Brez Hirscherja bi postalo dolgočasno

Sveže poročeni smučarski as Marcel Hirscher bo razkril, ali bo nadaljeval kariero.
Fotografija: Marcel Hirscher si bo leto 2018 zapomnil po rekordnem sedmem velikem globusu, dveh zlatih kolajnah z OI, poroki in naraščaju. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Marcel Hirscher si bo leto 2018 zapomnil po rekordnem sedmem velikem globusu, dveh zlatih kolajnah z OI, poroki in naraščaju. FOTO: Reuters

Smučarski šampion Marcel Hirscher, ki je vso zimo prevladoval na belih strminah, je v finišu tekmovalnega ritma opozoril, da po najboljši sezoni v karieri razmišlja o spremembi. Potreboval je počitek, da premisli, kako naprej. Lovorike je pospravil v vitrino, razkril, da bo jeseni postal očka, in se poročil. Prihodnji teden bo sporočil, kakšna bo njegova športna prihodnost.
 

Najlepše leto: sedmi globus, olimpijsko zlato, poroka, naraščaj ...


Hirscher v svetovnem pokalu tekmuje okroglo desetletje, zadnjih sedem sezon je trdno zasidran na vrhu skupnega seštevka, prevladuje v obeh tehničnih disciplinah. Telesna in psihična priprava sta vseskozi na najvišji ravni. Z izjemo zlomljenega gležnja v lanskem pripravljalnem obdobju na svoji športni poti ne pozna poškodb. »Nimam časa predelati vseh zmag. In vprašanje je, koliko ga bom potreboval, da bom predelal vse. Morda bo trajalo leta, morda nekaj mesecev,« je marca letos na pokalu Vitranc poudaril, da je ritem, ki ga obvladuje, brutalen, in opozoril, da ima vsak svojo mejo.

V minuli zimi, v kateri je zmagoval kot po tekočem traku, na 20 tekmah je slavil 13-krat, je dosegel dva mejnika: z 58 zmagami je postal najuspešnejši avstrijski smučar v zgodovini v moški konkurenci (od legendarne Annemarie Moser-Pröll ga ločijo še štiri). Bogati zbirki uspehov je dodal še zadnjo lovoriko, ki jo je pogrešal – zlato olimpijsko kolajno. Pravzaprav dve. »Leto 2018 je brez dvoma tisto, ki piše najboljše zgodbe,« je v minulih dneh v pogovoru za ORF dejal 29-letnik, ki si je v teh mesecih privoščil miselni odklop od alpskega smučanja. »To pa je tudi čas, ko je treba opraviti pregled vsega, kar se je dogajalo pozimi. Sledi obdobje, ko je treba preteklost pustiti za sabo in usmeriti pogled naprej,« zrelo razmišlja Hirscher.
 

Serviser k Shiffrinovi


Ko govori o prihodnosti, avstrijski zvezdnik ne razmišlja zgolj o športni poti. Pred dobrim mesecem je obelodanil, da z izbranko Lauro, s katero sta par deset let, jeseni pričakujeta naraščaj. Letošnji junij si bosta zapomnila tudi po kronanju svojega razmerja, poročila sta se v najožjem družinskem krogu na Ibizi. »Želela sva si to storiti doma v Annabergu, vendar sva kmalu spoznala, koliko pozornosti bi povzročila poroka, zato sva se odločila, da se poročiva na skrivaj na Ibizi,« je o novem življenjskem koraku za avstrijske medije povedal smučarski as, ki ga je Avstrijska smučarska zveza na nedavnem uradnem snidenju nagradila za rezultate olimpijske zime.

Pred medije bo sedel čez teden dni in razkril, kakšna bo njegova prihodnost. Pogodbo z Atomicom je sicer podaljšal do leta 2020, a Christian Höflehner, direktor tekmovalnega dela pri Hirscherjevem opremljevalcu, pravi, da lahko najboljši smučar na svetu v vsakem trenutku tudi spremeni odločitev. Z dolgoletnim serviserjem Johannom Stroblom, ki je skrbel za hitre discipline, je končal sodelovanje, Strobl je zdaj pri ameriški zvezdnici Mikaeli Shiffrin. Na svojem blogu je Hirscher zapisal, da se jim ne bo več posvečal.

Če bi letos zares končal kariero, bi postalo v belem cirkusu dolgočasno, je nemški smučar Felix Neureuther pozval prijatelja, naj nadaljuje. »Vedno je boljše, če tekmuje tudi on in ga lahko premagaš,« je potrdil, da Hirscherjeva prisotnost motivira vse. »Pravzaprav mora nadaljevati. Marcel ne zna nič drugega kot smučati,« je v šali podrezal tekmeca.

Preberite še:

Komentarji: