Krč je popustil, začenja se boj za četrtfinalno vstopnico

Slovenci bodo drugi del začeli proti Severni Makedoniji, ki je tik pred zdajci prišla v Egipt. Štirje mušketirji na prizorišču osvojitve brona izpred 12 let.
Fotografija: Slovenci želijo priti v četrtfinale. FOTO: Jozo Čabraja/Kolektiff
Odpri galerijo
Slovenci želijo priti v četrtfinale. FOTO: Jozo Čabraja/Kolektiff

V Aleksandriji se je za Slovenijo začelo z rekordno zmago, nadaljevalo zelo slabo in končalo odlično, popotnica v glavni del svetovnega prvenstva v Egiptu pa je – solidna. Po težko prigarani zmagi proti Belorusiji reprezentanco Ljubomirja Vranješa danes ob 15.30 v Kairu čaka prva tekma glavnega dela. V največji dvorani v državi bo nasproti stala ekipa Severne Makedonije, ki je na mundial prišla kot rezerva po odpovedi Češke.

Slovenija je bila še v nekakšnem »nokdavnu« po šokantnem porazu proti Rusiji in je bila v prvi četrtini tekme z Belorusijo povsem razglašena. A že do odmora je našla ritem in prišla do izenačenja, v drugem delu pa je fante tudi po zaslugi obramb prišleka Urbana Lesjaka popustil krč.

Ljubomir Vranješ zaupa svojim fantom. FOTO: Jozo Čabraja/Kolektiff 
Ljubomir Vranješ zaupa svojim fantom. FOTO: Jozo Čabraja/Kolektiff 


S spoznanjem, da vendarle niso pozabili igrati rokometa in da imajo še precej rezerv, se bodo lotili starih znancev iz Severne Makedonije. V zadnjih desetih letih so se z njimi srečali velikokrat, štirikrat tudi na velikem tekmovanju. Na SP 2015 in 2017 so jih premagali, na EP 2012 in 2018 pa izgubili.

Standings provided by SofaScore LiveScore




Tokrat bodo izraziti favoriti, na papirju razlika v kakovosti nikdar ni bila večja. Makedonci so šele dva dni pred SP izvedeli, da potujejo v deželo faraonov, tam pa doživeli dva visoka poraza proti Švedski in Egiptu, preden so si kožo rešili proti Čilu, s katerim so se po novem letu srečali na dveh prijateljskih tekmah v Skopju.

Makedonija Postava Rokomet
Makedonija Postava Rokomet


Reprezentanca je oslabljena, selektor Danilo Brestovac se je odločil za pomladitev in boljši rezultat pričakuje čez leto na EP na Madžarskem in Slovaškem. V vratih ni več Borka Ristovskega, na levem krilu manjka poškodovani Dejan Manaskov, na desnem zaradi covida-19 Goce Georgievski.

Blaž Blagotinšek je ključni mož na črti. FOTO: Jozo Čabraja/Kolektiff
Blaž Blagotinšek je ključni mož na črti. FOTO: Jozo Čabraja/Kolektiff


V Severni Makedoniji, kjer je rokomet šport številka 1, je bila reprezentanca po porazu proti Egiptu z 19:38 deležna hudega zmerjanja na družabnih omrežjih. Zmaga proti Čilu je prinesla nekaj miru, a nihče ne pričakuje zmage proti Sloveniji. Obramba naj bi bila šibka točka, v napadu pa skoraj vse sloni na izkušeni navezi Kiril Lazarov-Stojanče Stoilov. Skupaj imata 73 let!


 

Piramid ni bilo na spregled


Slovenci so se včeraj z avtobusom preselili iz Aleksandrije v Kairo, kjer jih po tekmi s Severno Makedonijo čakata še srečanji s Švedsko (petek, 20.30) in Egiptom (nedelja, 18). Le tri zmage jamčijo četrtfinale. Drugi del 27. SP tekmeci v novi skupini 4 sicer začenjajo takole: Švedska 4 točke, Rusija 3, Slovenija in Egipt po 2, Belorusija 1 in Makedonija 0.

Rok Ovniček nabira izkušnje. FOTO: Jozo Čabraja/Kolektiff
Rok Ovniček nabira izkušnje. FOTO: Jozo Čabraja/Kolektiff


V ekipo se je vrnil optimizem in Slovenci so odločeni zgrabiti priložnost. V največjem afriškem mestu so se nastanili v hotelu na obrežju mogočnega Nila. Piramid niso videli, nista jih mogla pozdraviti niti Urh Kastelic in Tilen Kodrin, ki sta bila še enkrat testirana. Če bo vse v redu, se bosta danes pridružila ekipi in kandidirala za nastop, vendar je konkurenca velika, zdaj ima Vranješ ob še drugem rezervistu Tadeju Mazeju 21 igralcev.





Med njimi Makedonce še najboljše pozna Staš Skube, ki je bil dve sezoni član Vardarja in je z njim leta 2018 osvojil ligo prvakov. Trebanjec si je hitro izboril svoje mesto v ekipi ob Deanu Bombaču in Mihi Zarabcu. Slednja sta ob koncu tekme z Belorusijo spet čarala, kot znata.

Staš Skube je našel svoje mesto v reprezentanci, v kateri ga ni bilo več let, in je nekakšen džoker v rokavu selektorja Ljubomirja Vranješa. FOTO: Hazem Gouda/Reuters
Staš Skube je našel svoje mesto v reprezentanci, v kateri ga ni bilo več let, in je nekakšen džoker v rokavu selektorja Ljubomirja Vranješa. FOTO: Hazem Gouda/Reuters


Izkazala sta se krožna napadalca Blaž Blagotinšek in Matej Gaber, končno je v polno zadel Darko Cingesar. Kar je najbolj pomembno, začutila se je obramba, v kateri je eden glavnih stebrov Borut Mačkovšek. Slednjega je treba pripeljati na raven, ko se lahko v vsakem trenutku dvigne in sproži projektil. Podobno velja za Nika Henigmana in Nejca Cehteta, saj se Slovenci ne bodo mogli do konca zanašati na »štrikanje« in podaje na črto. Tekma proti Severni Makedoniji se zdi kot naročena za to.



Slovenci včeraj niso imeli treninga, bili so brez prtljage, ki je zamudila štiri ure. Šele dobro uro pred tekmo bodo prišli v osrednjo dvorano v Kairu, na katero imajo Bombač, Jure Dolenec, Skube in Klemen Ferlin lepe spomine, saj so v njej leta 2009 osvojili bronasto kolajno na mladinskem prvenstvu.

Preberite še:

Komentarji: