Veliko bo odvisno od gala plesa kroglic na gradu

Znanih 16 udeleženk eura 2022, v četrtek žreb na Ljubljanskem gradu z Michaelom Wiedererjem. Slovenke v tretjem bobnu. Mešani občutki po tekmah s Črno goro.
Fotografija: Leta 2017 so ob 70-letnici Rokometne zveze Slovenije žrebu lige prvakov na Ljubljanskem gradu prisostvovali predsednik EHF Michael Wiederer, predsednik RZS Franjo Bobinac, ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik OKS Bogdan Gabrovec. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Leta 2017 so ob 70-letnici Rokometne zveze Slovenije žrebu lige prvakov na Ljubljanskem gradu prisostvovali predsednik EHF Michael Wiederer, predsednik RZS Franjo Bobinac, ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik OKS Bogdan Gabrovec. FOTO: Roman Šipić

V Stožicah so slovenske rokometašice spoznale predvsem svoje omejitve, v Podgorici pa odkrile tudi rezerve, za katere morda niso niti vedele. Tekmi s Črno goro (28:33 in 30:34) za konec reprezentančnega pokala EHF so selektorju Draganu Adžiću razkrile nove pomembne spremenljivke, ki jih bo lahko umestil v enačbo jeseni, ko bo šlo zares. Začelo se bo evropsko prvenstvo v treh državah, tudi in predvsem v Sloveniji. Jutri ob 17. uri se bo na Ljubljanskem gradu začel žreb.

V Ljubljani so Slovenke imele najboljšo zasedbo, če odštejemo manjkajočo Barbaro Lazović, pa v drugem polčasu prejele kar 22 golov, kar jim je lahko v koristno opozorilo, da iz obrambe izhaja vse. V Podgorico so odpotovale močno oslabljene, tudi brez štirih članic Krima Mercatorja, ki začenjajo priprave na četrtfinale lige prvakinj s Kristiansandom, in povratnice Tamare Mavsar.

žreb ep 2022 Foto Tn Igd
žreb ep 2022 Foto Tn Igd

V prvem polčasu so pokazale, da se lahko tudi v takšni postavi enakovredno kosajo z nekdanjimi evropskimi prvakinjami, izkazale so se nekatere igralke, ki sicer dobivajo manj priložnosti. Alja Varagić je tako v prvem polčasu zabila vseh svojih devet golov, toliko obramb je zbrala tudi Maja Vojnović. Ema Abina je tako kot Aneja Beganović dosegla štiri gole, prvi reprezentančni zadetek je vpisala Urša Zelnik ...

Odštevalnik v Ljubljani je odkrila kapetanka Ana Gros. FOTO: RZS
Odštevalnik v Ljubljani je odkrila kapetanka Ana Gros. FOTO: RZS

Medtem ko so slovenske rokometašice po dveh porazih z Norveško in Črno goro ter dveh zmagah s Severno Makedonijo osvojile tretje mesto, so se končale kvalifikacije za euro 2022 in zdaj je znanih vseh 16 udeleženk turnirja, ki se bo začel 4. novembra in končal 20. Na njem ne bo Rusije in Belorusije, ki ju je EHF suspendirala zaradi napada na Ukrajino, slednja bo še odigrala tekmi s Češko, a nima več možnosti za nastop.

Slovenke bodo v prvem delu igrale v celjski dvorani Zlatorog in si poskušale zagotoviti nastop v glavnem delu, ki bo tako kot boji za kolajne v ljubljanskih Stožicah. Največ bo seveda odvisno od njih, a veliko tudi od plesa kroglic, ki se bo zgodil v četrtek popoldne na Ljubljanskem gradu. EHF je že določila jakostne bobne, Slovenija se je znašla v tretjem. Vse tri gostiteljice bodo igrale doma, Slovenija kot rečeno v Celju, jasno je tudi, da bo Madžarska tekmovala v Ljubljani, kjer si obetajo množični obisk navijačev iz vzhodne soseščine.

V Celju je odštevalnik zagnala Tjaša Stanko. FOTO: RZS
V Celju je odštevalnik zagnala Tjaša Stanko. FOTO: RZS

Znova z Bregarjem?

Že bežen pogled skozi bobne pokaže, da lahko Slovenke dobijo dokaj ugodno, a tudi zelo težko skupino. Najbolj ugodna bi bila s Poljsko kot nosilko, Švedsko, ki so jo že premagale na njenem euru, ter Švico. Napredovanje pa bi bilo močno pod vprašajem, če bi se znašle v družbi z Norveško, Nizozemsko in Španijo ali tudi Srbijo, ki jo vodi nekdanji slovenski selektor Uroš Bregar in je nekdanjim varovankam vzel mero na lanskem SP v Španiji.

Dragan Adžić bo želel Slovenke pripeljati v Stožice. FOTO: Voranc Vogel
Dragan Adžić bo želel Slovenke pripeljati v Stožice. FOTO: Voranc Vogel

V drugi del (Ljubljana, Skopje) bodo sicer napredovale po tri ekipe iz štirih skupin, ob tem pa naprej nesle točke, osvojene proti ekipam, ki bodo nadaljevale turnir. Slovenski organizatorji za četrtkov dogodek pripravljajo zanimiv spremljevalni program, pri žrebu pa bodo pomagale štiri znane rokometašice. Navzoč bo tudi predsednik EHF Michael Wiederer, ki ga bosta gostila predsednik RZS Franjo Bobinac in ljubljanski župan Zoran Janković.

Najvišja uvrstitev Slovenk na velikih tekmovanjih je bilo doslej osmo mesto na SP 2003 na Hrvaškem, leto dni kasneje jim je z devetim mestom na Madžarskem uspela najboljša uvrstitev na EP. Izboljšanje tega rezultata bo cilj rodu z Ano Gros na čelu.

Preberite še:

Komentarji: