Zgodovinski derbi sokolov in orlov v Podgorici

V nogometni ligi narodov drevi prvi medsebojni dvoboj Črne gore in Srbije.
Fotografija: Zvezdnik Manchester Uniteda in srbske reprezentance Nemanja Matić bo zaradi poškodbe izpustil zgodovinski dvoboj. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Zvezdnik Manchester Uniteda in srbske reprezentance Nemanja Matić bo zaradi poškodbe izpustil zgodovinski dvoboj. FOTO: AFP

Z današnjimi dvoboji se bo začel do torka podaljšani paket tekem 3. in 4. kola lige narodov. Eden od najvznemirljivejših vrhuncev se obeta drevi v 4. skupini C kakovostnega razreda reprezentanc v Podgorici (20.45), kjer se bosta sploh prvič, odkar tekmujeta samostojno, pomerila Črna gora in Srbija.

Kakšna tekma se obeta: tekmovalna, prijateljska ali bratska? To je neznanka le navzven, da se mirijo strasti, toda več kot jasno je, da v obeh nogometnih taborih niti pod razno ne želijo pisati zgodovine medsebojnih dvobojev s porazom.

»Ta tekma se je začela igrati že takrat, ko so bile izžrebane skupine. Če si nečesa nismo želeli, potem je bilo prav to, da se pomerimo med seboj. Toda zdaj je, kar je, igrali bomo. Želim biti profesionalec in hočem, da igramo tekmovalni dvoboj, ki pa bo imel tudi prijateljski in bratski značaj. Nismo slabši od Srbije,« je bil diplomatski in je poskušal pojasniti, kako strastno bi se lahko razpletala tekma v črnogorskem glavnem mestu, domači selektor, rojeni Beograjčan, Ljubiša Tumbaković. Izkušeni 66-letni strokovnjak, ki je največje uspehe ustvarjal na klopi beograjskega Partizana, je po mnenju enega od najboljših nogometašev v zgodovini Črne gore Predraga Mijatovića ključen mož.

»Izkušenejši je od kolega Mladena Krstajića in odlično ga pozna. Štiri leta ga je vodil tudi pri Partizanu,« je dejal Mijatović, ki se je opredelil bratsko. »Želim, da bi tekma minila v športnem duhu in da bi bil rezultat ustrezen razmerju sil na igrišču,« je strnil nekdanji napadalec Budućnosti, Partizana, Valencie in Reala Madrida.
Tudi prvi mož črnogorskega nogometa in nekdanji as Dejan Savičević še ni uporabljal bojevniških misli, a izpostavil je, da ima Črna gora zelo zanimivo reprezentanco.

Infografika: Delo
Infografika: Delo


Gost tudi Jose Mourinho


Dvoboj sokolov in orlov, kakršna sta vzdevka obeh in tudi na lestvici Svetovne nogometne zveze zelo izenačenih reprezentanc, 41. Črne gore in 35. Srbije, si bo v živo ogledal tudi Jose Mourinho. Portugalec je še posebej v dobrih odnosih s srbskim reprezentantom Nemanjo Matićem, ki ga je iz Chelseaja pripeljal v Manchester United, toda zvezni igralec zaradi poškodbe ne bo igral. Srbija bo bolj oslabljena, saj bosta tekmo izpustila tudi zvezdnik Rome Aleksandar Kolarov in Torina Adem Ljajić. Pri gostiteljih bo počival Atleticov steber obrambe Stefan Savić.

Čeprav se bosta pomerili najbolj bratski od bratskih selekcij, črnogorski gostitelji ničesar niso prepustili naključju in so posegli po najstrožjih varnostnih ukrepih. Obe reprezentanci sta v prvih dveh tekmah izvlekli enak izkupiček, po zmago in neodločen izid, a so gostitelji iztržili 0:0 v Bukarešti, medtem ko so Romuni v Beogradu igrali 2:2. Oboji so premagali Litvo, Črna gora doma z 2:0, Srbija v gosteh z 1:0.

Komentarji: