Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Devet let mojstri z Baltika čakali na žaromete izločilnih bojev

Danska prejela pohvale za organizacijo, ni pa uresničila želje o uvrstitvi v četrtfinale – Danes začetek kongresa 
Za Latvijce je Elvis Merzlikins najboljši vratar na svetu.
Za Latvijce je Elvis Merzlikins najboljši vratar na svetu.
16. 5. 2018 | 17:16
16. 5. 2018 | 17:21
4:09
København – Športna Danska je prvič doslej dočakala svetovno prvenstvo v hokeju, uživala v mojstrovinah akterjev na ledu, a s solzami v očeh pospremila slovo domače reprezentance. Ta je sanjala o nastopu v današnjem četrtfinalu, pa se ji želja ni uresničila. Danes pa se bo začel kongres mednarodne zveze, pomemben tudi za Slovenijo.
Že tradicionalno na uvodni dan končnice svetovnega prvenstva digne zastor tudi letni kongres mednarodne zveze. Na njem med drugim izbirajo prireditelje tekmovanj v naslednjih letih, pri Hokejski zvezi Slovenije pa bodo kandidirali za prirejanje SP skupine B 2019. Napovedani protikandidati bodo Kazahstanci, turnir bi radi imeli tudi v Belorusiji, a reprezentanca, ki nastopi na prvenstvu po izpadu iz višjega razreda, naj v prvem letu ne bi prirejala tega tekmovanja.
 

Slovo vznesenih gostiteljev


Ko pa prvenstvo najvišjega razreda priredi katera od velesil svetovnega hokeja, je že kar samoumevno, da s svojo reprezentanco nastopi v prestižnem delu tekmovanja na izločanje. Tokrat pa je pomladni spektakel na ledu prvič doslej pripravila Danska in številne goste s prizoriščema v Københavnu in Herningu navdušila.

Seveda pa odmev slehernega prvenstva kroji tudi uspeh domačega moštva. Danci so igrali konkurenčno, ugnali celo Finsko, najboljše moštvo skupinskega dela v Herningu, a se ob koncu spotaknili ob latvijsko oviro in ostali brez četrtfinala. Hokejisti z Baltika so zgodaj, v 10. minuti, zabili vodilni gol in izid 1:0 obdržali prav do konca. "Imeli smo opravka z moštvom, ki se je tokrat odrezalo z najbolj disciplinirano igro na tem prvenstvu," je bil razočaran poraženec v domačih vrstah Stefan Lassen, selektor Janne Karlsson pa domačih poročevalcem ni hotel razkriti, če bo še naprej delal z dansko izbrano vrsto ali pa bo sprejel kakšno novo ponudbo, ki naj bi ga čakala v predalu …

Latvija? Po razpadu sovjetskega imperija in nastanku novih reprezentanc je Rusija obdržala svoje mesto v najvišjem razredu, prav latvijska izbrana vrsta pa je med vsemi drugimi novimi reprezentancami iz nekdanjih socialističnih federacij prva zmagala v skupini C, pomladi 1993 na turnirju v Sloveniji, in se nato hitro prebila v elitno družbo. Tam je dosegla nekaj odmevnih izidov, a nazadnje se je v četrtfinale prebila leta 2009. Tokrat je opravila z domačo vrsto, ki je pred to tekmo dva dni počivala, Latvijci pa so še večer pred tem igrali s Kanado. Zdaj jih čaka izziv četrtfinala proti favorizirani Švedski, obenem tudi branilki naslova iz lanskega Kölna.

Svetovna hokejska klasika


Derbija četrtfinalnega sporeda pripadata hokejistom ZDA in Češke v Herningu ter Rusije in Kanade v metropoli. Ta dvoboj je tudi klasika svetovnega hokejskega prestiža, v katerem je motiviranost obeh moštev vedno na najvišji ravni. Rusi so v tej sezoni že doživeli olimpijsko zmagoslavje v Koreji, na najvišji stopnički svetovnega prvenstva jih ni bilo od Minska 2014. Kanadčani pa z najučinkovitejšim akterjem rednega dela NHL, Connorjem McDavidom (Edmonton), sanjajo o tem, da bi po dveh letih v Evropi spet osvojili vrh. "V četrtfinalu favorita preprosto ni," je v domovino sporočil ruski selektor Ilja Vorobjov, naslednik Olega Znaroka, olimpijskega zmagovalca v Pjongčangu
Pari četrtfinala, danes København: Rusija – Kanada (16.15), Švedska – Latvija (20.15); Herning: ZDA – Češka (16.15), Finska – Švica (20.15).

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine