Prvo veliko koronatekmovanje s slovensko udeležbo

Rokometašice se odpravljajo na EP 2020. Na Danskem nič več simpatične poraženke. Lažje poškodbe Grosove, Zulićeve in Omoregiejeve. V mehurčku tudi presenečenja.
Fotografija: Za Slovenke bo po štirih letih igrala tudi Barbara Lazović. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Za Slovenke bo po štirih letih igrala tudi Barbara Lazović. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Po zgolj tednu resnih priprav v laškem mehurčku se naše najboljše rokometašice odpravljajo na Dansko, kjer jih v petek čaka prva tekma na 14. evropskem prvenstvu. Doletela jih je čast, da bodo prva slovenska reprezentanca, ki se bo v času pandemije koronavirusa udeležila velikega tekmovanja.

image_alt
Za Slovenijo tudi Barbara Lazović in Liza Omoregie


Euro 2020 bo, se je odločila Evropska rokometna zveza (EHF), potem ko se je nesojena sogostiteljica Norveška odpovedala organizaciji. Njeni dve skupini je prevzela Danska in ob Herningu (Jyske Bank Boxen) ponudila tudi Kolding (Sydbank Arena). Na tekmah bo lahko največ 500 gledalcev, kar bo v dvoranah z 12.500 oz. 5100 sedeži precej moreče, ampak bolje kot nič.



Slovenke bodo po odsotnosti med letoma 2010 in 2016 nastopile že na petem zaporednem velikem tekmovanju. Na prejšnjih štirih so vselej premagale eno od velikih reprezentanc, nazadnje na Japonskem kasnejše svetovne prvakinje Nizozemke in pred tem na EP v Franciji olimpijske prvakinje iz Rusije.
 

Priprava na domači euro




Čeprav vrhunec tega rodu selektor Uroš Bregar in vodilni na RZS načrtujejo za domače EP 2022, pa bi bil morda čas, da se že prej iz simpatičnih poraženk prelevijo v neugodne zmagovalke in prvič po 16 letih pridejo v glavni del eura. Ekipa že dolgo ni bila tako močna, potem ko sta se reprezentanci priključili zvezdnici CSM Bukarešte, Barbara Lazović in Elizabeth Omoregie.

Ana Gros je najboljša strelka v Evropi. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ana Gros je najboljša strelka v Evropi. FOTO: Jure Eržen/Delo


Res pa je, da se je Slovenija znašla v najtežji predtekmovalni skupini, v kateri so gostiteljice iz Danske, evropske prvakinje iz Francije ter vselej za najvišja mesta konkurenčne Črnogorke, nekdanje evropske šampionke. Vsaj eno od teh bo treba premagati ...
 

Stare znanke v Herningu


»Na Dansko se zavzeto pripravljamo, ogledali smo si njeni pripravljalni tekmi z Norveško in imamo dovolj podatkov. Francozinje so naše stare znanke, enkrat smo jih že premagali, Črnogorke so sicer oslabljene, vendar vemo, za kako borbena dekleta gre, z novim selektorjem (Dancem Kimom Rasmussenom; op. p.) bodo želele doseči odmeven rezultat,« je tekmece na grobo orisal Bregar, ki bi bil bolj optimističen, če ne bi v teh dneh izvedel nekaj slabih novic, odkar mu je covid-19 vzel krožno napadalko Anejo Beganović.

euro 2020
euro 2020


Na treningih v Treh lilijah so poškodbe staknile Nina Zulić, Liza Omoregie in kapetanka Ana Gros. »Začutila sem bolečino v zadnji stegenski mišici in takoj prekinila vadbo. Ultrazvok je pokazal manjšo natrganino, ampak naj ne bi bilo nič hujšega,« bo zobe stisnila Grosova, najboljša strelka lige prvakinj, ki je vesela, da jo bo lahko na desnem zunanjem položaju razbremenila Lazovićeva, ki je tudi v zelo dobri formi.


 

Dolga pot na sever


Bregar upa, da bo lahko v petek proti Dankam računal na vse najboljše, za vsak primer pa bo na sever Evrope vzel vseh 19 rokometašic. Reprezentanca se bo na pot odpravila že danes, prespala bo na Dunaju, ker ima jutri zjutraj zgodaj let na Dansko prek Frankfurta. Pred tem se bo celotna reprezentanca testirala na sars-cov-2 in držala pesti, da ji načrtov ne preseka kakšen pozitiven izid.

Uroš Bregar bo Slovenke vodil že na petem zaporednem tekmovanju. FOTO: Harald Tittel/AFP
Uroš Bregar bo Slovenke vodil že na petem zaporednem tekmovanju. FOTO: Harald Tittel/AFP


V Herningu bo nepredušen mehurček, dekleta ne bodo imela stika z zunanjim svetom, kar zna biti precej stresno in duhamorno. Nekako bodo morale razbiti monotonost in ohranjati dobro voljo. »Nekaj pripravljamo, ampak ne bi razkril, kaj. So pa igralke že vajene tega ritma, že od septembra živijo v nekakšni karanteni, dom-dvorana-dom,« je dnevno rutino predstavil 41-letni »Bregi«, ki je že bil dvakrat v samoizolaciji.



Tako kot decembra lani na Japonskem, slovenske sedme sile ne bo, vsa neposredna komunikacija bo potekala prek zooma, bosta pa v Skandinaviji predsednik RZS Franjo Bobinac in generalni sekretar Goran Cvijič.

Slovenke so se na EP teden dni pripravljale v Laškem. FOTO: RZS
Slovenke so se na EP teden dni pripravljale v Laškem. FOTO: RZS

Preberite še:

Komentarji: