Severna Koreja v Pekingu brez svojih olimpijcev

Najbolj izolirana država na svetu zaradi pandemijo novega koronavirusa in napovedanega političnega bojkota iger ZDA prekrižala zimske olimpijske igre.
Fotografija: Kitajska in Peking sta tako rekoč že nared za zimski športni spektakel leta, ki bo minil v znaku korona virusa. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
Odpri galerijo
Kitajska in Peking sta tako rekoč že nared za zimski športni spektakel leta, ki bo minil v znaku korona virusa. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters

Športniki Severne Koreje se ne bodo udeležili zimskih olimpijskih iger v Pekingu. Kot razlog za odločitev je najbolj izolirana država na svetu navedla pandemijo novega koronavirusa in napovedan politični bojkot iger zapriseženih sovražnic ZDA, poročanje severnokorejske agencije KCNA povzema ruska TASS.

»Iger se ne moremo udeležiti zaradi ukrepov sovražnih sil in svetovne pandemije, vendar ob tem popolnoma podpiramo delo naših kitajskih tovarišev pri delu za izvedbo izjemnih iger,« je severnokorejsko ministrstvo za šport zapisalo v pismu prirediteljem iger v Pekingu. Kitajska je ena od redkih zaveznic Severne Koreje na svetu.

ZDA je ob številnih pozivih organizacij za človekove pravice za popoln bojkot 6. januarja napovedala diplomatski bojkot iger na Kitajskem. Sledile sta ji Avstralija in Japonska.

Zimske olimpijske igre v kitajski prestolnici bodo na sporedu od 4. do 20. februarja, od 4. do 13. marca pa bo Peking gostil že zimske paralimpijske igre.

Preberite še:

Komentarji: