Ema Klinec v poletni sezoni tik pod vrhom

Slovenska smučarska skakalka Ema Klinec je na zadnji preizkušnji poletne velike nagrade v Klingenthalu zasedla drugo mesto.
Fotografija: Ema Klinec je bila v Nemčiji druga. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Ema Klinec je bila v Nemčiji druga. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Vetrovno vreme je preprečilo izvedbo sklepne tekme poletne velike nagrade smučarskih skakalk v Klingenthalu. Sara Takanashi je dobila tudi sedmo izvedbo tega tekmovanja. Najboljša Slovenka Ema Klinec je skupno zaostala le za izvrstno Japonko.
Vrhunec za najboljšo Slovenko je bil v Čajkovskem, ko je ugnala vso konkurenco ter drugič zmagala v svoji karieri. Skupno tako visoko nobena izmed slovenskih tekmovalk še nikoli ni bila. Do letos je med najboljšo trojico končala le Katja Požun, ko je bila leta 2013 na tretjem mestu.

Slovenke so v pokalu narodov znova zaostale le za Japonsko, tako kot že lani, leta 2015 in 2014. Vse izvedbe je dobila Japonska, slovenska reprezentanca je bila leta 2013 še tretja.

Poletna velika nagrada za smučarske skakalke je v sedmih sezonah ponudila 30 tekem. Sara Takanashi je zmagala kar na 23 preizkušnjah, drugo mesto si s po dvema zmagama delita Kanadčanka Alexandra Pretorius in Slovenka Ema Klinec, po eno zmago imajo Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz, Nemka Katharina Althaus in Japonka Juki Ito.

"To mi pomeni potrditev tega, da zmorem biti pri vrhu in predvsem to, da smo na pravi poti. To kar delamo na treningih, se kaže tudi na tekmi. To je vse. Najpomembnejši so skoki, rezultat pa je pika na i, kateremu se lahko nasmehneš in greš potem nazaj na trening, da še naprej osvajaš takšne rezultate oziroma delaš dobre skoke," je bila zadovoljna Ema Klinec.
 

Spremenjena priprava ključ do uspeha


Odkritje poletja je v slovenski reprezentanci zagotovo mlada Jerneja Brecl, na koncu skupno na 11. mestu. Špela Rogelj je skupno končala tik za njo na 12. mestu. Tik za najboljšo petnajsterico je sezono na plastičnih skakalnicah končala Urša Bogataj. Nika Križnar je bila 18. Šesta Slovenka Katra Komar je skupno osvojila 34. mesto.

"Občutki so v redu. Predvsem sem zadovoljna z zadnjim delom poletja, ko sem prenesla tudi tiste stvari, za katere smo se dogovorili, da jih moram prenesti na tekmo. Spremenila sem star način priprave na tekmo, ki mi očitno ni odgovarjal, saj sem v preteklosti imela težave s finalnim skokom. Tako je bilo tudi večino poletja, a nato je bilo v redu. V tem primeru bi se zahvalila trenerjem in ekipi, da smo s poletjem uspešno zaključili in zdaj je na nas, da se uspešno izpilimo do zime," je sporočila druga skakalka poletja Ema Klinec.

"Če ne bi verjel v takšne rezultate, se v to niti ne bi podal. Imamo sedem punc, vse so z najboljšo predispozicijo. Imamo najbolj mlado in udarno ekipo, na katero lahko računamo v prihodnosti. Tega se lahko veselimo, a potrebno bo delati, tako kot smo si to vse skupaj zastavili že od začetka," je črto pod najuspešnejšo poletno sezono potegnil tudi glavni trener ekipe Zoran Zupančič, ki je reprezentanco prevzel po končani lanski zimski sezoni.

Zimska sezona se bo za dekleta na najvišji ravni začela 29. novembra v Lillehammerju s kvalifikacijami na srednji skakalnici. Takrat se bo ekipi pridružila tudi Maja Vtič, ki po rehabilitaciji kolena že uspešno opravlja s tehničnimi treningi na skakalnici.
 

Veter odpihnil tudi moško tekmo


Tudi v popoldanskem terminu je bil veter v Klingenthalu premočan in tekmmo so odpovedali. V poletni sezoni so tako od predvidenih enajstih posamičnih tekem izpeljali devet. Na njih je največ točk (555) zbral Rus Jevgenij Klimov, ki je dobil tudi tekmo v Courchevelu. Drugo mesto v skupnem seštevku je zasedel Nemec Karl Geiger s 416 točkami in zmagama v Rašnovu, tretje mesto pa je osvojil Poljak Piotr Zyla s 382 točkami.

Najboljši Slovenec je bil Timi Zajc na 13. mestu s 142 točkami, potem ko je nastopil le na petih tekmah, najvišje pa je bil v Courchevelu tik pod odrom za zmagovalce. S skupno 31. mestom in petim mestom v Hakubi se lahko pohvali Jurij Tepeš, Anže Lanišek je nanizal dve uvrstitvi med dvanajsterico, Jaka Hvala dve med petnajsterico, točke pa so vpisali še Tomaž Naglič, Robert Kranjec, Domen Prevc, Rok Tarman in Bor Pavlovčič.

Komentarji: