Tjaša Stanko popeljala dekleta na EP

Na Češkem velika drama in še večje veselje igralk Uroša Bregarja, Slovenke tretjič zapored na veliko tekmovanje.
Fotografija: Tjaša Stanko je kljub poškodbi pokazala, da je iz pravega testa. Foto: Leon Vidic
Odpri galerijo
Tjaša Stanko je kljub poškodbi pokazala, da je iz pravega testa. Foto: Leon Vidic

Most – Še tretjič zapored bodo slovenske rokometašice zaigrale na velikem tekmovanju. Na Češkem jim je že zelo slabo kazalo, na koncu pa so izvlekle točko in se ob ugodnem razpletu drugih tekem veselile uvrstitve na evropsko prvenstvo, ki ga bo decembra gostila Francija.

Tako kot pred dvema letoma so se Slovenke na euro uvrstile kot najboljša tretjeuvrščena reprezentanca iz sedmih skupin. Po sredinem domačem porazu proti Danski se je zdelo, da točka ne bo dovolj, ampak potem so se stvari začele odvijati v pravo smer. Avstrijke so v Rusiji izgubile za gol, kar je pomenilo, da Slovenkam zaradi skupne razlike v golih zadostuje že remi. Ta se je ob polčasu tekme v mestu Most zdela že precej oddaljena. Slovenke so namreč po 20 minutah (11:12) popustile in ob polčasu zaostajale za pet golov.

Niso se vdale v usodo, prigrizle so se nazaj in dobrih šest minut pred koncem izenačile na 27:27. Do vodstva niso zmogle, ampak trije zaporedni goli Tjaše Stanko, najbolj obetavne igralke lige prvakov, so bili dovolj, da so si po tekmi skočile v objem. Čehinje, ki jim je zadostoval neodločen izid, so poskusile z atraktivno akcijo, Slovenke pa so ujele žogo.

Potem ko jih šest let ni bilo na rokometnem zemljevidu, so se tretjič zapored zavihtele na veliko sceno. Na Švedskem so se leta 2016 izkazale z zmago proti domači reprezentanci, lani so v Nemčiji premagale kasnejše svetovne prvakinje iz Francije, čez pol leta bodo del turnirja v rokometni deželi Franciji, kjer so lani njihovi rojaki osvojili bron ...
 

Tretjič zapored med elito


Pod vse tri uspehe se lahko podpiše selektor Uroš Bregar, mladi mož, ki se nikdar ne vda evforiji, ampak tokrat ni mogel povsem skriti čustev. Čeprav je bila mlada Stankova junakinja tekme in je po dveh izpuščenih treningih igrala brez nohta na desnici,
pa vseeno ni hotel delati razlik med svojimi junakinjami.

»To je bila zmaga homogenosti, veliko igralk je dalo pomemben delež. Nina Zulić je odigrala najboljšo tekmo za reprezentanco. Ana Gros, Alja Koren in Tamara Mavsar so bile nevarne, Branka Zec se je izkazala v vratih in še bi lahko našteval. Res pa je tudi, da je Tjaša pokazala zmagovalni značaj in kljub slabemu začetku naredila razliko na koncu,« je razmišljal Bregar, čigar trenerski talent in sporen, očitno pa se ga drži tudi sreča, ki pogosto naredi razliko.

»To je zame čudež, Slovenija že dolgo ni bila tako konstantna in konkurenčna, čeprav je opravila menjavo rodu. To je bila nagrada. Tekmo Rusije in Avstrije sem gledal z levim očesom, sprva me je bolj zanimalo, kako se bo v Mugellu odrezal Rossi, saj sem njegov navijač. Potem, ko sem videl, da se je v Rusiji izšlo po željah, pa sem začutil veliko priložnost. Res je, da smo ob koncu prvega polčasa padli, vendar smo vedeli, kaj moramo popraviti. Nobene panike nismo zganjali. Čehinje so se prehitro zadovoljile z visokim vodstvom in mi smo to izkoristili. Vesel sem in ponosen na vse nas,« je odleglo Bregarju.

Žreb skupin za EP, ki ga bo gostilo pet francoskih mest, bo 12. t. m. v Parizu.

Komentarji: