Đokovićeva raznovrstnost udarcev je najmočnejše orožje

Najboljši Slovenec Aljaž Bedene je razkril svojo napoved razpleta moškega polfinala in finala na OP Francije v tenisu.
Fotografija: Malokdo dvomi o tem, da se v finalu odprtega prvenstva Francije ne bosta pomerila najboljši igralec na svetu Novak Đoković in najboljši igralec na peščeni podlagi Rafael Nadal (levo). FOTO: Pool New/Reuters
Odpri galerijo
Malokdo dvomi o tem, da se v finalu odprtega prvenstva Francije ne bosta pomerila najboljši igralec na svetu Novak Đoković in najboljši igralec na peščeni podlagi Rafael Nadal (levo). FOTO: Pool New/Reuters

Po včerajšnjem polfinalu med ženskami sta današnja moška dvoboja na odprtem prvenstvu Francije v tenisu ogrevanje za nedeljski vrhunec pariškega turnirja na peščenem igrišču. Na njem kraljuje dvanajstkratni zmagovalec Rafael Nadal, njegov veliki tekmec pa je št. 1 na lestvici ATP Novak Đoković, zmagovalec Pariza leta 2016. Ju lahko presenetita polfinalna izzivalca, Argentinec Diego Sebastian Schwartzman in Grk Stefanos Tsitsipas? Možnosti »avstajderjev« in razplet finala je za Delo napovedal naš najboljši igralec Aljaž Bedene.

Ljubljančan je trenutno povsem osredotočen na zdravljenje poškodbe, ki jo je staknil prav v Parizu in mu je preprečila boljši odpor ali nemara kar senzacijo v 3. kolu proti Tsitsipasu.

»Čim prej hočem pozdraviti stegensko mišico, saj želim nastopiti na zadnjih dvoranskih turnirjih, ki mi bolj ustrezajo. Analiza sezone in pariškega turnirja bo šele prišla na vrsto,« je bližnje načrte predstavil 31-letni Ljubljančan.

Argentinec Diego Schwartzman je izurjen za dolge dvobvoje. FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP
Argentinec Diego Schwartzman je izurjen za dolge dvobvoje. FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP


Kot večina teniških strokovnjakov in navdušencev ne dvomi o sanjskem finalu Nadal – Đoković.

»Oba sta nesporna favorita. Nadalov tekmec je sicer bolj konkurenčen, ker je vajen igrati dolge dvoboje. Špančev poraz v Rimu ni pravi pokazatelj, čeravno drži, da Schwartzman zna igrati neugoden tenis. Toda zmagovalec bo Rafa, ki je tudi bolj svež,« je o špansko-argentinskem dvoboju med drugopostavljenim in štirinajstim igralcem povedal Slovenec, 56. na lestvici ATP.

O drugem srbsko-grškem dvoboju ni imel veliko pomislekov. »Nole je velik favorit, igra najboljši tenis na turnirju. Tsitsipas lahko vzame niz, kaj več ne.«Finale je zanj predvidljiv in prav tako končni zmagovalec.

»Nole letos še ni izgubil in od prvega dvoboja je bilo videti, da je v odlični formi. Da, Rafa ga lahko premaga, ampak ni tako odličen. Finale bo zelo pomemben tudi iz psihološkega zornega kota, plen je namreč Roger Federer in je velik izziv. Živci bodo imeli veliko vlogo, celo večjo kot telesna pripravljenost,« je Aljaž izbral svojega favorita in izpostavil nekaj značilnosti letošnjega tretjega velikega slama, sicer drugega v pandemijskih okoliščinah.


Dominic Thiem je bil preutrujen


»Vse gre na roko igralcem, ki znajo udarjati po žogici, ki se ne odbijajo previsoko. Igrišče, še posebej centralno, je počasnejše, počasnejše so žogice in povrhu je še hladnejše vreme pisano na kožo Đokoviću. To je potrdil tudi Nadal. Na letošnjem turnirju je bilo vidno, da igralci udarjajo z vso silo prav zaradi teh značilnosti, nizke višine odbitih žogic in počasnosti.«

Enaintridesetletni Ljubljančan je poudaril, da o zmagovalcu ne bo odločalo merilo, kdo bo večkrat zgrešil ali bo manj agresiven; zmagal bo, kdor bo naredil več.

Najboljši slovenski teniški igralec Aljaž Beden pravi, da bi Stefanos Tsitsipas lahko Novaku Đokoviću odvzel največ en niz. FOTO: Martin Bureau/AFP
Najboljši slovenski teniški igralec Aljaž Beden pravi, da bi Stefanos Tsitsipas lahko Novaku Đokoviću odvzel največ en niz. FOTO: Martin Bureau/AFP


»Nole je v tem v prednosti, ker je raznovrstnejši in lahko z žogico opravi več, naredi več škode tekmecu,« je ocenil Bedene in pojasnil morda prehitro slovo zmagovalca OP ZDA in dvakratnega zaporednega finalista pariškega turnirja, Dominicka Thiema.

»Nisem presenečen, izločil ga je Schwarzman, specialist za dolge dvoboje. Thiem je bil preprosto preutrujen po zmagi v New Yorku, ni imel dovolj časa za osvežitev. Ker ga dobro poznam, vem, da motivacijsko ni bil prazen, prazne so bile njegove 'baterije', po značaju pa je igralec, ki bi rad zmagoval in zmagoval,« je Beden postavil piko na i.

Komentarji: