žoge v mariborski mreži. FOTO: Matej Družnik

V 8. kolu slovenskega nogometnega prvenstva sta bila v ospredju dva derbija – prvi v soboto v Ljubljani, drugi v nedeljo v Kopru. Nogometaši Olimpije so tako v uvodnem, večnem derbiju premagali Maribor z 2:1 (1:0). Vsem nevšečnostim navkljub, zaradi poškodbe je manjkal kapetan Timi Max Elšnik, pa tudi napadalec Admir Bristrić, je bila domača zasedba v vlogi favorita in je to tudi upravičila. Celjani so bili na pragu zmage v Kopru, ampak v 90. minuti prejeli gol. Vseeno so igralci Alberta Riere še naprej vodilni na lestvici.

Pred tekmo so se z minuto molka spomnili nekdanjega dolgoletnega igralca Olimpije Radeta Vujnovića, ki je umrl v 67. letu starosti. Na svoj način pa so se v dvoboj podali tudi navijači obeh ekip, mariborski so namreč ukradli zastavo ljubljanskih privržencev, zaradi česar so člani ekipe Green Dragons stekli pod tribuno Viol, a je hujše incidente preprečilo posredovanje policije.

V uvodu obračuna sta imeli obe zasedbi po eno polpriložnost, sicer pa posebnih nevarnosti ni bilo. V 17. minuti pa so bili v prvem polčasu precej boljši domači blizu vodstvu, ko je bil sam pred golom Rui Pedro, ki je streljal z glavo, a natančno v Ažbeta Juga. Na drugi strani tudi Matevž Vidovšek ni imel veliko težav s strelom Andraža Žiniča v 22. minuti. Nevarneje je bilo v 24. minuti pred vrati Maribora, ko je z roba kazenskega prostora močno meril David Sualehe, a le za malenkost zgrešil cilj, v 32. minuti pa je Nemanja Motika odvzel žogo tekmecem v obrambi, prišel do strela, vendar se je izkazal Jug.

V boju za žogo se ni varčevalo z močmi, levo Erico Castro (Maribor), desno David Sualehe (Olimpija). FOTO: Matej Družnik
V boju za žogo se ni varčevalo z močmi, levo Erico Castro (Maribor), desno David Sualehe (Olimpija). FOTO: Matej Družnik

V začetku 34. minute pa je vse konkretnejša Olimpija povedla, potem ko je Sualehe podal z leve strani, Rui Pedro pa je žogo z glavo poslal pod prečko za vodstvo z 1:0 in svoj peti gol sezone. S tem se je ne vrhu lestvice strelcev izenačil z Aljošo Matkom iz Celja. Ignacio Guerrico je v 36. minuti poskusil pri Mariboru, vendar je meril previsoko, Jug pa je spet moral posredovati malce zatem po voleju Motike.

Mariborski vratar je bil spet v akciji že v 47. minuti po napaki Nemanje Mitrovića in poskusu Ivana Posavca, pozneje se je dogajanje malce umirilo, v 65. minuti pa je vseeno precej boljša Olimpija podvojila prednost, ko je po prostem strelu z desne strani na drugi vratnici z glavo zadel Marcel Ratnik.

Vratar Maribora Ažbe Jug je bil zaposlen. FOTO: Matej Družnik
Vratar Maribora Ažbe Jug je bil zaposlen. FOTO: Matej Družnik

Štiri minute pozneje je na drugi strani Marin Laušić po podaji z desne strani s strelom z glavo vrnil Štajerce v igro, ki se je malce razživela s streli na obeh straneh, v 86. minuti so imeli gosti izvrstno priložnost za izenačenje, ko je imel povsem odprt strel Jan Repas, a žogo poslal točno v Vidovška.

»Moral bi biti drugačen izid. Prvi polčas je bil res dober, a smo vodili le z 1:0. V drugem delu smo želeli doseči drugi gol in smo ga, po tem pa je popustila osredotočenost. Postali smo živčni, Maribor pa je začutil priložnost. A smo zmagali, kar je najbolj pomembno,« je povedal trener Olimpije Joao Henriques. »Prvi polčas ni bil najboljši, tudi začetek drugega ne. V bistvu smo začeli igrati šele, ko smo dosegli gol. Škoda. Težko je karkoli povedati, glava je še vroča,« je povedal igralec Maribora Nemanja Mitrović.

Derbi v Kopru

Zanimivo bo tudi na Obali, kjer se bosta pomerila Koper in vodilna ekipa lige Celje. Koper je na tretjem mestu, poskušal bo streti tudi odpor Celjanov, ki pod vodstvom trenerja Alberta Riere delujejo resen kandidat celo za naslov prvaka.

Nogometaši Aluminija so v uvodni 8. kola 1. SNL izgubili proti Rogaški z 1:2 (0:2). Slatničani so na sedmi tekmi v novi sezoni le prišli do prve zmage. Po odločnem začetku so zmagali v Kidričevem, kjer pa je vse manj razlogov za veselje. Izbranci Roberta Pevnika so še četrtič zapovrstjo izgubili.

Rogaška je povedla že v drugi minuti, ko je malce z leve strani sam pred vratarjem z diagonalnim strelom zadel Vice Miljanić. Izkušeni Žan Benedičič v 14. minuti podal do Nejca Gradišarja, ki je stekel za domačo obrambo ter matiral Sama Pridgarja za 2:0. Za Gradišarja je bil to prvoligaški prvenec. V 76. minuti so domači le prišli do želenega zadetka in upanja po ugodnem razpletu, ko je po kotu z desne stran iz bližine zadel Daniel Skiba.

Točka z desetimi

Nogometaši Mure in Brava so se razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0). Sobočani so pod vodstvom novega stratega Vladimirja Vermezovića kljub temu, da so skoraj vso tekmo igrali z igralcem manj, osvojili točko. Mura je odločneje začela tekmo, to pa jo je nagradilo v šesti minuti, ko je zadel Roko Jurišić malce z leve strani. Toda v 11. minuti so domači na igrišču ostali le z deseterico, izključen je bil Leard Sadriu, potem ko je kot zadnji igralec malce odrinil Mateja Poplatnika, ki je ob tem padel. V 79. minuti pa so Ljubljančani le izenačili. Rok Maher je podal dolgo žogo v kazenski prostor, kjer je z glavo spretno streljal Luka Štor.

Občinski derbi Radomljam 

Lokalni obračun Radomelj in Domžal se je končal z zmagoslavjem Radomljanov, izbranci Oliverja Bogatinova so že prvem polčasu naredili velik korak k zmagi, v drugem pa znali zadržati relativno visoko prednost. Radomljani so povedli v 19. minuti, ko je s svojim prvoligaškim prvencem zadel Ivan Krolo. Toda Domžale so hitro odgovorile, ko je s približno 20 metrov udaril komaj 17-letni Luka Topalović in žogo od prečke z roba kazenskega prostora poslal v mrežo Radomljanov. So pa ti odgovorili v 32. minuti, ko je po podaji z leve strani pred golom spretno do strela prišel od hrvaške Gorice posojeni 21-letni napadalec Caio Da Cruz in zadel za 2:1. Brazilčevemu golu je sledil še tisti Dejana Vokića, svoj prvenec v slovenski ligi je dosegel s strelom s slabih 20 metrov pod prečko.

Celjani ostali brez zmage v Kopru

Nogometaši Kopra in Celja pa so se na zadnji tekmi kola razšli z neodločenim izidom 1:1. Koper je na Bonifiki gostil vodilno Celje. Čeprav je slednje vodilo večji del tekme, pa so Primorci z borbeno predstavo predvsem v drugem polčasu prišli do zaslužene točke.

Izbranci Riere, ki še naprej pogrešajo Denisa Popovića, so povedli v 16. minuti, ko je po podaji Žana Karničnika malce z desne strani kazenskega prostora z diagonalnim strelom zadel Mario Kvesić. Celje je bilo na pragu zmage, a koprska vztrajnost se je obrestovala v 90. minuti, ko je po podaji z desne strani pred golom spretno reagiral rezervist Bede Osuji in izid izenačil na 1:1.

Prva liga Telemach, 8. kolo:
sobota:
Aluminij – Rogaška 1:2 (Skiba 76.; Miljanić 2., Gradišar 14.)
Mura – Bravo 1:1 (Jurišić 6.; Štor 79.)
Olimpija – Maribor 2:1 (Rui Pedro 34., Ratnik 65.; Laušić 69.)
nedelja:
Kalcer Radomlje – Domžale 3:1 (Krolo 19., Caio Da Cruz 33., Vokić 39.; Topalović 23.)

Koper – Celje 1:1 (Kvesić 16.; Osuji 90.)

Preberite še:

Komentarji: