V Celju vse nared za žensko evropsko prvenstvo do 19 let

V najbolj rokometnem slovenskem mestu se bo pomerilo 16 najboljših evropskih rokometnih reprezentanc in obeta se medijsko zelo odmeven turnir.
Fotografija: Fotografija je simbolična.
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična.

Mesto grofov je v zadnjih letih gostilo številna rokometna evropska prvenstva v mlajših kategorijah, med 8. in 18. julijem pa bosta dvorani Zlatorog in Golovec prizorišči ženskega zaključnega turnirja stare celine za igralke do 19 let. Na njem bo nastopila tudi slovenska reprezentanca pod vodstvom selektorja Gašperja Kovača.

Slovenija bo igrala v skupini A, v njej so tudi Danska, Nemčija in Švica. V skupini B bodo igrale Švedska, Rusija in Slovaška, v skupini C Francija, Avstrija, Črna gora in Hrvaška, v skupini D pa Madžarska, Norveška, Romunija in Češka.

Slovenski selektor je na svoj seznam uvrstil vratarke Saro Mežo, Kati Naveršnik in Karin Kuralt, krilne igralke Angelo Rudman, Niko Simšič, Amadejo Krajnc, Emo Markovič in Niko Hilj, zunanje igralke Tio Kralj, Aljo Borsan, Majo Kovačič, Erin Novak, Nino Kovšca, Nejo Polak in Tio Tomc ter krožne napadalke Tjašo Bukvič, Niko Dobnik in Tairo Nadarević. Na uvodni tekmi se bodo v četrtek ob 19.30 pomerile z Dansko.
 

Brez strahu in preskakovanja stopnic

 
»Mislim, da smo na treningih uspeli realizirati svoje zamisli,« je bil pred začetkom tekmovanja zadovoljen selektor Kovač, čigar izjave je prenesla Rokometna zveza Slovenije (RZS). Do sredinega večernega tehničnega sestanka bo selektor primoran določiti 16 igralk, ki bodo začele nastope, tekom tekmovanja pa bo lahko opravil dve menjavi, so sporočili z RZS.

»Danska je zelo kakovostna reprezentanca. Premore dve izvrstni zunanji igralki, ki se brez težav odločata za strele z devetih metrov ali še večje razdalje. Obenem ima tudi tehnično spretne igralke. Danke igrajo čvrsto obrambo in se poslužujejo hitrih nasprotnih napadov. Morali bomo biti dobro pripravljeni. Nikakor ne smemo pasti v ritem tekmic, pač pa igrati svojega,« pred prvo tekmo pove Kovač in dodaja: »Na prvenstvu bomo osredotočali na vsako tekmo posebej, brez preskakovanja stopnic. Na vsakem preizkusu bomo nastopili z močno željo po zmagi. Vse tekmice spoštujemo, a se nobenih ne bojimo!«
 

Prenos na vse konce Evrope, Portugalke ostale doma


V najbolj rokometnem slovenskem mestu se bo pomerilo 15 najboljših evropskih reprezentanc (v zadnjem hipu je zaradi okužb z novim koronavirusom nastop morala odpovedati Portugalska, domače oblasti so celotno zasedbo poslale v karanteno), a bo kljub temu prvenstvo medijsko zelo odmevno. Predvideno je, da si bodo ljubitelji ženskega rokometa v vseh državah udeleženkah tekme ogledali v televizijskem prenosu.

V preteklosti je Celje gostilo že štiri velika rokometna evropska tekmovanja. Leta 2004 je bilo Celje eno izmed mest gostiteljic članskega evropskega rokometnega prvenstva, kjer je Slovenija osvojila odličje srebrnega leska. Leta 2017 sta obe največji celjski dvorani gostili mladinsko evropsko rokometno prvenstvo za dekleta do 19 let, leto kasneje je bilo evropsko rokometno prvenstvo za fante do 20 let, kjer je Slovenija v nabito polni dvorani Zlatorog osvojila zlato kolajno. Leta 2019 je bilo kadetsko evropsko rokometno prvenstvo za dekleta do 17 let.

Prireditelji v času turnirja pričakujejo, da bo slovenske rokometašice na tekmah spodbujalo okoli 750 gledalcev, ki si bodo ogledali tudi zgodovinske, kulturne ter turistične znamenitosti Celja.

Preberite še:

Komentarji: