Kdo bo koga? Forma trdi: Gorenje, tradicija odgovarja: Celje

Prvaki bi z jutrišnjo zmago v derbiju prišli na prag naslova, vroči Velenjčani želijo premagati urok in končnico dodatno začiniti.
Fotografija: Aleks Kavčič je motor ekipe Gorenja, bo tokrat ugnal celjskega kapetana Davida Razgorja? FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Aleks Kavčič je motor ekipe Gorenja, bo tokrat ugnal celjskega kapetana Davida Razgorja? FOTO: Blaž Samec

Zdaj ali nikoli! Kdaj, če ne zdaj? Tradicija je zato, da se ruši. Derbi se ne igra, derbi se zmaguje. Čas je za končanje prekletstva ... Z vsemi mogočimi športnimi krilaticami so v zadnjih letih postregli rokometaši Gorenja, a večnih tekmecev iz Celja Pivovarne Laško niso premagali že od 4. decembra 2013.

Zdaj si obetajo, da se bo negativni niz končal jutri, ko bo ob 20.30 v Rdeči dvorani 115. šaleško-savinjski derbi.

V 5. kolu končnice lige NLB bo ena ključnih tekem v boju za prvaka. Če bodo zmagali Celjani, si bodo praktično zagotovili 23. prvenstveno zvezdico. Če bo zmagalo Gorenje, se bo tekmecem približalo zgolj na točko zaostanka in vse bo odprto, morda celo do zadnje tekme sezone 31. maja v Zlatorogu.



David Miklavčič je kapetan Gorenja in v vse boljši formi, kar je pokazal nazadnje v Ribnici. FOTO: Roman Šipić
David Miklavčič je kapetan Gorenja in v vse boljši formi, kar je pokazal nazadnje v Ribnici. FOTO: Roman Šipić


Še največ izkušenj iz derbijev ima velenjski kapetan David Miklavčič, ki je bil prvak z obema kluboma. Bil je eden najboljših igralcev na zadnji tekmi v Ribnici, bil steber obrambe in dosegel šest golov. »Tudi slepa kura kdaj zrno najde,« se je pošalil nekdanji reprezentant, ki se je navzel forme celotne ekipe.
 

Miklavčič uspešen na derbijih


Ta melje vse pred seboj, nazadnje je izgubila 2. februarja in to prav v Rdeči dvorani proti Celju. Takrat je črno-rumenim dobro kazalo, vendar so popustili v drugem polčasu. Tokrat si »Miki« obeta drugačno zgodbo, se pa ne slepi, da bodo Celjani razglašeni, kot so bili na zadnjih tekmah. Proti Loki so se doma komaj rešili (23:20), v končnici so imeli težave proti ekipam, ki jih je Gorenje odpravilo zlahka. Na štirih tekmah končnice ima Gorenje razliko v golih kar +35, Celje zgolj +8!



»Derbi je derbi, ima svoje zakonitosti. Ta čas smo v formi, a to ne pomeni nič,« pove Miklavčič, ki ima na derbijih veliko več zmag kot porazov. Z Gorenjem je bil prvak v letih 2012 in 2013, s Celjem v letih 2014 in 2015. Je pa izgubil zadnja dva derbija.

Zoran Jovičić je lahko zadovoljen, kako deluje njegova ekipa. FOTO: Uroš Hočevar
Zoran Jovičić je lahko zadovoljen, kako deluje njegova ekipa. FOTO: Uroš Hočevar


»Obakrat smo bili kar blizu, morda nam v soboto končno uspe. Celje ima dobro, bolj izkušeno ekipo in daljšo klop od nas. Ne smejo nas zavesti njegove zadnje slabše predstave. Hkrati pa se zavedamo, da bomo prvaki, če dobimo zadnjih šest tekem in storili bomo vse, da ohranimo možnosti,« si Grosupeljčan želi podaljšati negotovost v boju za prvaka.
 

Jovičić napada, Ocvirk brani


Pri Gorenju strelsko izstopata Aleks Kavčič in zlasti stroj za gole Matic Verdinek, tudi obramba je začela delovati, kot si je želel trener Zoran Jovičić. Ta se želi izogniti usodi predhodnikov (Cvijič, Šibila, Plaskan, Babić, Luzar), ki so zaman lovili celjski skalp. Po drugi strani pa njegov kolega Tomaž Ocvirk nikakor noče biti sokrivec za prvi celjski poraz proti Gorenju po petih letih in pol.

Tomaž Ocvirk je optimističen pred derbijem v Velenju. FOTO: Jure Eržen
Tomaž Ocvirk je optimističen pred derbijem v Velenju. FOTO: Jure Eržen


»Ne samo jaz, nihče v naši ekipi noče biti,« odvrne Ocvirk, ki verjame, da bodo njegovi fantje pokazali pravi obraz, ko bo najbolj potrebno. »Vse ekipe so proti nam silno motivirane, tokrat bomo zelo motivirani tudi mi, zato pričakujem, da bomo kos izzivu,« je dejal »Čvari«, ki mu optimizem dvigujeta vzdušje v ekipi in žar na treningih: »Tudi tisti igralci, ki nas bodo poleti zapustili, delujejo odločno, vsi želijo Slovenijo zapustiti kot prvaki.«


 

Odločitev prav ob koncu?


Celje je ne glede na okoliščine favorit. Je branilec naslova, vodilni na lestvici, v tej sezoni je bilo dvakrat boljše od Gorenja ... »Sprejemamo vlogo favoritov, a ti so le na papirju, dokler tega ne potrdijo na igrišču,« opozarja Ocvirk, ki se veseli vročega vzdušja v nabito polni Rdeči dvorani: »V Velenju so naši navijači vselej zelo glasni, dajejo nam veliko energije.«

Za Celje, ki je v sezoni že izgubilo proti Ribnici, Trimu in Jeruzalemu, tekma sicer ni za biti ali ne biti, tudi če bi izgubili jutri in potem še enkrat, bi imeli še vedno možnost vse popraviti na zadnji tekmi v domači dvorani.

Preberite še:

Komentarji: