Norvežanke po izjemnem preobratu do četrte lovorike

Danska ženska rokometna reprezentanca je na svetovnem prvenstvu v Granollersu osvojila bronasto kolajno.
Fotografija: Norvežanke so se takole veselile naslova svetovnih prvakinj v Španiji. FOTO: Pau Barrena/AFP
Odpri galerijo
Norvežanke so se takole veselile naslova svetovnih prvakinj v Španiji. FOTO: Pau Barrena/AFP

Norveške rokometašice so si priigrale zlato lovoriko na svetovnem prvenstvu v Španiji. V zaključnem dvoboju v Granollersu so z 29:22 (12:16) ugnale Francozinje. V tekmi za tretje mesto je bila Danska s 35:28 (16:13) boljša od domače izbrane vrste.

V velikem finalu so bile Norvežanke po prvem polčasu v podrejenem položaju, v drugem pa so izbranke islandskega strokovnjaka Thorirja Hergeirssona zaigrale bistveno bolje in Francozinjam, ki so imele v prvem delu vse niti igre v svojih rokah in na odmor odšle z vodstvom 16:12, odčitale pravo učno uro rokometa.

V norveški reprezentanci je bila v sklepnem dvoboju najbolj učinkovita Henny Reistad s šestimi goli, enega manj so dosegle Nora Mork, Stine Bredal Oftedal in Kari Brattset Dale. Izkazala se je tudi vratarka Silje Solberg z 12 obrambami.

V francoski vrsti je članica Krima Allison Pineau dosegla štiri gole (vse po izvajanju sedemmetrovk), Pauletta Foppa je vpisala tri zadetke, druga krimovka Oceane Sercien Ugolin pa je prispevala dva gola.

Skandinavke so se tako veselile četrtega naslova svetovnih prvakinj. Najboljše so bile tudi na Norveškem in Danskem 1999, v Braziliji 2011 in na Danskem 2015.

Louise Burgaard (z žogo) je bila najboljša strelka tekme za tretje mesto na SP. FOTO: Pau Barrena/AFP
Louise Burgaard (z žogo) je bila najboljša strelka tekme za tretje mesto na SP. FOTO: Pau Barrena/AFP

Danke za razred boljše od domačih rokometašic

Danska reprezentanca je po zmagi nad Španijo s 35:28 (16:13) osvojila bronasto kolajno na ženskem svetovnem prvenstvu v Granollersu. V danski reprezentanci je bila najbolj učinkovita Louise Burgaard s sedmimi, v španski pa Carmen Martin s šestimi goli.

Mali finale v Španiji se je končal z zmagoslavjem Danske, ki je bila za razred boljša od domače reprezentance. Igralke iz Hamletove dežele so osvojile svojo šesto kolajno na svetovnih prvenstvih in tretjo bronastega leska po zaključnih turnirjih v Avstriji in na Madžarskem 1995 ter v Srbiji 2013, v svojih vitrinah pa imajo tudi zlato odličje iz Nemčije 1997 ter dve srebrni iz Romunije 1962 in Norveške 1993.

Osmoljenka današnje tekme za tretje mesto ostaja pri dveh odličjih na svetovnih prvenstvih. Španija je pred dvema letoma na Japonskem osvojila srebrno, v Braziliji 2011 pa bronasto kolajno.

Danke so si temelje za zmago postavile v drugi polovici prvega polčasa, ko so pri izidu 10:10 naredile delni izid 4:0 in povedle s 14:10. V začetku drugega polčasa so zaigrale še bolj udarno. V 45. minuti je njihova prednost znašala že sedem golov (25:18), tega velikega kapitala pa v zadnjih petnajstih minutah niso zapravile.

Preberite še:

Komentarji: