Slovenska jadrnica peta v tokijskem zalivu

Tina Mrak in Veronika Macarol se v regati za kolajne v razredu 470 nista mogli prebiti na oder. Bili sta sedmi in na koncu peti. Zmaga v Veliko Britanijo.
Fotografija: Tina Mrak in Veronika Macarol sta dosegli zelo dober rezultat. FOTO: Ivan Alvarado/Reuters
Odpri galerijo
Tina Mrak in Veronika Macarol sta dosegli zelo dober rezultat. FOTO: Ivan Alvarado/Reuters

Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta tekmovanje razreda 470 na olimpijskih igrah v Tokiu končali na petem mestu in sta po zaključni regati za medalje, v kateri sta bili sedmi, še izgubili eno mesto (69 točk). Zlato sta osvojili Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre (37 točk).

Millsova je tudi z drugo flokistko pred petimi leti v Riu de Janeiru osvojila zlato. Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Jolanta Ogar sta bili v morju pred otočkom Enoshima drugi. Svetovni prvakinji iz leta 2017 sta zbrali 54 točk, tako kot Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retornaz, bronasti že v Riu. A sta bili dvakratni zaporedni evropski prvakinji v regati za medalje šesti, Poljakinji pa četrti, in to je odločilo v boju za srebro.

Slovenska jadrnica je skozi tekmovanje napredovala. FOTO: Ivan Alvarado/Reuters
Slovenska jadrnica je skozi tekmovanje napredovala. FOTO: Ivan Alvarado/Reuters


To je bila tudi zadnja končna odločitev v jadranju na teh OI in obenem zadnja nasploh v tem razredu ločeno za moške in ženske na posameznih jadrnicah; odslej bodo na vsaki od njih mešane ekipe.

Mrakova in Macarolova nista dobro startali v odločilnem plovu. Na prvo bojo sta prišli deveti, sedem sekund za sedmima Poljakinjama in 12 za petima Francozinjama. V jadranju v krmo sta nato pridobili eno mesto, Poljakinji dve in bili 15 sekund pred njima, Francozinji pa sta ostali šesti z 12 sekundami prednosti. Na naslednji, tretji in predzadnji obrat, sta šli Slovenki po svoji strani regatnega polja glede na ostale, ter do predzadnjega vmesnega merjenja prišli pred brazilsko posadko na sedmem mestu, štiri sekunde za Francozinjama in 16 za tedaj petima Poljakinjama.

Naslova sta se veselili Britanki. FOTO: Ivan Alvarado/Reuters
Naslova sta se veselili Britanki. FOTO: Ivan Alvarado/Reuters


Poljakinji sta zelo dobro opravili z naslednjo stranico, napredovali na četrto mesto in ga ubranili tudi v zadnjem delu do cilja, kjer sta bili tudi pred Britankama na petem mestu. Francozinji sta bili šesti, Slovenki pa, tako kot na zadnjem obratu, sedmi, 44 sekund za Švicarkama Lindo Fahrni in Majo Siegenthaler. Slednji sta z zmago v tej regati v skupnem seštevku prehiteli Slovenki za pet točk in osvojili četrto mesto.

Slovenki tekmovanj na teh olimpijskih igrah nista začeli najbolje, v prvi regati sta bili osmi, uvodni dan pa končali na 14. mestu. Naslednji tekmovalni dan sta pridobili štiri mesta, po šestih regatah sta bili sedmi, po četrtem dnevu sta bili nato peti, po petem pa četrti.

Preberite še:

Komentarji: