Anže Lanišek zmagal v Garmisch-Partenkirchnu

Domžalski as je v svojo korist odločil drugo tekmo 72. novoletne turneje v smučarskih skokih.
Fotografija: Anže Lanišek se je takole veselil zmage v Garmisch-Partenkirchnu. FOTO: Kerstin Joensson/AFP
Odpri galerijo
Anže Lanišek se je takole veselil zmage v Garmisch-Partenkirchnu. FOTO: Kerstin Joensson/AFP

Domžalski as Anže Lanišek je na drugi tekmi 72. novoletne turneje v smučarskih skokih pred 21.000 gledalci v Garmisch-Partenkirchnu zablestel v vsem sijaju. S skokoma, dolgima 136 in 137 metrov, je za seboj pustil vso konkurenco ter se veselil prve zmage v 45. sezoni in skupno šeste v svetovnem pokalu. 

Lanišku, ki je bil najboljši že v včerajšnjih kvalifikacijah, sta družbo na zmagovalnem odru delala drugouvrščeni Japonec Rjoju Kobajaši (137 m in 135,5 m), ki je po uvodni seriji še vodil, tretji pa je bil vodilni v seštevku novoletne turneje, Nemec Andreas Wellinger (138 m in 137,5 m). 

»Končno sem se sprostil tudi na tekmi, na kateri sem zelo užival. Zelo dobro sem se osredotočil na finalni nastop, ki mi je uspel res zelo dobro. Razpletlo se je sijajno. To je super začetek leta. Nadaljevali bomo v tej smeri,« je bil dobro razpoložen 27-letni član SSK Mengeš, ki je s tem podvigom dosegel prve slovenske stopničke v tej tekmovalni zimi in skupno jubilejne 30. v svetovnem pokalu.

Anže Lanišek je poletel do zmage v Garmisch-Partenkirchnu. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Anže Lanišek je poletel do zmage v Garmisch-Partenkirchnu. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Peter Prevc (127,5 m in 133,5 m) je bil v spremenljivih razmerah tako kot v Oberstdorfu vnovič deveti. »Odličen razplet za Slovenijo z zmago, moji skoki so bili tudi kar zelo dobri, kar potrjuje uvrstitev,« je dejal 31-letni as iz Dolenje vasi pri Železnikih. Dve mesti za njim je pristal Timi Zajc (136 m in 127 m), ki je poudaril, da je bila tekma težka. »Razmere se mi niso pokrile. Nimam kaj, moram dati glavo gor in iti samozavestno naprej v Innsbruck,« je omenil 23-letnik iz Hramš v občini Žalec. 

Na 15. mestu je tekmo končal Lovro Kos (130,5 m in 134,5 m). »To je bil super dan v Garmisch-Partenkirchnu z Anžetovo zmago in zelo dobrimi rezultati drugih fantov. Komaj čakam Innsbruck!« je izjavil glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih Robert Hrgota.

Po uvodni seriji je bil Lanišek tretji

Anže Lanišek si je že v uvodni seriji priskočil odlično izhodišče. S skokom, dolgim 136 metrov, si je zagotovil tretje mesto. Za svoj nastop je zbral 144,6 točke, le 1,8 manj od vodilnega Japonca Rjojuja Kobajašija (137 m). Na drugem mestu je bil Avstrijec Jan Hörl (140 m/146,3 točke).

Vodilni v seštevku novoletne turneje, Nemec Andreas Wellinger (138 m), je bil četrti, nosilec rumene majice, Avstrijec Stefan Kraft (133,5 m), pa je bil za svojim petouvrščenim rojakom Manuelom Fettnerjem (136 m) šesti.

Zelo dober nastop je v uvodni seriji uspel tudi Timiju Zajcu. FOTO: Kerstin Joensson/AFP
Zelo dober nastop je v uvodni seriji uspel tudi Timiju Zajcu. FOTO: Kerstin Joensson/AFP

Med deseterico se je od slovenskih reprezentantov prebil tudi Timi Zajc (136 m), ki je bil osmi, najboljšo petnajsterico pa sta zaokroževala Peter Prevc (127,5 m) in Lovro Kos (130,5 m).

Anže Lanišek (136 m) je bil v uvodni seriji na izločanje prepričljivo boljši od Poljaka Piotra Žyle (126 m), Timi Zajc (136 m) je izločil švicarskega veterana Simona Ammanna (125 m), Peter Prevc (127,5 m) je premagal Nemca Martina Hamanna (125,5 m), Lovro Kos (130,5 m) pa je upravičil vlogo favorita proti Američanu Eriku Belshawu (122,5 m). Že po uvodni seriji sta se med drugimi poslovila tudi nekdanja zmagovalca novoletne turneje, Norvežan Halvor Egner Granerud (128 m/31. mesto) in Poljak Dawid Kubacki (128 m/33.).

Peter Prevc je takole poletel proti množici. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Peter Prevc je takole poletel proti množici. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Domen Prevc je današnjo preizkušnjo spremljal zgolj kot gledalec, potem ko so ga v včerajšnjih kvalifikacijah diskvalificirali zaradi neustreznega tekmovalnega dresa.

Novoletna turneja se bo nadaljevala v Innsbrucku, kjer bodo že jutri (z začetkom ob 13.30) na sporedu kvalifikacije za sredino tekmo (13.30).

Preberite še:

Komentarji: