Vikingur je slab, a nič nas ne sme presenetiti

Zeleno-beli bodo v četrtek šele drugič poskušali preskočiti prvo evropsko oviro v obdobju predsednika Milana Mandarića.
Fotografija: Julija 2016 se je za Olimpijo začelo nesrečno evropsko poglavje v eri Milana Mandarića, ko jo je izločil slovaški Trenčin. Za zeleno-bele sta tedaj igrala tudi v tujini uveljavljena Kenan Bajrić in Miha Zajc (desno). FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Julija 2016 se je za Olimpijo začelo nesrečno evropsko poglavje v eri Milana Mandarića, ko jo je izločil slovaški Trenčin. Za zeleno-bele sta tedaj igrala tudi v tujini uveljavljena Kenan Bajrić in Miha Zajc (desno). FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ko gre za Olimpijo v evropskih klubskih tekmovanjih v nogometu, ne gre ničesar izključiti. Staviti velja na nekoč priljubljeno krilatico »nič nas ne sme presenetiti«. Niti poraz v prvi kvalifikacijski tekmi za evropsko ligo proti skromnemu islandskemu klubu Vikingur, ki bo jutri v Stožicah uvodni izzivalec zeleno-belih v novi sezoni.

Olimpijine evropske izkušnje v zadnjih štirih sezonah so bile zelo slabe. Statistično je bila uspešna le 25-odstotno, v štirih poskusih je napredovala le enkrat. V osmih tekmah je zmagala le na dveh, petkrat je izgubila, enkrat je iztržila neodločen izid. Najbolj boleči so bili uvodni porazi v kvalifikacijah za ligo prvakov leta 2016 in 2018 ter za evropsko ligo leta 2017.


Trenčin, Vaasa, Qarabag


V prvem poskusu v predsedniški eri Milana Mandarića je Olimpija v najmočnejšem klubskem tekmovanju pod taktirko trenerja Rodolfa Vanolija izpadla proti slovaškemu Trenčinu zaradi gola manj v gosteh – 3:4, 3:2. Za nameček ni imela popravnega izpita v nadaljevanju kvalifikacij za evropsko ligo. Dve leti pozneje je bila z Ilijo Stolico na trenerskem stolčku neuspešna proti azerbajdžanskemu Qarabagu. Znova je bila usodna domača, prva tekma. V Stožicah je bilo moštvo iz Bakuja boljše z 2:0, v gosteh se je tekma razpletla brez golov. Vmes se je na prvi oviri spotaknil tudi poznejši slovenski šampion Igor Bišćan, ne prav s presežkom kakovosti finski tekmec iz Vaase je dosegel dve minimalni zmagi. Skupna razlika v golih v prvih kolih kvalifikacij je 10:13 (3:4, 3:2, 0:1, 0:1, 0:2, 0:0, 2:3, 2:0).

Olimpija je bila lani blizu 2. kola evropske lige, a je proti Malatyasporu nesrečno izgubila v Stožicah. FOTO: Leon Vidic/Delo
Olimpija je bila lani blizu 2. kola evropske lige, a je proti Malatyasporu nesrečno izgubila v Stožicah. FOTO: Leon Vidic/Delo


Lani prvič čez prvo oviro


Lani je Olimpija po vodstvom Safeta Hadžića prvič preskočila prvo evropsko oviro (Rigas). Za las se ji je posrečil preboj v 2. krog kvalifikacij za evropsko ligo, potem ko je v povratni tekmi v sodnikovem dodatku Luka Menalo v Rigi zabil gol za 2:0 in za napredovanje. Latvijci so bili namreč v Stožicah srečnejši zmagovalci s 3:2. V drugem krogu je bil turški Malatyspor za las premočan, po obetavnem izidu 2:2 in eni od najboljših predstav v Evropi so zeleno-beli doma ostali praznih rok z 0:1.

Najdlje je Olimpija prišla v sezoni 2018/19 – do zadnjega dvoboja pred skupinskim delom tekmovanja. Aleksandar Linta, ki je začasno nasledil odstavljenega Stolico, je Olimpijo popeljal mimo severnoirskega moštva Crusaders (5:1, 1:1) in finskega HJK (3:0, 4:1), po porazu s slovaškim Spartakom iz Trnave v prvi tekmi z 0:2 pa je moštvo v gosteh že vodil Hadžić in iztržil izid 1:1.

En sam strel na Olimpijina vrata je bil leta 2017 dovolj še za drugo minimalno zmago finskega moštva Vaasa. FOTO: Tomi Lombar/Delo
En sam strel na Olimpijina vrata je bil leta 2017 dovolj še za drugo minimalno zmago finskega moštva Vaasa. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Pogovor nadomestil manko treningov


Olimpijina evropska rdeča nit je, da pred prvo tekmo nikoli ni imela oblikovane ekipe, potem ko jo je tretjina ali pa še več igralcev prvega moštva praviloma zapustila po koncu prejšnje sezone. Letos ni nič drugače, športni direktor Mladen Rudonja in trener Dino Skender v pospešenem ritmu gasita požar, ki sta ga z blagoslovom glavnega botra sprememb »na boljše« Mandarića tudi podtaknila. Zdaj iz dneva v dan krpata luknje v moštvu.

Rudonja je sicer tisti, ki je odgovoren za novince (okrepitve ?!), Skender za pripravljenost in podobo na igrišču. A glavna Olimpijina skrb je uigranost. Ljubljančani so šele v nedeljo prvič skupinsko trenirali po koncu osamitve, v katero so morali zaradi okužbe enega od novincev.

Qarabag iz Azejbardžana je bil v Stožicah boljši leta 2018. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Qarabag iz Azejbardžana je bil v Stožicah boljši leta 2018. FOTO: Mavric Pivk/Delo


»Pomanjkanja treningov ne bomo mogli nadomestiti do tekme, zato bo glavni povezovalec med igralci pogovor,« je mladi Osiječan na zeleno-belem trenerskem stolčku priznal, da nima čarobne paličice. Proti osmouvrščeni zasedbi islandskega prvenstva in pokalnemu prvaku iz leta 2019 (14. septembra je drugič osvojil pokalno lovoriko) Vikingurju je sicer ne bi smel potrebovati. Olimpija si s treningi ali brez njih in z obstoječim igralskim kadrom ne sme privoščiti spodrsljaja.

Od novincev z nazivom okrepitve, Uroša Koruna, Matica Finka, Radivoja Bosića, Mihaila Caimacova, Angela Liaskova in Dražena Bagarića, le slednji ne bo nared za tekmo, vredno pol milijona evrov. Endri Čekiči je kaznovan zaradi izključitve proti Malataysporu.

Komentarji: