Na velikanki drugi skok Lanišku odnesel velike stopničke

Halvorju Egnerju Granerudu uvodna tekma v poletih na Norveškem, najboljši Slovenec Anže Lanišek peti.
Fotografija: Anže Lanišek je bil s petim mestom najboljši Slovenec v Vikersundu. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Anže Lanišek je bil s petim mestom najboljši Slovenec v Vikersundu. FOTO: Matej Družnik

Norvežan Halvor Egner Granerud je zmagal na tekmi smučarjev skakalcev na letalnici v Vikersundu. Za 12. zmago v sezoni in 25. v karieri je za 6,1 točke ugnal Avstrijca Stefana Krafta. Najboljši Slovenec je bil Anže Lanišek na petem mestu. O zmagovalcu sta odločala le Avstrijec in Norvežan. Kraft je bil s skokoma 239,5 m in 227,5 m najdaljši v obeh serijah. Norvežan pa se je v prvem poskusu odločil za nižje zaletno mesto in po skoku 235,5 m vodil za 9,8 točke.

Prednost je bila dovolj velika, da je Norvežan v finalu s poletom 223 m obdržal vodstvo. Sicer pa Kraft velja za edinega izzivalca v boju za lovoriko na norveški turneji, kar je dokazal že v poskusni seriji, ko je pristal pri 249 m, kasneje pa zaradi velike daljave tudi padel.

V skupnem seštevku svetovnega pokala in na norveški turneji Raw Air vodi Granerud pred Kraftom, predvsem na turneji pa ima Kraft še vedno minimalne možnosti, saj zaostaja za 28 točk. A delo bo težko. Letos je 26-letni Granerud dobil vse tekme v poletih, ob današnji v Vikersundu tudi obe tekmi na Kulmu. V skupnem seštevku svetovnega pokala ima Granerud pred Kraftom štiri tekme pred koncem 386 točk naskoka.

»Po poskusni seriji sem bil poln adrenalina, ki sem ga nesel s seboj na tekmo. A pri samem poletu sem mislil, da bom spet letel svetovni rekord, ob pristanku pa, da si bom zlomil obe nogi. Res nor dan,« je avstrijskim medijem po tekmi povedal Kraft. Tretje mesto je na tekmi presenetljivo osvojil Daniel Tschofenig z avstrijske Koroške, ki je bil po prvi seriji 10., v finalu pa pristal pri 229,5 m in napredoval na stopničke.

Halvor Egner Granerud je vpisal novo zmago. FOTO: Geir Olsen/AFP
Halvor Egner Granerud je vpisal novo zmago. FOTO: Geir Olsen/AFP

V slabih vetrovnih razmerah v finalu je Anže Lanišek osvojil peto mesto s poletoma 226 in 210 m. »Tale drugi skok ni bil najboljši. Bil sem malo prezgoden in ustavil sem gibanje ter ostal malce zadaj. Priložnost za stopničke je bila lepa, škoda. A pokazal sem visoko raven in upam, da bo forma zdržala,« je po tekmi povedal Lanišek, ki se v skupnem seštevku svetovnega pokala in na norveški turneji še naprej bori za tretje mesto.

Domen Prevc je v finalu dve mesti izgubil in po poletih 232,5 in 203,5 m končal kot sedmi. Po polovici tekme je zaostajal za Nemcem Andreasom Wellingerjem na tretjem mestu za vsega 1,2 točke. »Uspela sta mi dva solidna skoka. Napake so bile prisotne, zato sem z mestom med deseterico kar zadovoljen,« je dejal Domen Prevc. Lepo izhodišče je imel tudi Timi Zajc, ki je bil po prvem skoku, dolgem 222 m, deveti, v drugo pa je skočil skromnih 189,5 m in zdrsnil na 16. mesto

Nove točke svetovnega pokala sta osvojila tudi Žiga Jelar in Lovro Kos na 22. in 30. mestu.

»Solidna tekma in zelo dobro peto mesto Anžeta. Luštno skakanje. Bilo je nekaj manjših napak in verjamem, da jih do jutri lahko odpravimo. Domen soliden sedmi, poskusni skok je bil še najboljši. Verjamem, da bo jutri na tekmi opravil takšna skoka kot v poskusni. Ostali pod pričakovanji, verjamem, da bo v nedeljo malo več žara in želje,« pa je dan pokomentiral glavni trener Robert Hrgota.

Na letalnici v Vikersundu bo v nedeljo še ena tekma, svojo premiero pa bodo na tej napravi doživela tudi dekleta.

Komentarji: