Za uvod negotov nastop Jakova Faka

Biatlonci olimpijske proge spoznavajo v izjemnem mrazu in vetru.
Fotografija: Tudi italijanski biatlonci spoznavajo kitajsko hladno vreme. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
Odpri galerijo
Tudi italijanski biatlonci spoznavajo kitajsko hladno vreme. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters

Biatlonske proge v Zhangjikouju pri Pekingu so zaradi odpadlih tekem zaradi pandemije covida-19 novost za vse udeležence iger. Kot kaže, pa bi se lahko uresničil scenarij o izjemno hladnem prizorišču, kjer bo dosežke na strelišču močno krojil tudi veter. Večina biatloncev, tudi slovenski, je na Kitajskem danes opravila prve treninge in spoznala težke pogoje. Še najbolj je šlo tekmovalcem na roke dejstvo, da jim je na vzponih močno pomagal veter v hrbet, ta pa jih je nato zaviral na nekaterih spustih.

Največji nasprotnik je mraz, ki dobi dodatno težo ob močnem vetru, pa tudi zaradi poznega začetka tekmovanj, saj bo večina nastopov na sporedu po 17. uri, ko se vnovič shladi, medtem ko so treningi v sončnem vremenu lahko prav prijetni. V sredo so čez dan na prizorišču biatlonskih tekmovanj namerili 10 stopinj pod lediščem, v mraku pa se temperature na nadmorski višini 1700 metrov lahko spustijo tudi 18 ali 20 stopinj pod ničlo, na kar je ob ogledu tekmovališča lani opozarjal že tekmovalni direktor Mednarodne biatlonske zveze (IBU) Borut Nunar.

V teh razmerah bo na potezi tekmovalna žirija, ki bo odločala o izvedbi tekem. Prav 20 stopinj Celzija pod ničlo je namreč meja, ko se tekme odpove, žirija pa zaradi vetra in drugih razmer, ki lahko otežijo tekmo, o izvedbi lahko odloča že pri -15 stopinjah. Na IBU dodajajo, da bodo o morebitnih spremembah odločali v tesnem sodelovanju z lokalnimi organizatorji.

Jakov Fak še ni potrjen za nastop v slovenski mešani štafeti. FOTO: Matej Družnik
Jakov Fak še ni potrjen za nastop v slovenski mešani štafeti. FOTO: Matej Družnik

Brez najmočnejšega moža?

Prva preizkušnja bo že v soboto tekma mešanih štafet, kjer naj bi slovenske barve branili Jakov Fak, Miha Dovžan ter Živa in Polona Klemenčič. Prav mrzlo vreme pa je tisto, ki bi lahko privedlo tudi do spremembe v postavi, saj je jasno, da ima Fak zaradi omrzlin še vedno težave s prstom na roki in se nerad izpostavlja pretiranemu mrazu. Posebej v primeru, kot je mešano štafeta, kjer Slovenija možnosti za res vidno uvrstitev nima.

Prvi favoriti so svetovni prvaki s Pokljuke 2021 Norvežani, ki so že potrdili, da bodo reprezentanco zastopali najboljši - Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff, Tarjei Bø in Johannes Thingnes Bø. Glavni tekmeci bodo bržkone Francozi, med favorite za odličja pa zanesljivo sodijo tudi Švedi, Nemci, Italijani in Rusi. Močno ekipo ima tudi Avstrija, ki pa zaradi okužbe s covidom-19 ne bo mogla računati na pomoč koroške Slovenke Dunje Zdouc.

V zvezi z biatlonom velja izpostaviti tudi prve kritike na novo prizorišče. To leži na severozahodu Pekinga, kjer so v naravo vsekali nove proge in postavili nov biatlonski stadion s prostorom za 6000 gledalcev. Vse kaže, da gre za kratkoročni tritedenski projekt, saj načrtov, da bi olimpijske proge v bližnji prihodnosti gostile svetovni pokal ali druga večja tekmovanja, namreč ni.

Komentarji: