Deskanje: Mastnak drugič v karieri zmagal v svetovnem pokalu!

V italijanski Carezzi poteka paralelni veleslalom, v izločilne boje so se uvrstili trije Slovenci, Tim Mastnak je na koncu premagal vso konkurenco. 
Fotografija: Tim Mastnak je sezono začel zelo dobro. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Tim Mastnak je sezono začel zelo dobro. FOTO: Tadej Regent/Delo

Sezona svetovnega pokala v deskanju na snegu se je začela v italijanski Carezzi, danes je bil na sporedu paralelni veleslalom. V pravih zimskih razmerah je bila proga zelo dobro pripravljena, odlično so se odrezali tudi Slovenci. V kvalifikacijah Žan Košir, Tim Mastnak in Rok Marguč niso imeli težav in so se uvrstili v izločilne boje, Gloria Kotnik pa je le za mesto zgrešila uvrstitev med najboljših 16. 

Prvi je z osmino finala začel Mastnak, ki se je pomeril s Kanadčanom Darrenom Gardnerjem, že v zgornjem delu si je na modri progi privozil dovolj prednosti, da se je brez težav uvrstil v četrtfinale. Roka Marguča je čakal izkušeni Roland Fischnaller, Slovenec je bil v zgornjem delu še hitrejši od Italijana, ki pa je spodaj deskal bolje in Marguč je obstal v osmini finala. 

Tretji je šel na progo Žan Košir, ki je deskal proti Sylvainu Dufourju, izkušeni 34-letni Tržičan je spodaj deskal zelo hitro in se brez večjih težav pridružil Mastnaku v četrtfinalu. 
 

Četrtfinale


V četrtfinalu sta bila Slovenca polovično uspešna. Mastnak je spet imel modro progo, Aaron March je v srednjem delu naredil veliko napako in odstopil, Mastnak pa je tako lahko le še počasi deskal do cilja in prišel do polfinala v Carezzi. Žan Košir žal ni imel te sreče, že v zgornjem delu se je znašel v zaostanku proti Andreasu Prommeggerju, nato je želel več tvegati, da bi zaostanek izničil, a je naredil veliko napako v srednjem delu in odstopil, v polfinale se je tako uvrstil le Mastnak. 
 

Polfinale


V polfinalu je Mastnaka čakal Avstrijec Sebastian Kislinger, a tudi on ni bil kos danes izvrstnemu slovenskemu deskarju. Že v zgornjem delu si je Mastnak nabral nekaj prednosti, nato bi z Avstrijcem v srednjem delu skoraj trčila, po tem pa Kislinger Mastnaka ni več ujel in Slovenec je zmagal z veliko prednostjo. V finalu ga čaka Benjamin Karl. 
 

Finale


Za slovensko reprezentanco se je finale razpletel sanjsko, Tim Mastnak je bil boljši tudi od velikega Benjamina Karla, štirikratnega svetovnega prvaka in nosilca več olimpijskih kolajn. A to Mastnaka ni zmedlo, na modri progi je tako kot v prejšnjih vožnjah s čistimi zavoji stopnjeval ritem, že v srednjem delu je bil 55 stotink hitrejši od Karla, v spodnjem delu je naskok še povečal in se zasluženo razveselil svoje druge zmage v svetovnem pokalu. Prvič je zmagal na koncu prejšnje sezone, skupno je tretjič stopil na stopničke svetovnega pokala in v Cortino se odpravlja z izvrstno popotnico. 

»To je bil idealen začetek sezone. Z Nadjo Ochner (zmagovalko med ženskami) sva se pred tekmo skupaj peljala na sedežnici in se pogovarjala o tekmi, zelo dobro sva se počutila in na koncu nama je obema uspelo zmagati. Ko sem videl, da je Nadja zmagala, sem vedel, da moram to storiti tudi jaz,« je po zmagi povedal Mastnak. 

Žan Košir je tekmo končal na šestem mestu, Rok Marguč je bil 12. 

Komentarji: