Po čudežnem golu Elohima Prandija finale Francija – Danska

Rokometaši Francije so po podaljšku premagali Švedsko s 34:30, Danci pa so v drugem polčasu strli odpor Nemcev za zmago z 29:26.
Fotografija: Strel Prandija se bo zapisal v rokometno zgodovino. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
Odpri galerijo
Strel Prandija se bo zapisal v rokometno zgodovino. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters

Dvoboj Francije in Švedske je bil v Lanxess Areni prava poslastica za rokometne navijače. Švedska se je znova pokazala v dobri luči, Francozi so lovili zaostanek in bili na pragu tega, da se poslovijo od lova za zlatim odličjem. Nato je v zadnjih minutah rednega dela sledil švedski mrk, Francija se je približala in čudežno izenačila, v podaljšku pa nato premagala potrte Švede s 34:30.

Zadnje minute rednega dela bodo ostale zapisane kot ene najbolj zanimivih na tem prvenstvu. Najprej je imela Francija veliko sreče, da sodnik ni opazil, da se je žoga od noge Nedima Remilija odbila v avt in je žogo prisodil njim, z zadetkom so ostali v igri. V zadnjem napadu 15 sekund pred koncem je Jim Gottfridson zadel, a naredil korake, Francozi so žogo takoj poslali v napad, kjer bi se sodnik lahko odločil za prebijanje Dike Mema, a je namesto tega dosodil devetmetrovko za galske peteline že po izteku igralnega časa.

Elohim Prandi je imel pred seboj v bloku celo švedsko ekipo, a se je vrgel v desno in z bombo od prečke presenetil Andreasa Palicko. Po tekmi so rokometni strokovnjaki za sojenje sicer analizirali, da je Prandi dvignil stojno nogo, česar ne bi smel, a makedonska sodnika nista dosodila napačnega izvajanja. Švedi niso mogli verjeti, da so dobili gol v zadnjem dejanju tekme, v podaljšku so bili kot razbita vojska in Francija je slavila uvrstitev v nedeljski finale. 

V njem bodo igrali z Danci, ki so proti domačinom upravičili vlogo favoritov in slavili z 29:26. Nemčija je na krilih polnih tribun v prvem polčasu letela po parketu, kljub številnim tehničnim napakam so s hitrim ritmom povzročali preglavice Danski in po polovici tekme vodili s 14:12. 

Na začetku drugega dela je sledil nemški strelski mrk, niti razpoloženi vratar Andreas Wolff ni uspel zajeziti danskega vala, kljub dobremu odporu Nemci ne bodo šli v igro za zlato, po (zasluženi) zmagi z 29:26 bodo Francozi izzvali Dance.

Rokometno EP, polfinale:

Francija – Švedska 34:30 (27:27, 17:11)*
Danska – Nemčija 29:26 (12:14)

Preberite še:

Komentarji: