Johannes Thingnes Bø pokljuški kralj, Jakov Fak prvi med našimi

Norveški as je bil prepričljivi zmagovalec zasledovalne preizkušnje za svetovni pokal med moškimi, Švedinja Elvira Öberg pa med ženskami.
Fotografija: Jakov Fak je bil na zasledovanju močan v teku. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Jakov Fak je bil na zasledovanju močan v teku. FOTO: Matej Družnik

Na zasledovalni tekmi svetovnega pokala biatloncev na Pokljuki je v moški konkurenci slavil Norvežan Johannes Thingnes Bø. Najboljši Slovenec Jakov Fak je po štirih zgrešenih strelih končal na 17. mestu. Johannes Thingnes Bø ni imel težav pri branjenju najboljšega izhodišča s sprinterske tekme. Kljub dvema zgrešenima streloma je bil prepričljivo prvi in je tekmecem prepustil le preostali stopnički, zanj pa je bila to jubilejna stota uvrstitev na zmagovalni oder. Za njim je na koncu najmanj zaostal Francoz Quentin Fillon Maillet (+ 1:04,9/1), tretji je bil Norvežan Tarjei Bø (+ 1:06,6/1).

Fak, 12. s sprinta, je na koncu v zasledovanju pristal na 17. mestu. V prvem strelskem nastopu je zgrešil enkrat, v drugem prav tako in tudi v tretjem ni bil brezhiben z enim zgrešenim poskusom, pa tudi na zadnji postaji je eno tarčo zgrešil, tako da je s skupno štirimi zgrešenimi in zaostankom 2:45,8 izgubil pet mest. »Škoda. Želel sem napredovati. Posebej na strelišču. Tekaško mislim, da je bilo zelo dobro in da tam nisem veliko izgubil. Uvrstitve sem izgubljal s puško, zadeti bi moral več. Je pa občutek dober, ko si v teku močan. Streljanje vem, da se bo uredilo. Glede na tekaško počutje pa je bilo danes dosegljivo več,« je povedal Fak.

Miha Dovžan se je na progo podal kot 22., na strelišču je bil zelo dober in je od 20 tarč zgrešil le enkrat, na koncu pa je to ob zaostanku 3:36,7 zadoščalo za 26. mesto.  »Če bi tekel tako kot včeraj, bi napredoval. Danes pa v smučini nisem bil pravi. Na srečo pa sem bil zbran pri streljanju in ohranil vsaj svoje mesto, podobno izhodišču. A Pokljuka je težka, posebej, če imaš dan prej tekmo,« nove točke Dovžana niso povsem zadovoljile.

Johannes Thingnes Bø še naprej ruši vse pred seboj. FOTO: Matej Družnik
Johannes Thingnes Bø še naprej ruši vse pred seboj. FOTO: Matej Družnik

Novinarji športnikov po tekmi

ne smejo vedno jemati tako resno

Alex Cisar je startal kot 57. Vse strelske nastope je opravil brezhibno in na ta način pridobil precej mest, na koncu je bil 34. (+ 4:24,6). »Včeraj sem bil zelo jezen in razočaran. Imel sem vrsto negativnih čustev. Zelo sem vesel, da mi je to uspelo preusmeriti v dobro energijo. Na strelišču sem bil stoodstoten, kar mi je pomagalo do lepega rezultata. To je dokaz, da novinarji športnikov po tekmi ne smete vedno jemati tako resno, saj polni čustev včasih rečemo kaj, kar ne mislimo. A doma je to težko, tukaj na Pokljuki so slabi rezultati še bolj boleči, dobri rezultati, kot je današnji, pa še toliko bolj spodbudni,« je slikovito občutke po koncu tekme opisal Cisar.

Dve točki svetovnega pokala pa je ujel tudi Anton Vidmar. Imel je 47. izhodišče, zgrešil je skupno štiri strele, dva na zadnjem postanku, na koncu je bil 39. (+ 4:56,0). »Težko je biti zadovoljen po takšni tekmi. So deli, ki so bili zelo dobri, v katerih vidim velik napredek. So pa tudi deli, ki kažejo, da je vse v glavi in da moram to naštudirati. Če na zadnjem streljanju zgrešiš dva strela, za to ni treba prav veliko trenirati. So pa nove točke, kar je super,« je ocenil Vidmar.

»Pomembno je, da so vsi štirje prišli v točke. Posebej sem vesel streljanja Alexa. Bil je tudi 18 v teku. Žal mi je za Jako, na streljanju je štirikrat zadel rob. To niso prave napake, so pa štiri. Z 90-odstotnim streljanjem se mu je izognila deseterica, a s tekom je dokazal, da smo vse boljši in boljši,« pa je bil ekipnega uspeha vesel glavni trener Ricco Gross.

Elvira Öberg beži Avstrijki Anni Gandler med četrtkovim šprintom na Pokljuki. FOTO: Jure Makovec/AFP
Elvira Öberg beži Avstrijki Anni Gandler med četrtkovim šprintom na Pokljuki. FOTO: Jure Makovec/AFP

Elvira Öberg brez zgrešenega strela

Po zmagi v četrtek v šprintu je tokrat Elvira Öberg ugnala drugouvrščeno Italijanko Dorotheo Wierer, tretja pa je bila Francozinja Julia Simon. Slovenk v soboto po slabšem nastopu v četrtek ni bilo med šestdeseterico najboljših s pravico nastopa. V izjemno zanimiv preizkušnji z majhnim številom strelskih napak je Öbergova postanka leže opravila brezhibno. Po prvem streljanju stoje pa se je z novo ničlo odlepila od tekmic, ki so grešile. Na zadnjem postanku je bila prav tako brezhibna in zanesljivo slavila zmago.

Za 23-letno Švedinjo je bila to druga letošnja zmaga na zasledovanju. V vseh disciplinah ima po novem sedem zmag, od tega tri v tej sezoni. Drugo mesto je z zaostankom 17,6 sekunde zasedla Dorothea Wierer, ki je zgrešila enkrat in zanesljivo ubranila drugo mesto v zadnjem krogu. Tretja pa je bila z dvema strelskima napakama Julia Simon, potem ko je v zadnjem krogu z dovolj dobrim tekom odbila napade tekmic za seboj. Ciljno črto je prečkala 22,4 sekunde za Öbergovo.

Slovenk po slabšem nastopu na šprinterski tekmi ni bilo med najboljšo šestdeseterico, ki si je prislužila nastop na današnji tekmi.

V nedeljo bosta na Pokljuki še štafetni tekmi.

Komentarji: